Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 14

I.Degutienė: 20 laisvės metų buvo stipresni ir galingesni nei 50 metų okupacijos (nuotraukos)

Pirmadienį Lietuvai minint Gedulo ir vilties dieną Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo rūmų vyko valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija.
Amikirka iš birželio 14-ios renginio
Trispalvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paminėdami dienos tragizmą, Garbės sargybos kuopos kariai trispalves nuleido trečdaliu stiebo aukščio.

Kalbą sakydama Seimo pirmininkė Irena Degutienė pabrėžė, kad 1940 metų birželio 14 diena – tai „didžiausia tėvynės tragedija“: nepriklausomybę 1918 metais atkūrę ir vos du dešimtmečius laisve spėję pasidžiaugti lietuviai buvo tremiami ir naikinami, atsidūrė po okupacijos jungu.

Nepamirškime, šiandien ne tik gedulo, bet ir vilties diena.„Tačiau ši tragedija atvėrė ir kitą Lietuvos pusę. Šiandien mes žinome, kad 20 laisvės metų buvo stipresni ir galingesni nei 50 metų okupacijos“, – pabrėžė I.Degutienė, primindama, jog laisvės idealai ir meilė tėvynei nebuvo ištrinti iš tautos sąmonės per visą sovietmetį, todėl XX amžiaus pabaigoje tauta susigrąžino prarastą nepriklausomybę.

„Žvelgdami į juoda juosta perrištą trispalvę ir iš visos širdies pagerbdami savo laisvės gynėjus, nepamirškime, šiandien ne tik gedulo, bet ir vilties diena. Vilties, kuri atlaiko svetimų kariuomenių grėsmę ir brandina laisvei ištisas kartas. Lenkiu galvą ir reiškiu giliausią pagarbą visų laikų laisvės gynėjams ir kankiniams“,  – kalbėjo Seimo pirmininkė. 

Ceremonijoje dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Andrius Kubilius. Visų žuvusiųjų už nepriklausomybę atminimas pagerbtas tylos minute.

Sovietų kariuomenė okupavo Lietuvą 1940 metų birželio 15 dieną. 1941 metų birželio 14-ąją 3 val. nakties pradėti masiniai lietuviai trėmimai į Sovietų Sąjungą. Per savaitę iš Lietuvos išvežta 30 tūkst. Lietuvos piliečių. Iš viso 1941–1952 m. iš Lietuvos buvo ištremta apie 132 000 žmonių, apie 28 000 iš jų žuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius