Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 10

Į Jūrų muziejų pargabentos nuskendusio laivo liekanos (nuotraukos)

Ketvirtadienį į Lietuvos jūrų muziejų iš Melnragės pargabentos amžiaus senumo laivo liekanos. Jas prieš porą dienų į krantą išplovė bangų mūša. Šių nuolaužų pargabenimą inicijavo Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys.
Šimtmečio senumo laivo liekanas į krantą išplovė bangų mūša.
Šimtmečio senumo laivo liekanas į krantą išplovė bangų mūša. / Muziejaus nuotr.

Pasak muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjo Romaldo Adomavičiaus, tai gali būti 19 amžiaus pabaigos – 20 amžiaus pradžios burlaivio dugno dalis. Dabar jos belikę vos 7 metrai, nors pirmą kartą prieš trejetą metų bangoms išplovus šią dalį į krantą, dar buvo likusi ir borto dalis. Tuomet nebuvo imtasi darbų ir jūrą dalį vėl nuplovė.

„Sprendžiant pagal tai, kas išlikę, tai buvo ne mažesnis kaip 30 metrų ilgio laivas", - sakė Romaldas Adomavičius. Ties jūros vartais srovės yra labai pavojingos ir ne vienas laivas yra užplaukęs ant sausumos ties Melnrage.

Jūrų muziejaus nuotr./Burlaivio dalį jūra iametė priea porą diena.
Jūrų muziejaus nuotr./Burlaivio dalį jūra išmetė prieš porą dienų.

„Tad šio laivo nuskendimo priežastis gali būti ir ne audra. Tačiau spėju, jog tai gali būti ir motorinio burlaivio „Grissland" liekanos. Šis, Hamburge registruotas laivas, nuskendo 1924 metais plukdydama iš Gotlando cemento statinaites. Jis plaukė prieš vėją ir prieš srovę, variklis buvo silpnas ir laivas, nepajėgdamas priešintis bangoms, sudužo. Nuskendo jis farvateryje, tad trukdė plaukti kitiems laivams, todėl buvo išsprogdintas ir bandytas pašalinti dalimis. Panašu, kad viena tokia jo dalis šiandien parkeliavo į muziejų", - kalbėjo istorikas.

Ties Melnrage yra nuskendęs ne vienas laivas, tad muziejininkai prašo radus audros išplautas į krantą laivo nuolaužas, pranešti.

Jūrų muziejui parsigabenti laivo liekanas padėjo bendrovė „Hidrostatyba“, nemokamai skyrusi kraną,  ir Karinės jūrų pajėgos, be atlygio skyrusios automobilį. 
 

Jūrų muziejaus nuotr./Laivo liekanos jau muziejuje, prie Etnografinės pajūrio žvejo sodybos.
Jūrų muziejaus nuotr./Laivo liekanos jau muziejuje, prie Etnografinės pajūrio žvejo sodybos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius