Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 29 /14:34

Į ekonomikos ministro postą – trečias Sinkevičius: giriamas už patirtį, peikiamas už sustabarėjimą

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas premjeras siūlo trečiam Sinkevičiui – šį kartą Socialdemokratų darbo partijos frakcijos seniūnui, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkui Rimantui Sinkevičiui. 15min kalbinti politikai kandidatą vertina už patirtį, tačiau neįžvelgia polinkio į inovacijas ar modernumą.
Rimantas Sinkevičius
Rimantas Sinkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Socialdarbiečių“ vedlys Gediminas Kirkilas 15min teigė, jog R.Sinkevičiaus kandidatūra su jais, kaip koalicijos partneriais, buvo derinta.

G.Kirkilas: įsibėgėjimui laiko nebus

„Kandidatūrą vertinu pozityviai. Aš galvoju, kad dabar, likus labai trumpam laikui, keturiems–penkiems mėnesiams iki rinkimų, jis yra patyręs, buvęs Vyriausybės narys, šiuo metu dar ir to paties komiteto pirmininkas, kurio laukia iš karto darbai – įsibėgėjimui laiko nėra. Liepos viduryje [Europos] Vadovų Taryba priims ekonomikos gaivinimo planus. Manau, čia yra labai geras pasirinkimas“, – pirmadienį komentavo politikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Tai, kad ekonomikos ir inovacijų ministro pareigos siūlomos trečiam Sinkevičiui, politiko teigimu, sutapimas: „Atrodo, kad ministeriją teks pavadinti Sinkevičių. Ką darysi, toks sutapimas“.

Jei R.Sinkevičius taps ministru, Seimo Ekonomikos komiteto vadovo kėdė, pasak G.Kirkilo, turėtų atitekti „valstiečiams“.

Į ministrus siūlomo R.Sinkevičiaus pavardė pro akis nepraslydo ir Ekonomikos komiteto nariui, opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovui Eugenijui Gentvilui: „Paradoksas, kad trys Sinkevičiai iš eilės.“

E.Gentvilas: geriau, kad ministras būtų

„Kaip komiteto darbo organizatorius jis tikrai pavyzdinis. Opozicija Ekonomikos komitete turime persvarą, galėtume čia demaršus visokius daryti, bet nesiimame, nes tikrai yra įsiklausoma, tikrai nėra piktnaudžiaujama užimama pozicija ir R.Sinkevičius tikrai gerai koordinuoja darbą“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Kolegą komitete jis taip pat gyrė už patirtį.

Neabejotinai žmogus turi patirties – tiek parlamentinės, tiek darbo Vyriausybėje.

„Neabejotinai žmogus turi patirties – tiek parlamentinės, tiek darbo Vyriausybėje. Ir gyvenimiškos patirties“, – vardijo Seimo narys.

Kita vertus, E.Gentvilas suabejojo, ar R.Sinkevičius pakankamai modernus, bet ir tai esą greičiausiai – ne problema.

„Gal idėjų generavimo nesu labai pastebėjęs. Gal modernumo stoka. Bet tam yra komanda. Iš principo jei būtų sutarta dėl tokio ministro, nematyčiau labai didelių problemų. Duok Dieve jam sveikatos“, – palinkėjo E.Gentvilas.

Tiesa, jo įsitikinimu, ekonomikos ir inovacijų ministrą reikėjo rasti anksčiau – kai tik prasidėjo COVID-19 krizė.

„Daug pridaryta per pačią COVID-19 krizę, kai kas jau pavėluota. Tada reikėjo turėti ministrą, o tada ministro nebuvo. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas apžiojo dvi ministerijas – tikrai nespėdavo, problemų tikrai buvo ir su INVEGA veikla, ir su planavimu. Bet čia jau R.Sinkevičius nekaltas“, – komentavo E.Gentvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Ir nors naujasis ekonomikos ir inovacijų ministras, jei toks bus paskirtas, pareigos eis apie pusę metų, jį, pasak E.Gentvilo, vis tiek verta tvirtinti: „Verta, nes nežinom, kokios dar krizės ir kokie dalykai gali ateiti. Ir ką, vėl sėdėsim be ministro? Geriau, kad jis būtų.“

G.Landsbergis: reikėjo palaukti

Skeptiškai premjero pasirinkimą dėl R.Sinkevičiaus kandidatūros įvertino opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Galbūt tai nėra tas žmogus, kurį pirmiausia asocijuočiau su inovacijomis“, – teigė jis ir pridūrė, jog iki kadencijos pabaigos buvo galima išsiversti be ministro.

Tikrai buvo galimybė dabar jau nebekelti audrų Vyriausybės stiklinėje.

„Tikrai buvo galimybė dabar jau nebekelti audrų Vyriausybės stiklinėje, palaukti, nebe tiek daug laiko liko. Kažkaip tas laivelis svyruoja. Aišku, yra didelių problemų su ekonominio gelbėjimo planu“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Kita vertus, jei ministro reikėtų primygtinai, pareigas, pasak politiko, galėtų perimti ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis. Jis esą yra įrodęs, jog yra inovatyvus, modernus, gebantis brėžti ekonomikos kryptį.

Mindaugo Mikulėno nuotr. / Gabrielius Landsbergis
Mindaugo Mikulėno nuotr. / Gabrielius Landsbergis

„Taip pat, aišku, yra kitų vadovų, gal žemesnės grandies, agentūrų vadovų, kurie taip pat, manau, galėtų tas pareigas užimti. Ir klausimų dėl kompetencijos, dėl atitikimo tai pozicijai būtų kur kas mažiau“, – sakė G.Landsbergis.

R.Karbauskis: sprendimas – logiškas

Motyvų, kodėl ekonomikos ir inovacijų ministro postas siūlomas R.Sinkevičiui, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė nežinantis, bet sprendimą vadino logišku.

„Tai yra premjero sprendimas. Matyt, susitarimas su prezidentu tuo klausimu buvo. Kadangi Ekonomikos komiteto pirmininkas – yra tam tikros logikos. Tikrai kurse visų reikalų, kurie yra Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje“, – žurnalistams Seime komentavo R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

S.Skvernelis: turės rūpintis ekonomikos gaivinimu

Premjeras Saulius Skvernelis R.Sinkevičiui ministro postą teigė pasiūlęs įvertindamas jo užimamas pareigas Seime bei ankstesnę patirtį.

„Likus nedaug laiko iki kadencijos pabaigos, [Seimo] Ekonomikos komiteto pirmininkas, matyt, tinkamiausias būtų į šitas pareigas“, – žurnalistams Valdovų rūmuose komentavo jis.

Pasak premjero, R.Sinkevičius „turi gebėjimų, kompetencijų, politinės ir ministro patirties“. Jei bus paskirtas, jam esą teks rūpintis „ekonomikos gaivinimu bei transformacija į naują etapą“, likviduojant koronaviruso krizės pasekmes.

Ministerija be nuolatinio vadovo – pusę metų

Vyriausybei vadovaujant premjerui S.Skverneliui, Ekonomikos ir inovacijų ministerijai vadovavo R.Sinkevičiaus sūnus, socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius, tapęs Jonavos rajono meru. Vėliau – „valstietis“ Virginijus Sinkevičius, perėjęs dirbti į Europos Komisiją.

Nuo pernai gruodžio ekonomikos ir inovacijų ministro pareigos yra laisvos. Premjeras S.Skvernelis į jas siūlė skirti savo patarėją Luką Savicką, tačiau prezidentas, argumentuodamas praktinės patirties stoka, šią kandidatūrą atmetė.

Dabar į pareigas teikiamas buvęs susisiekimo ministras R.Sinkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius

Praeityje jis taip pat dirbo bendrovėje „Achema“, į politiką įsitraukė nuo 1990-ųjų, keletą kadencijų dribo Seime.

Naujajam ministrui keliamos užduotys – COVID-19 pandemijos sukeltų pasekmių mažinimas ir situacijos stabilizavimas, INVEGA priemonių įgyvendinimo spartinimas, numatytų priemonių įgyvendinimo numatytais terminais užtikrinimas.

Taip pat – užduotis efektyviai skatinti ekonomiką ir strategiškai investuoti, daugiau dėmesio skirti turizmo sektoriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius