-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 09 /18:33

Į darželius nepatenkančių vaikų tėvai Vilniaus merą Artūrą Zuoką pasiryžę įdarbinti aukle

Vasario 11 dieną Vilniaus meras Artūras Zuokas gali būti priverstas imtis kiek neįprastų pareigų. Socialiniame tinkle „Facebook“ buriasi grupė žmonių, pasiryžusi tą dieną savo atžalas palikti merui, o patys tuo metu eiti į darbus. Akcijos organizatoriai tvirtina ją sugalvoję kaip atsaką į besitęsiančią netvarką su sostinės vaikų darželiais. Pats meras skelbia „auklių mobilizaciją“.
Supykę vaikai ketina savo atžalas palikti auklėti A.Zuokui.
Supykę tėvai ketina savo atžalas palikti auklėti A.Zuokui. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Akcija „Siek neįmanomo – įdarbink Vilniaus merą vaikų aukle“ ketinama parodyti, kad problema dėl vaikų darželių sostinėje egzistuoja ir realiai nėra sprendžiama. Akcijos metu ketinama susitikti pas Vilniaus merą ir palikti savo atžalas jam, o patiems eiti į darbus. Tiesa, organizatoriai neatmeta, kad akcija bus tik simbolinė.

Pasigenda skaidrumo ir aiškumo

Mano galva, mes per daug naujų taksi nuperkame, bet nė vieno darželio nepastatome, – kalbėjo S.Balčas.

Sumanymą pasiūlęs Saulius Balčas 15min.lt teigė pasigedęs skaidrumo ir aiškumo, kaip veikia naujoji priėmimo į Vilniaus darželius sistema. „Tikslas kaip ir kilnus, padaryti e.darželio registraciją, tačiau galbūt mažai komunikuota iš pačios savivaldybės, kaip eilė formuojama, tik pasakyta priežastis, kad tvarką reiktų gerinti“, – sakė S.Balčas.

Norinčiųjų dalyvauti šioje akcijoje daugėja, prisijungė Tėvų forumo nariai. Pats akcijos organizatorius yra trijų nepilnamečių vaikų tėvas, jauniausiam sūnui akcijos dieną sueis dveji metai, tad mama jau galėtų grįžti į darbą. Deja, vietos vaikų darželyje šeima jauniausiajai atžalai neturi, tad susiduria su problema, kur palikti sūnų, kol mama dirbs.

„Aš dirbu su informacinėmis technologijomis, todėl iš pradžių labai teigiamai vertinau šį projektą, pamėginau užregistruoti internetu vaiką, bet užregistravęs pamačiau, kad jo vieta eilėje iš šeštos nukrito daugiau nei šimtu vietų žemyn, pradėjau blaškytis. Teko anuliuoti e.prašymus, pasilikau su popieriniu prašymu. Savivaldybėje buvau gal tris kartus, ten panikuojančių mamų eilės, nepatenkinti žmonės. Tad iš viso to gaunasi didelis diskomfortas“, – nepasitenkinimo neslėpė S.Balčas.

Vietoj naujų taksi norėtų darželių

Vyras teigė pasigendantis konkrečių savivaldybės pasiūlymų, kaip problemą spręsti. Esą tik konstatuojama, kad vietų vaikų darželiuose trūksta. „Mano galva, mes per daug naujų taksi nuperkame, bet nė vieno darželio nepastatome. Juk iškilę nauji rajonai, o juose nėra jokios socialinės infrastruktūros – pradedant darželiu ir baigiant poliklinika“, – kalbėjo akcijos organizatorius.

S.Balčą piktina ir savivaldybės švietimo skyriaus veikla, nes parašęs jiems užklausą dar rugpjūtį jis teigia atsakymo elektroniniu paštu negavęs iki šiol. „Norisi, kad darytų ką nors, ne tik apie tramvajų kalbėtų. Yra realių, skausmingų problemų mieste, dėl kurių kenčia realūs žmonės“, – sakė S.Balčas.

Akcijos „Siek neįmanomo – įdarbink Vilniaus merą vaikų aukle“ organizatorius teigė suprantąs, kad į mero kabinetą tėvai su vaikais gali ir nepatekti, nors neatmetė prašysiąs leidimo susitikti su miesto vadovu. Pati akcija bus labiau simbolinė, siekiant atkreipti dėmesį į šią problemą.

A.Zuokas šiuo metu atostogauja. Tačiau savo „Facebook“ paskyroje meras, perskaitęs apie būsimąją akciją, paskelbė: „Skelbiu visuotinę auklių mobilizaciją. Siųsti CV ir už kiek sutinkate dirbti aukle. Pasiūlymus siųsti mano e-paštu: arturas@zuokas.lt“.

Į darželius nepateks apie 1,5 tūkst. vaikų

Savivaldybėje buvau gal tris kartus, ten panikuojančių mamų eilės, nepatenkinti žmonės. Tad iš viso to gaunasi didelis diskomfortas, – sakė S.Balčas.

Naujoji priėmimo į Vilniaus vaikų darželius tvarka, kai prašymus reikia pateikti ne konkrečiame darželyje, o Vilniaus savivaldybėje, patvirtinta pernai birželį, tačiau vis dar kelia aistrų. Tėvai nepatenkinti, nes vieni neturi interneto prieigos ir negali internetu pateikti prašymo, todėl buvo priversti keliauti į savivaldybę. Kiti piktinosi, kad taip pat turėjo apsilankyti savivaldybėje, nes stringa registravimo internetu sistema.

Tačiau šios naujovės nesprendžia pagrindinės Vilniaus problemos – vietų vaikų darželiuose vis dar trūksta. Anot savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio, planuojama, kad valstybinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų negalės lankyti apie 1,5 tūkst. Vilniaus vaikų.

Tiesa, miestas turi šiokių tokių planų, kaip spręsti problemą. Apie 820 vietų turėtų atsirasti 2013–2014 metais, nes darželis įsisteigs Viršuliškėse, į kitas patalpas perkėlus Šalomo Aleichemo mokyklą, naujos ikimokyklinio ugdymo įstaigos suplanuotos ir Perkūnkiemyje bei Santariškėse, tik jų statybos vis dar nepradėtos.

Kol šie darželiai neveikia, tėvams teks ieškoti kitos išeities – galbūt samdyti auklę arba savo atžalą leisti į privatų vaikų darželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius