Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 08

Į Jungtinių Tautų komiteto narių rinkimus Lietuva deleguoja profesorę D.Leinartę

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis bei užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Lietuvoje reziduojančių užsienio šalių ambasadų atstovams antradienį pristatė profesorės Dalios Leinartės kandidatūrą Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komiteto narės pozicijoms užimti.
Dalia Leinartė
Dalia Leinartė / Olgos Posaškovos nuotr.

Lietuvai nominavus savo ekspertą dar laukia Jungtinių Tautų konvenciją dėl visų formų diskriminacijos panaikinimo prieš moteris pasirašiusių valstybių atstovų balsavimas. Jei kitąmet vyksiančiuose rinkimuose profesorės D.Leinartės kandidatūrai bus pritarta, tai bus trečioji jos kadencija komitete, kuriame ji taip pat yra ėjusi pirmininkės ir vicepirmininkės pareigas.

Iš viso komitetą sudaro 23 nepriklausomi ekspertai, kurie nuolat vertina konvenciją pasirašiusių šalių pažangą užtikrinant diskriminacijos prieš moteris mažėjimą.

„Profesorės D.Leinartės kvalifikacija lyčių lygybės, moterų teisių užtikrinimo ir nediskriminavimo srityse peržengia vienos šalies ribas, o žinios ir susidomėjimo sritys apima platų temų spektrą: nuo istoriškai susiformavusių naratyvų apie šeimą ir moters vaidmenį joje iki nusikalstamumo prieš moteris formų tyrimų. Sunku įsivaizduoti, kas šiuo metu dar geriau tiktų dirbti šiame komitete nei profesorė D. Leinartė", – pristatydamas kandidatūrą teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Profesorė yra pripažinta tarptautinė ekspertė lyčių lygybės ir moterų teisių užtikrinimo srityje. Praėjusiais metais pasaulinis valstybės tarnautojų tinklasApolitical" ją įtraukė į 100 įtakingiausių pasaulio lyčių lygybės politikos veikėjų sąrašą.

Kaip Lietuvos atstovė profesorė D. Leinartė į Moterų diskriminacijos panaikinimo komitetą pirmą kartą išrinkta 2012 m. 2015 m. ji tapo šio komiteto vicepirmininke. 2016 m. ji antrą kartą perrinkta į komiteto narius 2017–2020 m. kadencijai, o 2017–2018 m. ėjo komiteto pirmininkės pareigas.

D.Leinartė yra Vytauto Didžiojo universiteto profesorė, žurnalo „Lyčių studijos ir tyrimai" redakcinės kolegijos narė, 2000–2017 m. ėjo Vilniaus universiteto Lyčių studijų centro direktorės pareigas.

Apie JT Moterų diskriminacijos panaikinimo komitetą

Jungtinių Tautų konvenciją dėl visų formų diskriminacijos panaikinimo moterims Lietuva ratifikavo 1995 m. Iš viso ją yra ratifikavusios 189 šalys.

Konvencijos priežiūrą vykdo Moterų diskriminacijos panaikinimo komitetas, kurį sudaro 23 ekspertai. Juos renka valstybės konvencijos dalyvės.

Komiteto nariai ketveriems metams renkami iš valstybių iškeltų asmenų. Pusės komiteto narių (12 iš 23) rinkimai vyksta kas dvejus metus. Komiteto narių kadencijų skaičius neribojamas. Dvylikos komiteto narių rinkimai 2021–2024 metų kadencijai numatomi 2020 m. birželio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius