-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 09 21

Į kariuomenę patekęs jaunuolis skundžiasi smurtu, jo tėvai netiki tyrimo objektyvumu

„Jo svajonės sudužo per dvi dienas“, – sako smurtu Ruklos mokomajame pulke pasiskundusio jaunuolio, ką tik pradėjusio būtinuosius karinius mokymus, tėvas. Kariškiai, spaudžiami artimųjų, pradėjo jaunuolio skundo tyrimą. Tačiau vaikino tėvai netiki tyrimo objektyvumu.
Rukloje
Rukla / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Antradienio pavakarę redakcija gavo elektroninį laišką, kuriame rašoma, kad Ruklos mokomajame pulke, įsikūrusiame Jonavosa rajone, ką tik į kariuomenę patekę jaunuoliai patiria smurtą. Laiške baiminamasi, kad Lietuvos kariuomenėje vėl atgimsta „diedovščina“.

Laiškas buvo adresuotas ne tik 15min.lt redakcijai. Jis išsiųstas ir Seimo pirmininkei Irenai Degutienei, premjerui Andriui Kubiliui, krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei bei Seimo nariui Jurgiui Razmai.

Laimingas buvo vos kelias dienas

Pradėjus domėtis smulkiau, redakcijai pavyko susisiekti su jaunuolio, pasiskundusio dėl smurto, tėvu. Vyriškis teigia, kad jo sūnui tarnyba kariuomenėje buvo svajonė ir ją vaikinas bandė įgyvendinti.

Apie jaunuolio skundus yra informuota Generalinė inspekcija, informuota karo policija. Vaikinas yra būtinųjų karinių mokymų dalyvis. Savaitę pratarnavęs jis pareiškė, kad nebenori būti kariškis. Tačiau situacijos komentuoti dėl pradėto tyrimo negaliu. Reikia laukti tyrimo pabaigos ir tada bus galima komentuoti.„Jis norėjo stoti į Karo akademiją. Tačiau jo nepriėmė dėl nelabai gerų pažymių. Todėl sūnus nusprendė savo noru eiti į kariuomenę, baigti būtinuosius karinius mokymus ir pasilikti toliau tarnauti“, – pasakojo vyriškis.

Į kariuomenę vaikinas pateko rugsėjo 13 d. Pasak jo tėvo, pirmas dvi dienas jaunuolis džiaugėsi ir tėvams rašė, kad Ruklos mokomajame pulke jam viskas labai patinka.

„O jau ketvirtadienį (rugsėjo 16 d. – red past.), ketvirtą tarnybos dieną, jis buvo primuštas. Vakare jie susitvarkė daiktus, sumetė į šiukšliadėžę šiukšles, tačiau jų neišnešė. Dabar sako, kad pamiršo. Prie tvarkos dar neįpratę gal buvo. Tai ir įsiutino seržantą L. (visos pavardės redakcijai žinomos – red. past.). Seržantas liepė kelt gult, o paskui pradėjo spardyti per kojas ir į nugarą. Tą patį vakarą jis jau rašė mums žinutes, kad labai skauda, vos gali kentėti, prašė vaistų“, – pasakojo vyriškis.

Vaikino tėvas sako, kad artimieji nuvežė jaunuoliui vaistų, apžiūrėjo, tačiau akivaizdžių smurto žymių ant kūno nepastebėjo. „Matyt, mušta taip, kad nesimatytų“, – svarstė vyriškis.

Penktadienį ryte vyko ką tik mokymus pradėjusių jaunuolių rikiuotė. Ką tik tarnybą pradėję vaikinai supainiojo žingsnius. Už tai valandą ar dvi, pasak redakcijos pašnekovo, turėjo ramiai stovėti išsižergę.

„Visą tai mes dar kentėjome. O šeštadienį internete pasirodė žinutė, kad Rukloje mušami naujokai. Ir iš karto šeštadienį pradėta aiškintis, kas tą dalyką galėjo tėvams papasakoti, kas tą žinutę išplatino. Tada jau pamatėme, kad situacija darosi prasta. Pasikonsultavome su pažįstamais kariškiais. Jie patarė, kad sūnus paduotų prašymą būrio vadui ir nutrauktų mokymus. Būrio vado nebuvo, pavadavo moteris, atsisakė priimti prašymą, sakė, kad teks išbūti kariuomenėje devynias savaites. Patarėme (sūnui) kreiptis į kuopos vadą ir dar aukščiau“, – kelių dienų įvykius prisiminė jaunuolio tėvas.

Pasak vyriškio, sūnaus prašymo niekas nenorėjo priimti, todėl jis pats kreipėsi į pulko vadą. Šis žadėjo situaciją išsiaiškinti. Tuo pačiu jaunuolio tėvas kreipėsi į Krašto apsaugos ministerijos Generalinę inspekciją. Prasidėjo tyrimas.

Daromas psichologinis spaudimas

Vaikino tėvas tvirtina, kad prasidėjus tyrimui sūnui pradėtas taikyti psichologinis spaudimas.

„Spaudimas daromas siekiant įrodyti, kad jis yra melagis ir dėl visko kaltas. Jis net gąsdinamas, kad bus išvežtas į Žiegždrių psichiatrijos ligoninę. Sūnus gąsdinamas, kad niekas jo problemų neišspręs, sakoma, kad generalinis inspektorius pas juos neturi jokių teisių. Telefonu spaudimą pajutau net aš“, – pasakoja vyriškis.

Pasak vaikino tėvo, sūnus nebenori toliau tarnauti, nes savo kailiu pajuto nestatutinius santykius, prisidėjo patyčios.

„Jo svajonės tarnauti kariuomenėje sudužo per dvi dienas. Mes dar bandėme atkalbėti, tačiau jis nepasidavė. Sakė, kad nori tarnauti, žadėjo viską išlaikyti. O dabar jau nebenori. Kariškiai yra uždara sistema, uždara kasta ir jie tuo naudojasi“, – sakė vyriškis.

Kariuomenė nuo komentarų susilaiko

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Tomas Balkus 15min.lt žurnalistui sakė, kad dėl šių įvykių Ruklos mokomajame pulke pradėtas tyrimas. Tačiau plačiau incidento kariuomenės atstovas nekomentuoja.

„Apie jaunuolio skundus yra informuota Generalinė inspekcija, informuota karo policija. Vaikinas yra būtinųjų karinių mokymų dalyvis. Savaitę pratarnavęs jis pareiškė, kad nebenori būti kariškis. Tačiau situacijos komentuoti dėl pradėto tyrimo negaliu. Reikia laukti tyrimo pabaigos ir tada bus galima komentuoti“, – sakė kapitonas T.Balkus.

Pasak kariuomenės atstovo, nurodymą pradėti tyrimą davė pulko vadas.

Kapitonas T.Balkus teigia, kad kaltinimus, kokius reiškia ką tik tarnybą pradėjęs jaunuolis, kariuomenė suinteresuota ištirti.

Kariuomenės vado atstovas spaudai pažadėjo, kad tyrimui pasibaigus apie jo rezultatus visuomenė bus informuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius