-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 12

Į antrą turą nepatekęs Šarūnas Birutis reikalauja perskaičiuoti balsus Nalšios apygardoje

Darbo partijos atstovas kultūros ministras Šarūnas Birutis kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir Nalšios apygardos rinkimų komisiją, kad būtų perskaičiuoti balsai apylinkėse. Pasak Š.Biručio, jis taip pat ketina kreiptis į prokuratūrą dėl galimo tyčinio balsavimo biuletenių gadinimo, duomenų klastojimo.
Šarūnas Birutis
Šarūnas Birutis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po pirmojo turo Nalšios apygardoje nugalėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas Gintautas Kindurys, gavęs 27,90 proc. balsų. Antrąją vietą užėmė Vytautas Vaitkevičius iš Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų), surinkęs 13,90 proc. Trečias liko ir į antrąjį turą nepateko Š.Birutis, gavęs 13,62 proc. balsų. Jis tik 53 balsais atsiliko nuo V.Vaitkevičiaus.

Pagal įstatymą balsai perskaičiuojami, jei skirtumas siekia 50 ir mažiau balsų. Tačiau Š.Birutis įsitikinęs, kad balsus būtina perskaičiuota, nes jis įžvelgia daug pažeidimų.

„Mums yra žinoma, kad kai kuriose apylinkėse rinkėjai užsiregistravę balsuoti namuose taip ir nesulaukė komisijos narių. Tokių tiesioginių nusiskundimų buvo susilaukta iš Adutiškio, Sarių, Šventos apylinkių gyventojų. Tai leidžia daryti prielaidą, kad rinkėjų komisijos nariai specialiai neatvyko pas rinkėjus ir galimai balsavo už juos, taip pažeisdami Lietuvos Respublikos piliečių teisę“, – pranešime spaudai sako Š.Birutis.

„Pašaminės apylinkės komisijos nariai pranešė, kad šioje apylinkėje neva buvo pritrūkę balsavimo biuletenių, kurie skirti balsuoti daugiamandatėje apygardoje. Rinkėjai vietoje dviejų skirtingų biuletenių gaudavo du tokius pačius biuletenius, skirtus balsuoti už vienmandatininkus. Šį faktą gali patvirtinti bet kuris Komisijos narys, dirbęs Pašaminės apylinkėje. Tokia itin ydinga praktika buvo baigta taikyti tuomet, kai vienas rinkėjas išreiškė didelį nepasitenkinimą ir nežymėjo dviejų tokių pačių biuletenių. Šis nutikimas rodo, kad Pašaminės apylinkės rezultatai tikrai gali būti neteisingi. Jeigu taip vyko vienoje apylinkėje, kyla klausimų, ar tokia praktika negalėjo būti taikoma ir kitose apylinkėse“, – sako Š.Birutis.

Pasak jo, taip pat fiksuota, kad Nalšios apygardos Kranto apylinkės rinkimų komisijos nariai, pirmininkas ir pavaduotoja yra vyras ir žmona. Šie komisijos nariai, Andrej Aškelovič ir Leokadija Aškelovič, kartu lankėsi pas rinkėjus, kurie turėjo balsuoti namuose. Taip pat buvo gauta informacija, kad komisijos pirmininkas A.Aškelovič taip sudarydavo rinkėjų lankymo grafikus, kad kuo daugiau jiedu su žmona galėtų aplankyti rinkėjų.

„Tai kelia didelį nerimą ir įtarimą, kad šie komisijos nariai dirbdami dviese galėjo daryti spaudimą ir įtaką rinkėjų apsisprendimui už ką balsuoti. Tokio komisijos darbo įtaka yra jaučiama ir rezultatuose šioje apylinkėje – pirmoje vietoje yra kandidatas iš partijos, kuriai atstovavo pats pirmininkas“, – teigia Š.Birutis.

Š.Birutis teigia, kad buvo informuotas, jog Ignalinos centro apylinkėje balsai skirti jam galimai į VRK sistemą iš dalies buvo suvesti LVŽS kandidatui į Seimą G.Kinduriui.

„Taip pat iš vieno stebėtojo Švenčionių apylinkėje sulaukiau informacijos, kad jis užfiksavo šešis balsavimo biuletenius, kuriuose žmonės balsavo už mane, padėtus prie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidato Z.Jedinskij. Šį momentą užfiksavęs stebėtojas paprašė perskaičiuoti komisijos balsus. Darau prielaidą, kad toks netyčinis ar tyčinis balsų sumaišymas galimas ir daugiau apylinkių“, – sako Š.Birutis.

Pasak jo, nerimą kelia negaliojančių biuletenių didelis procentas, kurie, Š.Biručio, manymu buvo galimai sugadinti tyčia jau skaičiuojant balsus.

Pergalė vienmandatėje apygardoje – vienintelė Š.Biručio viltis išlikti Seime, nes jo atstovaujama Darbo partija daugiamandatėje apygardoje neįveikė privalomo 5 proc. balsų barjero.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius