-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 08

Į Afganistaną išlydėta nauja Lietuvos specialiosios misijos vadovo apsaugos karių grupė

Antradienį per iškilmingą ceremoniją Šv. Ignoto bažnyčioje Vilniuje į tarptautinę misiją Afganistane išlydėta nauja Lietuvos kariuomenės Karo policijos specialioji grupė, kuri užtikrins Lietuvos Respublikos specialiosios misijos Afganistane vadovo apsaugą. Šią užduotį prieš porą metų karo policininkai perėmė iš Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų karių, praneša Krašto apsaugos ministerija.
Ceremonija
Ceremonija / Giedrės Maksimovicz nuotr.
Giedrės Maksimovicz nuotr./Ceremonija
Giedrės Maksimovicz nuotr./Ceremonija

„Specialioji misija atlieka svarbų darbą palaikant Lietuvos ir Afganistano diplomatinius ryšius,“ – sakė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, dėkodamas kariams už pasiryžimą vykdyti šį svarbų darbą. „Manau, kad ir Čikagos sprendimo dėl NATO oro policijos Baltijos šalyse pratęsimo galbūt nebūtų buvę, jei nebūtų atliekama jūsų misija,“ – pabrėžė viceministras. Jis taip pat padėkojo ir išlydėti savo karių atvykusiems artimiesiems už tai, kad prisiima šią naštą.

Laikinai kariuomenės vado pareigas einantis Karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis sakė, kad tarnaujant kariuomenėje dažnai tenka išlydėti karius į tarptautines misijas, bet kiekvieną kartą tai – jaudinantis momentas.

„Ši misija yra tikrai rimta ir pavojinga. Jūs visada būsite arti pavojaus. Vykimas į tarptautines operacijas yra kiekvieno kario pareiga. Eidami į kariuomenę, žinom, kur einam, ir kokias misijas gali tekti vykdyti,“ – sakė generolas. Jis palinkėjo artimiesiems stiprybės ir tikėjimo, kad misija bus saugi, nes pasak gen. mjr. E. Mažeikio, visada sunkiau laukti artimiesiems.

Giedrės Maksimovicz nuotr./Ceremonija
Giedrės Maksimovicz nuotr./Ceremonija

Išlydėti savo karių atvykęs Karo policijos vadas pulkininkas leitenantas Gytis Kazokas šeimos nariams palinkėjo ištvermės ir tvirtybės laukiant grįžtant, tuo pačiu metu paraginęs nepamiršti, kad Lietuvoje likę kolegos visada bus pasiruošę padėti į Afganistaną išvykusių karių artimiesiems.

Krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas išvykstančios grupės vadui įteikė Lietuvos Respublikos vėliavą, o kariams – tradicinę dovaną – raktų pakabukus su lietuvišku gintaru.

Karių išlydėti taip pat buvo susirinkę kitų kariuomenės padalinių vadai, kolegos karo policininkai, karių artimieji.

Lietuvos Respublikos specialioji misija Afganistane yra diplomatinė atstovybė, kurią 2005 m. įsteigė Lietuvos užsienio reikalų ministerija. Pagrindinė šios atstovybės užduotis – remti Afganistano Goro provincijoje veikiančią Lietuvos vadovaujamą Provincijos atkūrimo grupę (PAG) įgyvendinant NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistane mandatą. Specialioji misija padeda vietos valdžiai įgyvendinti vystomojo bendradarbiavimo, ekonominės ir socialinės plėtros, švietimo ir kitus projektus Goro provincijoje. Ji taip pat koordinuoja bendradarbiavimą su kitomis valstybėmis donorėmis, Jungtinių Tautų paramos misija Afganistane, kitomis tarptautinėmis ir vietos organizacijomis. LR specialiajai misijai šiuo metu vadovauja Gintaras Bagdonas.

Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė yra sudėtine NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Afganistane dalis. Pagrindinė jos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir stabilumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Šiuo metu tarnybą Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje atlieka penkioliktoji karių pamaina (PAG 15), kuri suformuota daugiausia iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių. PAG civilinis elementas sudarytas iš Lietuvos, Japonijos ir JAV ofisų, atstovaujančių savo valstybių vyriausybėms ir vykdančių vystomojo bendradarbiavimo programas ir projektus.

Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Ukrainos, Kroatijos ir Bulgarijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius