-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 22

Į Gedimino kalną kyla „laiptai“: tvarkant nuošliaužas įrengiamos tinkladėžės

Nuslinkęs šiaurinis Gedimino kalno šlaitas tvarkomas, jame įrengiant pagrindus, sumontuojant drenažinę sistemą ir tinkladėžes (gabionus). Pro šalį einantiems vilniečiams atrodo, lyg į kalną kiltų savotiški laiptai. Tai yra pirmieji tvarkybos darbai. Lygiagrečiai prasidėjo ir pasirengimas žiemos–pavasario sezonui, kai padidėja nuošliaužų tikimybė – bandoma stabilizuoti ir rūmų sienas ant kalno.
Tvarkomas Gedimino kalnas
Tvarkomas Gedimino kalnas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Gedimino kalnas po truputį tvarkomas. Darbai vyksta ir šiauriniame šlaite, ir ant paties kalno.

Pirmaisiais darbais Aukštutinės pilies rūmų liekanose, anot Lietuvos nacionalinio muziejaus (LNM), bandoma stabilizuoti rūmų sienas, suvaržant jas templėmis.

„Siekiant apsaugoti rūmų plotą nuo kritulių taip pat bus įrengtas laikinas stogelis“, – rašoma LNM svetainėje ir priduriama, kad visos priemonės – laikinos, bet būtinos.

Pagrindinė kalno problema – vanduo, kuris patenka ant kalno paviršiaus, susigeria į gruntą ir išteka šaltiniais kalno šlaituose.

„Dar praėjusiais metais atlikti kalno hidrogeologinės situacijos įvertinime nustatyta, kad pagrindinė kalno problema – vanduo, kuris patenka ant kalno paviršiaus, susigeria į gruntą ir, pasiekęs nelaidų grunto sluoksnį, išteka šaltiniais kalno šlaituose. Išvadose nurodyta, kad reikia sumažinti atmosferinių kritulių infiltraciją piliakalnio aikštelėje, sureguliuoti dangos paviršiaus nuolydžius taip, kad negalėtų kauptis ir gertis į žemę kritulių vanduo“, – teigia LNM.

Dar liepą muziejus paskelbė apie tai, kad į Gedimino kalno šiaurės vakarų šlaitą darbų vykdytoja UAB „Rekreacinė statyba“ užkėlė specialiai žemės darbams šveicarų pagamintą ekskavatorių-vorą, kuris padės nuvalyti supiltinį gruntą ir įrengti pagrindus nuošliaužos pažeistame šlaite, sumontuojant drenažinę sistemą ir tinkladėžes (gabionus).

Tuomet teigta, kad planuojama Gedimino kalno šiaurės vakarų šlaite, nepažeidžiant natūralios geologinės kalno struktūros, nulyginti nuošliaužoje susidariusius supiltinio grunto kauburius. Atlikus šiuos darbus, rugpjūčio pradžioje pradėta montuoti drenažinė sistema, įrenginėjamos tinkladėžės (gabionai), pripildytos įvairios frakcijos dolomitinės skaldos, atkuriamas buvęs žemės paviršius. Darbus šiaurės vakarų šlaite planuojama baigti 2018 m.

Ruošiamas ir pietrytinės Gedimino kalno dalies tvarkymo planas, kaip išvengti naujų nuošliaužų, jį ketinta pristatyti jau rugsėjį, tačiau dabar tai nusikėlė į kitų metų pradžią, prieš kelias savaites BNS sakė kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius.

Šiemet skubiems slenkančių šlaitų tvarkymo darbams ir prevencinėms priemonėms jau skirta apie 3 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius