Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 27

Į atnaujintus Kauno pilies bokštus lankytojai greičiausiai pateks vėlyvą rudenį

Dalies Kauno pilies atstatymo darbai jau baigti, tačiau į atnaujintus viršutinius pilies bokšto aukštus turistai greičiausiai pateks vėlyvą rudenį.
Kauno pilis
Kauno pilis / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Dalį Kauno pilies atstatę statybininkai ir restauratoriai iš pilies bokšto išsikraustė prieš keletą savaičių. Jie darbus baigė, tačiau rugsėjį turi prasidėti inžinerinių tinklų įrengimas. Iki šių darbų pabaigos pašaliniams žmonėms durys į pilį liks užvertos, rašo „Kauno diena“.

Pilies dalį atstačiusios bendrovės „Restauracija“ projektų valdymo direktorius Bronislovas Simas Deveikis nei dalies pilies atstatymo projekto, nei jo oponentų nuomonės nėra linkęs komentuoti, tačiau mano, kad projektas – gana vykęs.

„Kritikai norėjo, kad visa siena būtų akmenų, bet tada pilies viduje esantys žmonės mažai ką matytų. O dabar pilis pritaikyta žmonėms. Bokštas bus gyvas“, – kalbėjo B.S.Deveikis.

Jis sakė, kad didžiausi sunkumai kilo ne dėl techninių kliūčių, o dėl projekto oponentų, kurie esą bandė stabdyti darbus. Dėl to darbai pilyje prasidėjo ne praėjusių metų vasarą, o rudenį. Vėliau trims savaitėms darbai visai buvo nutrūkę, nes kultūros paveldo sargams nepatiko nedideli bokšto ir šaulių sienos stogų pakeitimai.

Po to iki vasaros virė diskusijos dėl bokštą apjuosusio kiauto konstrukcijos. Architektas Kęstutis Mikšys buvo numatęs, kad kiautas atrodys tarsi kabantis ore, tačiau tokia konstrukcija pasirodė pernelyg rizikinga Lietuvos oro sąlygomis.

„Niekas nedavė garantijų, kad planuotos pakabinamos sąramos yra patikimos. O jei po metų ar dvejų pradės kristi plytos, kas atsakys? Pasirinktas variantas yra patikimas. Aišku, gal jis ir netarnaus taip ilgai, kaip šitos sienos“, – aiškino B.S.Deveikis.

Vykstant darbams projekte atsirado ir daugiau nedidelių pakeitimų: šaulių angų imitacijos kiaute, varinė stogo kepurė.

„Atlikome daug nelabai matomo restauracinio darbo aplink visą pilį. Dešimt kartų daugiau, nei buvo numatyta projekte. Pradedi judinti vieną plytą ir pastebi, kad šalia dar 50 plytų sudūlėjusios“, – apie darbo senoviniame objekte ypatumus pasakojo B.S.Deveikis.

Rugsėjį taip pat turi prasidėti pirmasis Kauno pilies aplinkos tvarkymo etapas. Bus pastatytas tiltas, kuris taps pagrindine įeiga į pilies kiemą. Rytiniame griovyje, ties nuplauta piliavietes dalimi, per archeologinius tyrimus rastos tilto liekanos, kurioms – keturi amžiai. Atkurtas tiltas bus medinis, 3,5 metro pločio.

Taip pat bus išryškinti piliavietes kontūrai, pagilinti gynybiniai grioviai, šiek tiek pasikeis pėsčiųjų tako konfigūracija, formuojama fosa, šlaitai, iškirsti kai kurie medžiai.

Projekto vertė – per milijoną litų. Didžiąją lėšų dalį skiria Norvegijos finansinis mechanizmas. Ateityje planuojami dar didesni aplinkos tvarkymo darbai. Kažkada turėtų prasidėti ir likusios pilies dalies atstatymas.

Bokštas bus uždarytas mažiausiai iki lapkričio vidurio. Iki to laiko inžinerinių tinklų įrengimo konkursą laimėsianti bendrovė turės įrengti apšvietimą, apsaugos ir priešgaisrinę signalizacijas, kompiuterinius tinklus, šildymą ir vėdinimą. Darbai turi prasidėti rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius