Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 18

Į atidarytus darželius neskuba: Vilniuje ir Kaune vaikų susirinko gerokai mažiau, nei tikėtasi

Nuo pirmadienio tėvai jau gali vesti mažylius į darželius, nors tebėra galimybė ir pasiimti nedarbingumą vaiko priežiūrai. Tai neatšaukta, kol galioja karantinas. Grįžusiųjų į darželius yra gerokai mažiau, nei buvo tikėtasi. Štai Vilniuje atėjo apie 6 tūkst. vaikų, nors pagal pirmines apklausas tikėtasi sulaukti apie 10 tūkst. Kaune atėjusiųjų kai kur perpus mažiau, nei laukta.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Leido grįžti su išlygomis

„Nuo gegužės 18 d. leista veikti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėms. Tai reiškia, kad mažųjų ugdymas galės būti organizuojamas ne tik nuotoliniu būdu, bet ir įstaigose. Svarbu tai, kad, siekiant užtikrinti saugią aplinką ir vaikams, ir įstaigų personalui, bus privaloma laikytis nustatytų infekcijos plitimo prevencijos reikalavimų“, – praėjusią savaitę skelbė Sveikatos apsaugos ministerija.

Jos pateiktose nurodymuose kaip įstaigoms dirbti buvo punktai apie maksimalią grupių izoliaciją, sergančių vaikų nevedimą į darželius, dezinfekcijos užtikrinimą ir t.t. Taip pat iš pradžių privalomi nurodymai buvo ir dėl ne daugiau kaip dešimties vaikų grupėje bei rizikos grupės pagal amžių (vyresnių nei 60 m.) darbuotojų – jie turėjo toliau dirbti tik nuotoliniu būdu.

Šios nuostatos virto tik rekomendacijomis, tačiau Vilniaus mieste bent kol kas ketinama jų laikytis, nors baimintasi, kad plūstelėjus vaikams neužteks vietos tokioms nedidelėms grupėms, o ir pedagogų gali pritrūkti.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaikų darželis

Likti namuose irgi galima

Jau pasirodė žinučių, kad atidarius darželius vaikai privalo eiti į juos, o tėvams nepratęsiamas nedarbingumas vaiko priežiūrai. Esą taip yra nepaisant, kad karantinas tebegalioja.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tokią informaciją neigia. Kaip sakė ministro Lino Kukuraičio patarėja Eglė Samoškaitė, tėvai tikrai gali pratęsti nedarbingumą vaikų priežiūrai karantino metu.

„Ypač tai rekomenduojama tėvams, kurių vaikai gyvena su rizikos grupėms priskiriamais giminaičiais arba kai vaikai patys serga sunkiomis lėtinėmis ligomis“, – teigė E.Samoškaitė.

Kitiems tėvams ši galimybė irgi yra – nepanaikinus karantino, galbūt ne visur ir ne visi darželiai bei jų grupės veikia, tad nedarbingumas vaiko priežiūrai vis dar yra vienas iš būdų prižiūrėti mažus vaikus.

Ypač tai rekomenduojama tėvams, kurių vaikai gyvena su rizikos grupėms priskiriamais giminaičiais arba kai vaikai patys serga sunkiomis lėtinėmis ligomis.

Žadėjo ateiti gerokai daugiau

Anot sostinės vicemerės Editos Tamošiūnaitės, vaikų pirmadienį į darželius atėjo apie 6 tūkst. – o tai net 4 tūkst. mažiau, nei buvo tikėtasi po pirminių tėvų apklausų.

„Turime duomenis, kad atėjo apie 6 tūkst. vaikų į mūsų darželius. Mažiau, nei tikėjomės, nes, pirminiais duomenimis, turėjo būti šiek tiek daugiau nei 10 tūkst., patikslintais praėjusios savaitės pabaigos – 9 tūkst. Atėjo mažiau, kas buvo tikėtina, tai pamatėme ir tada, kai pradėjome priiminėti abiejų dirbančių tėvų vaikus balandžio 27 d.

Prognozuoti skaičiai buvo didesni, o realiai atėjo mažiau, bet paskui kiekvieną dieną vaikų daugėjo. Ir dabar, matyt, kiekvieną dieną tie skaičiai bus vis didesni. Kiek man teko pačiai su tėvais bendrauti, tai tie, kurie jau norėtų leisti vaiką į darželį, sakė, kad šią savaitę bus stebėjimo stadija – stebės, kaip tie procesai vyksta, ar susirgimų nedaugėja. Manau, nuo 25 d. daugiau vaikų sulauksime“, – teigė mero pavaduotoja.

E.Tamošiūnaitė pastebi, kad tai nėra blogai – tėvai buvo skatinami įvertinti ir savo galimybes prižiūrėti vaikus namuose, ir norą vis dėlto jau leisti į darželį.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

„Mums labai svarbu sudėlioti tuos srautus. Bet jau pagal penktadienio duomenis mačiau, kad mūsų grupėse nebus daugiau nei dešimt vaikų, tai labai gerai. Nors ir nėra tokio nurodymo dėl vaikų skaičiaus grupėse, bet mes dar laikomės griežtesnių susitarimų.

Atėjo apie 6 tūkst. vaikų į mūsų darželius. Mažiau, nei tikėjomės, nes, pirminiais duomenimis, turėjo būti šiek tiek daugiau nei 10 tūkst., patikslintais praėjusios savaitės pabaigos – 9 tūkst.

Dėl rizikos grupės darbuotojų nurodymas irgi pakeistas į rekomendaciją, tačiau irgi su vadovais sutarėme, kad šią savaitę, kol srautus galime dėlioti ir didžioji dalis vaikų lieka namuose, tai reikia vykdyti nuotolinį ugdymą, todėl vyresnio amžiaus pedagogai dirba su vaikais, kurie yra namuose, o jaunesni dirba įstaigoje. Kai didės skaičius vaikų, dauguma grįš, tada galėsime grąžint į tą fizinį darbą ir kontaktą ir vyresnius darbuotojus“, – aiškino vicemerė.

Kaune grįžo irgi mažiau vaikų

Kaune situacija panaši. Savivaldybės švietimo darbuotojų teigimu, ruoštasi priimti daugiau vaikų, nei jų sulaukta pirmadienio rytą.

„Praeitą savaitę buvo atlikta tėvų apklausa, iš kurios buvo matoma, kad į darželius sugrįžti planavo apie 66 proc. vaikų. Pagal šiandienos informaciją, į Kauno miesto darželius grįžo 30–50 procentų vaikų“, – 15min teigė Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija žadėjo pirmadienį popiet atsiųsti preliminarius duomenis, kiek vaikų susirinko į visos Lietuvos darželius, tačiau to taip ir nepadarė.

Apie tai, kad vaikai jau pasiilgo draugų, o tėvai džiaugiasi galėdami grįžti į darbus, kai vaikų darželiai vėl atsidarė, skaitykite čia: Atsiveriant darželiams, vaikai džiaugiasi sutikę draugus, tėvai – galintys grįžti į darbus.

Švelninant karantiną, į mokyklas palaipsniui bus leidžiama sugrįžti mokiniams. Pirmiausia nuo gegužės 25 d. į mokyklas galėtų grįžti pradinio ugdymo (1-4 klasių) mokiniai. Pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas besimokantys mokiniai – nuo gegužės 30 d. Galutinį sprendimą, ar mokyklos dirbs nuotoliniu, ar įprastu būdu, priims savivaldybės ir mokyklų vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius