Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 13

Į antrąjį Konstitucijos egzamino etapą pateko daugiau negu 700 dalyvių

Spalio 14 d. visoje šalyje vyks antrasis jau aštuntus metus iš eilės LR Teisingumo ministerijos organizuojamo Konstitucijos egzamino etapas. Jame dalyvaus 748 geriausiai pirmajame etape pasirodę egzamino dalyviai iš įvairių kategorijų.
Lietuvoje laikomas Konstitucijos egzaminas
Lietuvoje laikomas Konstitucijos egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Visi į antrąjį etapą patekę dalyviai egzaminą laikys toje pačioje vietoje, kurioje laikė pirmąjį etapą: mokykloje, savo miesto ar rajono savivaldybėje, aukštojoje mokykloje, Seime ar įkalinimo įstaigoje. Jie turės atsakyti į 20 klausimų – 19 uždarų ir vieną atvirą. Po antrojo etapo paaiškės egzamino nugalėtojai, kuriuos spalio 28 d. Prezidentūroje pasveikins ir apdovanos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

„Į antrąjį etapą patekusius asmenis jau galima vadinti tikrais Konstitucijos žinovais. Šie asmenys, puikiai išmanantys Konstituciją, yra pavyzdys visiems Lietuvos piliečiams. Tikiuosi, kad šalies gyventojų teisinės žinios ir toliau gerės ir kitąmet antrajame etape susirungs dar daugiau dalyvių, puikiai išmanančių pagrindinį savo šalies įstatymą“, – sako J. Bernatonis.

Į antrąjį etapą patekusius asmenis jau galima vadinti tikrais Konstitucijos žinovais.

Pirmasis Konstitucijos egzamino etapas šiemet iš viso pritraukė 30 929 Konstitucijos žinias pasitikrinti norėjusius Lietuvos piliečius. Visi egzaminą laikę dalyviai buvo suskirstyti į keturias tikslines grupes – moksleivius, nuteistuosius, teisinį išsilavinimą turinčius ar jo siekiančius asmenis ir visus kitus gyventojus. Egzaminą sudarė 30 klausimų, iš kurių, norint patekti į antrąjį etapą, buvo būtina atsakyti bent į 25.

Egzaminą laikę moksleiviai dar buvo suskirstyti į keturias mažesnes grupes pagal amžių. Visoms grupėms parengtos skirtingos užduotys, o patys mažiausieji buvo kviečiami atlikti kūrybinę užduotį „Mano teisės ir pareigos“. Būtent moksleivių į antrąjį etapą pateko daugiausia – net 591. Iš viso pirmajame etape dalyvavo 28 368 mokiniai iš 473 mokyklų.

Savivaldybėse visoje Lietuvoje egzaminą laikė 560 dalyvių, o į antrąjį etapą pateko 123 dalyviai. Laisvės atėmimo vietose egzaminą laikė 272 dalyviai, į antrąjį etapą iš jų pateko 19. Aukštosiose mokyklose egzaminą laikė 272 dalyviai, į antrąjį etapą pateko 19 dalyvių. Seime, kur egzaminą laikė  23 Seimo nariai ir valstybės institucijų darbuotojai, į antrąjį etapą pateko 14.

Iš viso pirmajame etape dalyvavo 28 368 mokiniai iš 473 mokyklų.

Egzaminą laikyti taip pat buvo galima internetu. Čia egzaminą laikė 832 dalyviai. Internetu egzaminą laikę dalyviai antrajame etape nedalyvaus – nugalėtojai paaiškėjo jau po pirmojo etapo.

Iš viso nugalėtojais taps 27 egzamino dalyviai – po 3 iš kiekvienos grupės. Trys geriausiai egzaminą išlaikę Lietuvos gyventojai bus apdovanoti europarlamentaro Zigmanto Balčyčio įsteigtomis kelionėmis į Briuselį. Visų laimėtojų taip pat lauks projekto rėmėjų prizai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius