2010 06 15

I.Degutienė: jei ne okupacija, Lietuva turėtų 5 mln. gyventojų (Papildyta 13.50 val.)

Lietuvos okupacijos 70-mečio bei Gedulo ir vilties dienos minėjime Seime parlamento vadovė Irena Degutienė pabrėžė, kad 1940-aisiais prasidėjusios komunistės okupacijos pasekmės jaučiamos iki šiol.
Seimo pirmininkė Irena Degutienė
Seimo pirmininkė Irena Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„1940-ųjų birželio 15 dieną prasidėjusi komunistinė okupacija truko visą pusę šimto metų: užaugo dvi kartos, šimtai tūkstančių užmuštų, sužeistų, fiziškai ir dvasiškai sužalotų likimų, beveik pusę milijono priverstinai pasitraukusių iš savo tėvynės, – istorinėje Kovo 11-osios salėje prezidentams Daliai Grybauskaitei ir Valdui Adamkui, Vyriausybei, Seimo nariams, Kovo 11-osios Akto signatarams, teisėjams, užsienio šalių ambasadoriams ir kitiems garbingiems svečiams kalbėjo I.Degutienė.

„To labai skausmingo Lietuvos lūžio pasekmes jaučiame iki šiol. Tik vienas palyginimas: mokslininkai teigia, kad jei ne komunistinė okupacija, Lietuvos gyventojų dabar būtų buvę apie 5 milijonai – panašiai kiek Skandinavijos valstybėse: Norvegijoje, Suomijoje ar Danijoje. Neabejoju, kad ir mūsų gyvenimo lygis šiandien būtų buvęs panašus kaip ten, nebūtų tokios pavojingos emigracijos bangos, tiek savižudybių“,  – mano Seimo pirmininkė.

Č.V.Stankevičius: birželio 15-ąją Lietuva visiškai neteko savo suvereniteto (papildyta 13.50 val.)

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, Nepriklausomybės Akto signataras, dabartinio Seimo vicepirmininkas Česlovas Vytautas Stankevičius priminė pagrindines okupacijos istorines datas nuo 1939 rugpjūčio 23-iosios Molotovo–Ribentroppo pakto iki 1940 metų birželio 15 dienos, kai Sovietų Sąjunga, „sulaužiusi galiojusias sutartis su Lietuva ir pamynusi bendrąsias tarptautinės teisės normas, įvykdė karinę agresiją prieš Lietuvos Respubliką bei ją okupavo.“

„Birželio 15-ąją Lietuva visiškai neteko savo suvereniteto. Lietuvos Vyriausybės sudarymui faktiškai vadovavo SSRS Vyriausybės įgaliotinis V.Dekanozovas. Sudarant Vyriausybę buvo tik imituojamas Konstitucijos laikymasis. Tas pasakytina ir apie naujojo ministro pirmininko, einančio prezidento pareigas, Justo Paleckio bei naujai sudarytos Vyriausybės ministrų birželio 17 dieną duotą ištikimybės Konstitucijai pasižadėjimą. 1940 m. birželio 15-oji, kai Sovietų Sąjunga įvykdė agresiją prieš Lietuvą ir ją okupavo, tapo pusę amžiaus trukusios okupacijos pirmąja diena. Tuoj po birželio 15-osios prasidėjo Lietuvos  valstybės ir visuomenės pagrindų griovimas  bei masinis lietuvių  tautos naikinimas“, – kalbėjo Č.V.Stankevičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius