-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 22 /16:00

Dvi akcijos: medžioklės šalininkai nenori būti vadinami žudikais, priešininkai reikalauja gamtos apsaugos

Svarstant, kaip turėtų keistis medžioklės taisyklės, penktadienį prie Aplinkos ministerijos su šunimis į akciją, pavadinimu „Mes už taisyklingą ir etišką medžioklę!“, būrėsi medžiotojai. Jie teigė nenusipelnę tokio engimo, kokį jaučia, ir tikino, jog medžioja ne dėl malonumo. Vėliau čia pat, po keleto valandų susirinko gyvūnų mylėtojai, stokojantys gamtos apsaugos.
Gyvūnų mylėtojai rinkosi prie Aplinkos ministerijos
Gyvūnų mylėtojai rinkosi prie Aplinkos ministerijos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Gamtos apsauga šiuo metu Lietuvoje nevyksta. Vyksta tam tikrų suinteresuotų grupių įgeidžių patenkinimas. Nei miškų apsaugos nematom, nei gyvūnų apsaugos nematom. Matom gyvūnų šėrimą ir vėliau – jų medžiojimą.

Reikalaujam gamtos apsaugos, naujų žmonių, kurie tvarkytų gamtos apsaugą, tai yra, gamtininkų, miškininkų, mokslininkų, politikų, kurie atstovautų šiuos interesus. O ne vienos grupuotės interesus. Ir mes nesutinkam, kad visų miško žvėrių priežiūra būtų perduota tik į vienas – medžiotojų – rankas“, – 15min komentavo viena iš akcijos dalyvių Ieva.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvūnų mylėtojai rinkosi prie Aplinkos ministerijos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gyvūnų mylėtojai rinkosi prie Aplinkos ministerijos

Pasak jos, dabar „vyksta pramoginė ir sportinė medžioklė“, o ne sanitarė.

Penktadienio popietę prie Aplinkos ministerijos vyko akcija „Už miško gyvūnus!“. Panašu, konkretaus organizatoriaus ji neturėjo.

„Susiorganizuoti šiais laikais per socialines medijas nėra jau taip sudėtinga. O žmonių palaikančių gamtą ir gyvūnų klestėjimą Lietuvoje yra labai daug, todėl juos sutraukti lengva“, – komentavo Ieva.

Pasak jos, akcijoje dalyvavo apie 40 žmonių.

Anksčiau, penktadienį ryte ten pat vyko kita – medžiotojų organizuojama – akcija. Vienos iš jos iniciatorių, Ramutės Juknytės teigimu, susibūrimu bandyta pakeisti visuomenės nuomonę apie medžioklę ir medžiotojus.

„Yra susidariusi klaidinga nuomonė apie medžioklę. Medžioklė tai yra gamtosauginė funkcija reguliuoti perteklines gyvūnų populiacijas tam, kad jos nedarytų žalos nykstančioms gyvūnų, augalų ir paukščių rūšims. Kad tai nėra jokie malonumai. Tai yra mums valstybės patikėta funkcija, už kurią mes mokam pinigus. Tikrai nei medžiotojai, nei jų šeimų nariai nenusipelnė to, kad jie būtų vadinami žudikais, kad juos kažkaip engtų“, – 15min komentavo R.Juknytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Medžiotojai rinkosi prie Aplinkos ministerijos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Medžiotojai rinkosi prie Aplinkos ministerijos

Pastaruoju metu medžiotojai, pasak jos, nurodo jaučiantys tiek žiniasklaidos, tiek dalies visuomenės nusistatymą prieš juos.

„Iš savo draugų rato nejaučiam, bet žiniasklaidos suformuotas [požiūris] paskutiniu metu tai tikrai yra labai neigiamas. Ir tas visuomenės susiskaldymas keistas“, – komentavo R.Juknytė.

Akcijoje, anot jos, dalyvavo iki 100 žmonių iš visos Lietuvos, kai kurie iš jų atsivedė šunis.

„100 mes neviršijom, susirinko iš visos Lietuvos – buvo iš Klaipėdos, buvo iš Kauno. Iš skirtingų organizacijų, klubų, su daug vėliavų“, – pasakojo R.Juknytė.

Į akciją medžiotojai rinkosi tuo pat metu, kai patariamoji išplėstinė Medžioklės taryba nuotoliniu būdu svarstė medžioklės taisykles. Gal medžiotojai dėl jų turi kokių nors vilčių?

„Jokių mes vilčių neturim. Kaip yra medžiojama ir kaip bus medžiojama ateityje, turi nuspręsti specialistai. Viskas“, – atsakė R.Juknytė.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika gegužės pradžioje atnaujino medžioklės taisykles. Kilus dalies visuomenės nepasitenkinimui, ministras iš įsakymo išbraukė punktą leidžiantį nuo 2022 metų medžioti lankais ir durklais. Bendrai įsakymo galiojimo K.Mažeika neatšaukė, tačiau tai pavesta derinti iki gegužės 29 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius