Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 25

Į Davosą išvykusi prezidentė perspėja dėl dalijimosi į globalistus ir protekcionistus

Diskusijas ketvirtadienį Pasaulio ekonomikos forume Davose pradedanti prezidentė Dalia Grybauskaitė perspėja dėl pasaulyje augančios takoskyros tarp protekcionistinių valstybių ir laisvos prekybos šalininkių.
Dalia Grubauskaitė Europos Vadovų Taryboje Briuselyje
Dalia Grubauskaitė / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

„Matome, kaip pasaulis fragmentuojasi, kaip vienos šalys nori išsaugoti globalias tendencijas, prekybą, investicinį klimatą, o kitos nori užsidaryti, apsikrauti muitais“, – sakė šalies vadovė Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai.

Pasak jos, augančio protekcionizmo tendencijos „yra labai ryškios ir gana grėsmingos“, o tai „dažniausiai pasibaigia izoliacija, saviizoliacija ir ekonomikos nuosmukiu“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai nusprendė, kad JAV paliks Ramiojo vandenyno partnerystės sutartį ir privalės persiderėti Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį, jog ši geriau atitiktų šalies interesus.

Šveicarijos slidinėjimo kurorte vykstančiame verslo forume dalyvausianti D.Grybauskaitė vyks į oficialius pietus, rengiamus pagrindine renginio tema apie ateitį besiskaldančiame pasaulyje.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai nusprendė, kad JAV paliks Ramiojo vandenyno partnerystės sutartį ir privalės persiderėti Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį, jog ši geriau atitiktų šalies interesus.

D.Trumpas taip pat iš esmės įšaldė nuo 2013 metų derinamą JAV ir Europos Sąjungos (ES) laisvosios prekybos sutartį.

Vašingtonas pastaruoju metu koncentruojasi į dvišalių prekybos sutarčių kūrimą, tačiau ir šie susitarimai bus siauri bei pritaikyti vienam sektoriai arba konkrečiai bendrovei.

Visgi JAV administracijos iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas trečiadienį teigė, jog šūkiu „pirmiausia – Amerika“ paremta politika reiškia ir darbą su likusiu pasauliu.

ES taip pat laukia iššūkis susitarti su Jungtine Karalyste dėl būsimos prekybos sąlygų, kai ši šalis paliks Bendriją.

Nepaisant sunkumų, 28 šalių blokas užpernai susitarė su laisvosios prekybos sutarties su Kanada, o 2017-ųjų pabaigoje baigė derėtis dėl panašaus susitarimo su trečia didžiausia pasaulyje ekonomika Japonija.

D.Grybauskaitė sakė, kad Lietuvos ir kitų šalių ekonominį ir politinį stabilumą veikia ir karinės grėsmės, kibernetinio ir informacinio saugumo iššūkiai.

„Tai jau tampa globaliomis problemomis atskiroms šalims“, – teigė prezidentė.

Viešėdama Davose ji taip pat dalyvaus sesijoje, skirtoje pateikta Rytų Europos regiono požiūrį į kontinento ir pasaulio saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius