Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 23

Į Karaliaus Mindaugo husarų batalioną plūsta rezervo kariai, tačiau tarnybai tinkami ne visi

Tūkstantis Lietuvos kariuomenės parengtojo rezervo karių iš Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės apskričių, gavę šaukimo pranešimus, ketvirtadienį atvyko į nurodytus šaukimo punktus patikslinti asmens duomenis ir pasitikrinti sveikatos būklę tinkamumui privalomajai karo tarnybai dalinės mobilizacijos atveju nustatyti.
Karaliaus Mindaugo husarų batalione
Karaliaus Mindaugo husarų batalione / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Sutikrinus asmens duomenis prievolininkai buvo siunčiami pas gydytojus, kurie šaukimo punkte vertino karo prievolininkų sveikatos būklę, persirgtas ligas. Nuo karo tarnybos buvo atleisti tie prievolininkai, kurie turėjo sveikatos sutrikimų, patenkančių į Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintų ligų sąrašą.

Po sveikatos patikrinimo prievolininkai buvo registruojami bei turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su modernia kariuomenės naudojama technika, ginklais, pabendrauti su kairiais apie šiandieninius tarnybos ypatumus, naujoves.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Karaliaus Mindaugo husarų batalione
Tomo Markelevičiaus nuotr./Karaliaus Mindaugo husarų batalione

Vidutiniškai kiekvienas prievolininkas šaukimo punkte užtrukdavo iki dviejų valandų. Karaliaus Mindaugo husarų batalione ketvirtadienį turėtų apsilankyti apie 250 prievolininkų.

Pagrindinės rezervo karių ligos – sąnarių, nugaros skausmai.

„Didesnė dalis prievolininkų – tinkami tarnybai. Iš mano tikrintų dešimties asmenų buvo vienas, kuris gavo neigiamą atsakymą. Dauguma jaunesnių prievolininkų tarnybai tinkami. Pagrindinės rezervo karių ligos – sąnarių, nugaros skausmai. Prievolininkai negudrauja ir nesiskundžia, kad jiems kas nors neva skauda. Nei vienas neišreiškė pasipiktinimo dėl to, kad reikėjo atvykti“, – sakė prievolininkų sveikatos būklę vertinęs šeimos gydytojas Tadas Petkevičius.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Šeimos gydytojas Tadas Petkevičius
Tomo Markelevičiaus nuotr./Šeimos gydytojas Tadas Petkevičius

Tokiu būdu kariuomenė pirmą kartą po Nepriklausomybės atkūrimo tikrina personalo rezervo mobilizacinės sistemos funkcionavimą.

„Pagrindinis skirtumas nuo įprasto sveikatos patikrinimo yra tas, kad per labai trumpą laiką turime patikrinti labai didelį skaičių rezervistų. Gydytojai turi dirbti sparčiai ir atsakingai. Kol kas viskas vyksta pagal planą. Darysime rezultatų analizę ir skaičiuosime, kiek prievolininkų yra tinkami tarnybai“, – sakė Lietuvos kariuomenės karo medicinos tarnybos gydytojas mjr. Vygintas Sereika.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Karaliaus Mindaugo husarų batalione
Tomo Markelevičiaus nuotr./Karaliaus Mindaugo husarų batalione

Šis mobilizacijos sistemos patikrinimas – pirmasis šių metų didžiausių nacionalinių pratybų „Žaibo kirtis 2015“ etapas. Šių pratybų metu bus siekiama patikrinti Lietuvos kariuomenės mobilizacines sistemas bei kibernetinio saugumo veikimo principus.

Seimo, Vyriausybės nariai, teisėjai, prokurorai, policijos pareigūnai nėra kviečiami.

„Seimo, Vyriausybės nariai, teisėjai, prokurorai, policijos pareigūnai nėra kviečiami. Pastebime, kad karo prievolininkai šiandien aktyvūs. Duomenis turėsime tik po pratybų, bet aktyvumą jaučiame. Prievolininkų kiekis Panevėžyje netgi viršija mūsų prognozes.

Tiems, kas neateis, yra numatytos administracinės nuobaudos. Tačiau kiekvieną atvejį nagrinėsime individualiai. Šios pratybos nėra orientuotos į baudžiamasias akcijas. Mūsų tikslas – ne nubausti, o žinoti realią situaciją. Žinant lietuvių patriotiškumą, manau, kad skaičiai bus geri“, – sakė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo planavimo valdybos J5 mobilizacijos skyriaus viršininkas mjr. Dainius Kazlauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius