Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 09

Į iškiliausių asmenybių fotoalbumą – už mokesčių mokėtojų pinigus

Kitąmet bus pristatytas nuotraukų albumas, į kurį projekto sumanytojai žada sutalpinti iškiliausių Lietuvos žmonių fotografijas. Tačiau atsirado norinčiųjų į jį pakliūti už pinigus. Ir ne savo, o mokesčių mokėtojų. Fotografijų projekto „Lietuva ir mes“ prodiuseris Gytis Daugėla tikina, kad nusifotografuoti nemokamai siūlyta daug kam, o kas galėjo ir norėjo, jo projektą parėmė.
Darius Jasaitis
Darius Jasaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip skelbiama fotoalbumo projekto „Lietuva ir mes“ interneto puslapyje, tai – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas, įamžinantis veikliausius, kūrybingiausius ir iškiliausius šiandienos Lietuvos žmones.

„Nuotraukose, kurių herojai – žymiausi visuomenės veikėjai ir verslo atstovai, iškiliausi mokslo, sporto, kultūros bei meno pasaulio kūrėjai, kuriamas gyvas, betarpiškas ir neoficialus mūsų kasdienio gyvenimo bei visos Lietuvos atspindys“, – teigiama albumo aprašyme.

Projekto autoriai skelbia, kad jis pradėtas kurti dar 2017-ųjų pradžioje, o pats fotoalbumas plačiajai visuomenei bus pristatytas 2020 metų kovo 11 dieną, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-ąsias metines.

Popierinio albumo varianto, regis, dar nėra. Tačiau projekto svetainėje jau dabar yra beveik 700 puslapių knyga, kurioje – daugybė verslininkų, mokslininkų, menininkų, taip pat politikų.

Fotoalbume įamžintas projekto globėjas – kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma Adamkiene, prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana Nausėdiene.

archyvas.lrp.lt nuotr./Valdas ir Alma Adamkai rezidencijoje Turniškėse
archyvas.lrp.lt nuotr./Valdas ir Alma Adamkai rezidencijoje Turniškėse

Nors dauguma albume įamžintų asmenybių buvo pakviestos tai daryti, 15min išsiaiškino, kad Neringos miesto savivaldybė ir sostinės savivaldybės įmonė „Grinda“ pačios susimokėjo už galimybę atsirasti minėtame albume.

Centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiamos Neringos savivaldybės administracijos ir „Grindos“ sudarytos sutartys su albumą kuriančia VšĮ „Tikra produkcija“.

Iš jų matyti, kad Neringos savivaldybė susitarimą dėl nuotraukų publikavimo pasirašė dar 2017 metų viduryje.

Už 4,8 tūkst eurų sutarta surengti fotosesiją, po kurios 2 nuotraukos bus atrinktos fotoalbumui, o keturios – skelbimui fotoprojekto interneto svetainėje.

Po albumo išleidimo projekto autoriai įsipareigojo Neringos savivaldybei atiduoti du leidinio egzempliorius.

Internete skelbiamame albume – D.Jasaičio nuotrauka

Tačiau internete skelbiamame knygos variante 15min pavyko rasti tik vieną nuotrauką su savivaldybės atstovu – joje Neringos meras Darius Jasaitis pozuoja kapitonų Viktoro Golubovskio ir Zigfrido Kairio draugijoje.

2019 metų tiesioginiuose merų rinkimuose nugalėjęs D.Jasaitis kurorto vadovu buvo ir praėjusią kadenciją, kai įvyko minėtas pirkimas.

Savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė 15min atsiųstuose atsakymuose pabrėžė, kad to negalima vadinti mero reklama už mokesčių mokėtojų pinigus.

„Tai tikrai nėra asmeninė mero reklama“, – patikino ji.

Nuotrauka, kurioje yra meras D.Jasaitis, skirta tik sklaidai internetinėje svetainėje.

Ji citavo D.Jasaitį, kuris mano, kad dėmesys turi būti skiriamas ne politikams, o žmonėms, garsinantiems miestą savo asmeniniais pasiekimais ir sunkiu darbu – tai buvo išsakyta ir diskutuojant su VšĮ „Tikra produkcija“ atstovais.

Todėl esą pačiame fotoalbume mero nuotrauka publikuojama nebus.

S.Vaišvilaitės teigimu, fotoalbume bus publikuojamos tarybos nario, ilgamečio miesto vadovo Viganto Giedraičio ir neringiškės operos solistės Laurynos Bendžiūnaitės nuotraukos.

„Numatyta, kad šių asmenų nuotraukos skelbiamos ir internetinėje svetainėje. Nuotrauka, kurioje yra meras D.Jasaitis, skirta tik sklaidai internetinėje svetainėje“, – patikino savivaldybės atstovė.

V.Giedraičio ir L.Bendžiūnaitės nuotraukas 15min iš tiesų rado internete skelbiamame fotoalbume.

S.Vaišvilaitė pridūrė, kad, be jau minėtų asmenų, savivaldybės prašymu, fotoalbumui Neringos kraštovaizdyje taip pat buvo fotografuojamas lenktynininkas Antanas Juknevičius, skulptorius Klaudijus Pūdimas prie praėjusiais metais pastatytos skulptūros „Prieš vėją“. Taip pat Neringoje gimęs ir augęs vyskupas Linas Vodopjanovas.

Neringos savivaldybės atstovė teigė, jog pirkimo metu buvo apklaustas vienas tiekėjas – tai galima daryti, kai sutarties vertė neviršija 10 tūkst. eurų.

„Sprendimą skirti lėšų publikacijai šiame leidinyje priėmė Neringos savivaldybės taryba“, – patikino ji.

Į fotonuotraukų albumą panoro ir „Grinda“

Šių metų liepą sutartį dėl nuotraukų publikavimo su viešąja įstaiga pasirašė ir Vilniaus savivaldybės įmonė „Grinda“.

Pagal ją kiek daugiau kaip už 6 tūkst. eurų projekto autoriai įsipareigojo skirti 1 puslapį fotoalbume, o savo tinklalapyje nuotrauką skelbti ne mažiau kaip 24 mėnesius. „Grinda“ sutartimi įsipareigojo niekur šia nuotrauka nesidalinti, o už vieną pasidalinimo atvejį numatyta 500 eurų bauda.

Internete skelbiamame albume 15min nepavyko rasti nuotraukos, kurioje būtų įmonės atstovų.

„Grindos“ atstovas spaudai Egidijus Steponavičius 15min sakė, kad fotosesija vyko spalio 15 dieną, šiuo metu rengiamas nuotrauką lydintis tekstas ir viskas netrukus pasirodys internete skelbiamoje knygoje.

„Fotosesijos metu padarytos nuotraukos bus naudojamos įmonės veiklos viešinimui ir reprezentacijai – bendrovės tinklalapyje, socialinių tinklų paskyrose, tikslinėse publikacijose žiniasklaidoje, pristatant bendrovės veiklos pobūdį ar rezultatus“, – aiškino jis.

Anot atstovo, punktą, kad už nuotraukų paviešinimą iki kitų metų kovo 11 dienos „Grinda“ privalėtų mokėti baudą, kūrėjai įtraukė apsidrausdami, kad be jų sutikimo pateiktos nuotraukos nebus paviešintos anksčiau.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus savivaldybės įmonė „Grinda“
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus savivaldybės įmonė „Grinda“

Sutartyje su įmone rašoma, kad 5 fotoalbumo egzemplioriai „Grindai“ bus atiduoti nemokamai. Tačiau nustatytame mokėjimų grafike numatyta, kad 20 proc. sumos – 1210 eurų, bus išmokėta gavus išleistą albumą. Ar tai reiškia, kad vienas albumas įkainotas 242 eurais?

E.Steponavičius atsiųstuose atsakymuose dėstė, kad atsiskaitymas už paslaugas išskaidytas į tris dalis: viena dalis suplanuota po fotosesijos, kita – publikavus pasirinktą nuotrauką internete, trečioji – perdavus sutartyje numatytus leidinio egzempliorius.

Atsakydamas į klausimą, kodėl apskritai „Grinda“ pirko šią paslaugą, E.Steponavičius aiškino, kad fotoprojekto dalyvių ir turinio atranką vykdo ambasadorių taryba – visuomenės pasitikėjimą pelnę asmenys, tarp kurių Alfredas Bumblauskas, Vidmantas Janulevičius, Urtė Neniškytė, Jonas Staselis, Andrius Tapinas, Algirdas Toliatas ir kiti.

Jis pridūrė, kad iš 500 albumą sudarysiančių nuotraukų 400 bus skirta iškiliausiems šiandienos visuomenės, mokslo, kultūros ir sporto veikėjams, dar 100 nuotraukų atspindės šiuolaikinio Lietuvos verslo pasiekimus.

„Leidinyje publikuojamos valstybinių, savivaldybės, verslo įmonių bei nevyriausybinių organizacijų nuotraukos, tarp jų – bendrovei „Grinda“ panašias veiklas vystančios statybos, kelių ir gatvių priežiūros įmonės. Ambasadorių tarybos vertinimu, bendrovė „Grinda“ yra viena ryškiausių savivaldybių kontroliuojamų Lietuvos įmonių. Bendrovės dalyvavimas nacionaliniame projekte demonstruotų atvirą ir modernų įmonės veidą. Fotoprojekto iniciatoriai pristatė ir numatytas leidinio viešinimo gaires, kurios numato interneto, spaudos, televizijos ir lauko reklamos priemones“, – atsakymuose teigė jis.

E.Steponavičiaus teigimu, bendradarbiavimo iniciatoriumi buvo VšĮ „Tikra produkcija“, kuri pristatė projektą, o viešasis pirkimas atliktas apklausos būdu.

Kelmiškiai nieko nemokėjo

Sutartį dėl dalyvavimo projekte pasirašė ir Kelmės rajono savivaldybės administracija.

Bet šioje sutartyje joks atlygis fotoalbumo kūrėjams nėra numatytas.

Pagal dokumentą fotoalbumo autoriai įsipareigojo vieną nuotrauką paskelbti išleistame albume, o dvi – internete skelbiamame jo variante.

Kelmės rajono mero Vaclovo Andrulio nuotrauka internetiniame fotoalbumo variante yra skelbiama.

Ministras E.Jankevičius: fotografavo nemokamai

Internete skelbiamame fotoalbume yra nemažai merų nuotraukų – pavyzdžiui, Remigijus Šimašius pozuoja su dukra, Varėnos meras Algis Kašėta – vienas tarp gėlių.

Įamžintas ir į Europos Komisiją kandidatuojantis ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, o teisingumo ministras Elvinas Jankevičius fotografams šypsosi valtyje laikydamas žvejybos laimikį.

E.Jankevičius 15min patikino už galimybę būti albume nemokėjęs, o pinigų jo niekas ir neprašęs.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Fotoalbumo sumanytojas G.Daugėla, 15min paklaustas, kaip atsirinko, kuriuos politikus fotografuoti, o kuriuos palikti už borto, patikino, jog pasiūlymą įsiamžinti gavo daugelis.

„Mes kreipėmės į visas 60 savivaldybių ir pasiūlėme dalyvauti visiems, kas nori. Tie, kas atsiliepė, tie dalyvavo“, – teigė jis.

Paklaustas, ar prašė paramos, jis patikino, kad to nebuvo.

„Mes visiems vienodai suteikėme teises, ir tie, kas pamatė prasmę šiame projekte, kas norėjo, tas parėmė. Būtent tai dar vienas įrodymas, kad mes nedarome to už pinigus“, – patikino jis.

Asmeninio albumo nuotr. /Gytis Daugėla
Asmeninio albumo nuotr. /Gytis Daugėla

15min paklaustas, kodėl vieni mokėjo už atsiradimą fotoalbume, kiti nemokėjo, pašnekovas tarstelėjo, kad kol kas už jį niekas nemokėjo.

„Šiaip jau. O šiaip mes kvietėme visus, kas nori dalyvauti. Ir kas nori, dalyvauja, kas turi galimybę, tas paremia, kas neturi, tas neparemia, todėl, kad čia yra visuomeninis projektas viešosios įstaigos organizuojamas, dėl to aš nematau... Čia yra laisvanoriškas projektas – niekas nieko neverčia“, – kalbėjo jis.

Projekto organizatorius VšĮ „Tikra produkcija“, kurios vadovas yra G.Daugėla, ataskaitoje Registrų centrui už praėjusius metus yra nurodęs 15 tūkst. eurų valstybės dotaciją, kuri buvo panaudota projektui „Lietuva ir mes“ įgyvendinti.

Pašnekovas nenorėjo atskleisti, kas skyrė šiuos pinigus. Anot jo, vyko konkursas ir viešoji įstaiga jame dalyvavo, o pinigai buvo panaudoti elektroninės knygos sukūrimui.

G.Daugėla neslėpė, kad išleistas fotoalbumas bus parduodamas, bet knygynuose jo nebus – kas norės, galės jį užsisakyti.

Albumo aprašyme teigiama, kad reprezentacinis, monumentalus ir unikalus, iš iki 500 specialiai šiam fotoprojektui kuriamų, niekur anksčiau nepublikuotų bei konceptualiai įvairiausių fotografijų sudarytas fotoalbumas leis mūsų šalies partneriams, draugams ir svečiams iš arti pažinti šiandienos Lietuvą.

Ar tai reiškia, kad valstybinės įstaigos ją naudos reprezentacijai?

G.Daugėla neigiamai atsakė į klausimą, ar šiuo metu yra sudaręs kokius nors susitarimus su valstybinėmis įstaigomis dėl šių albumų įsigijimo reprezentacijai.

„Ne, nė su viena valstybine įstaiga tokių susitarimų nėra“, – patikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius