Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 22

Į Kauną ateina integruotos investicijos

Didžiųjų Lietuvos miestų plėtra lemia visos šalies ekonominę ir socialinę pažangą. Tačiau didmiesčiuose kyla ir daugiausiai su užimtumu, tam tikrų grupių atskirtimi ir skurdu susijusių problemų. Joms spręsti bus nukreiptos didelės Vidaus reikalų ministerijos administruojamos 2014-2020 m. Europos Sąjungos investicijos. Ką jos pakeis laikinojoje sostinėje?
Buvusios Bangos gamyklos teritorija. Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Buvusios Bangos gamyklos teritorija. Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Aleksotas pasikeis neatpažįstamai

„Planuojama sutvarkyti daugiau nei 35 ha dydžio buvusios Aviacijos gamyklos teritoriją. Ji bus pritaikyta viešos infrastruktūros plėtrai, gyvenamajai statybai, komercijai ir netaršiai pramonei. Numatyta, kad šioje vietoje atsiras stadionas, vaikų darželis, kiti visuomeninės paskirties objektai, teritorija būtų pritaikyta verslo, pramonės, rekreacijos ir gyvenamosios paskirties objektų infrastruktūros vystymui“, - sako Kauno miesto savivaldybės Investicijų ir strateginio planavimo skyriaus vedėjas dr. Vygintas Grinis. 

Sąlygos didinti Aleksoto konkurencingumą, investicinį patrauklumą, kurti naujas darbo vietas ir pritraukti privačių investicijų bus kuriamos ir kitose seniūnijos dalyse. Pavyzdžiui, pramoninėje buvusio Mėsos kombinato teritorijoje, kurioje ir aplink kurią jau dabar yra susitelkusi didelė verslo, mokslo ir technologijų bendruomenė. Šioje teritorijoje planuojama įrengti infrastruktūrą orientuota į tolimesnę smulkaus ir vidutinio verslo plėtrą ir vystymą, naujų darbo vietų kūrimą, privačių investicijų pritraukimą.

Buvusi mėsos kombinato teritorija. Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Buvusi mėsos kombinato teritorija. Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Atgis ir Nemuno pakrantė

Aleksotas turi galimybes tapti rajonu, kuriame harmoningai derėtų pramoninės zonos, urbanizuotos viešosios erdvės, turizmo ir rekreacijos objektai, tačiau viešosios Aleksoto erdvės nėra išvystytos ir pritaikytos visuomenės poreikiams. Būtent todėl numatoma sutvarkyti Nemuno pakrantę Aleksoto pusėje. Ji taptų vientisa harmoninga rekreacine poilsine zona su pėsčiųjų ir dviračių takais, automobilių stovėjimo aikštelėmis, patogia dviratininkų ir pėsčiųjų jungtimi su Nemuno sala (pėsčiųjų tiltas).

Europos pr. ir Veiverių g. sankryžos aplinkoje planuojama suformuoti viešąją erdvę - centrinę Aleksoto aikštę su sporto ir žaidimų aikštelėmis, stacionaria lauko scena. Tam numatyta 3 ha teritorija su buvusios sovietų armijos kultūros namų pastatu. Jį planuojama rekonstruoti ir pritaikyti įvairiai Aleksoto bendruomenės veiklai.

Žaliakalnis taps patrauklesnis gyvenimui ir verslui

D. A. Barakauskas: "Į miestą bus žiūrima kaip į visumą, kuri turi būti valdoma ir plėtojama kompleksiškai, o specifinės, „sektorinės“ problemos sprendžiamos kaip šios visumos dalys."

„Buvusios pramoninės teritorijos konversija, sąlygų verslui gerinti ir jaunimui pritraukti sudarymas, -  į šiuos tikslus Žaliakalnio seniūnijoje bus nukreipti investicijų projektai“, - sako V.Grinis. Todėl investicijų sulauks buvusios pramoninės radijo gamyklos „Banga“ teritorijos ir jos prieigų tvarkymas, daugiafunkcinio S.Dariaus ir S.Girėno sveikatinimo, kultūros ir užimtumo komplekso įrengimas, Ąžuolyno parko ir Dainų slėnio infrastruktūros rekonstrukcija, Zoologijos sodo modernizavimas.

Kadangi Žaliakalnyje yra vienas didžiausių oro užterštumas mieste, investicijos bus nukreiptos ir į gatvių, kiemų ir pėsčiųjų takų būklės gerinimą, automobilių stovėjimo aikštelių įrengimą, viešųjų erdvių, pastatų, inžinierinių tinklų tvarkymą.

Dainų slėnio teritorija. Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Dainų slėnio teritorija. Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Investuojama bus integruotai

Į viešąją Aleksoto ir Žaliakalnio infrastruktūrą 2014-2020 m. bus investuojama taikant vadinamąjį integruotų teritorinių investicijų (ITI) principą,  kuomet atskirų ministerijų, vietos valdžios, bendruomenės ir verslo turimi ištekliai koncentruojami konkrečių vietovių kompleksinėms vystymosi problemoms spręsti. „Kitaip tariant, į miestą bus žiūrima kaip į visumą, kuri turi būti valdoma ir plėtojama kompleksiškai, o specifinės, „sektorinės“ problemos sprendžiamos kaip šios visumos dalys“, - teigia vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Be to abiejų seniūnijų bendruomenės turės galimybę savo poreikius įgyvendinti tiesioginiu būdu. Padaryti tai padės bendruomenių inicijuojama vietos plėtra (BIVP). Tai veiklos, skirtos mažinti socialinę atskirtį, skatinti užimtumą ir verslumą. Tokių veiklų strategijas rengs ir jų įgyvendinimui finansavimą galės gauti tie, kas geriausiai žino savo gyvenamosios vietos problemas: į vietos veiklos grupes susibūrę gyventojų, nevyriausybinių organizacijų, verslo ir vietos valdžios atstovai. 

Atrinktas vietos plėtros strategijas ir Aleksoto bei Žaliakalnio integruotų teritorijų vystymo programas tvirtins Vidaus reikalų ministerija.

Informacija paruošta bendradarbiaujant su Vidaus reikalų ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius