-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 27

Į Čekiją iš Lietuvos įvežti nesaugūs dribsniai „Oho“

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo pranešimą iš Europos Komisijos per Skubių pranešimų sistemą apie nesaugų maistą ir pašarus (RASFF), pranešama apie į Čekiją iš Lietuvos įvežtus nesaugius dribsnius „Oho“ su cinamonu.
Šaukštas
Šaukštas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvoje pagamintus dribsnius „Oho“ uždrausta realizuoti dėl juose nustatyto per didelio kiekio kumarino.

Kumarinas – kvapioji medžiaga, kuri kaupiasi cinamono prieskoniuose. Palyginti nedideli kumarino kiekiai jautresniems žmonėms gali pažeisti kepenis, nors poveikis būna neilgalaikis. Cinamonas – prieskonis, gaunamas iš to paties pavadinimo medžių vidinės žievės. Jis naudojamas saldžių ir pikantiškų patiekalų gamyboje.

Dribsniuose nustatyta 34,9 mg/kg kumarino, kai pagal galiojančius teisės aktus didžiausias leidžiamas šios medžiagos kiekis maisto produktuose yra 20 mg/kg. Lietuvoje kumarino kiekį maisto produktuose reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 53-1:2001 „Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos" (Žin., 2002, Nr. 24-891).

Dribsniai buvo pagaminti UAB „Naujasis Nevėžis“ (Jiesios g. 2, Ilgakiemis, Kauno raj.) pagal specialų užsakymą ir išplatinti tik Čekijoje, šios partijos produktai į Lietuvos rinką nepateko. Iš viso eksportuota 5 100 vnt. pakelių po 500 g.

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nedelsiant patikrino grūdų produktų gamybos įmonę. Minėtos partijos dribsnių „Oho“ įmonėje nerasta.

„Lietuvoje mėginiai kumarinui nustatyti neimami, tokie tyrimai neatliekami. Kumarino sankaupos cinamone yra nevienodos (Ceilono cinamone randami maži kiekiai, kiniškame cinamone – didesni). Įmonės administracija atšaukė dribsnių su cinamonu gamybos receptūras, jos bus pakeistos numatant mažesnį cinamono kiekį. Gamybininkai taip pat įsipareigojo importuoti cinamoną iš kito tiekėjo“, – situaciją komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Svetulevičiūtė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius