Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 14 /12:47

Į Kauną atvyko NATO pastiprinimas – 350 karių iš Vokietijos

Vokietijos gynybos ministerija, reaguodama į vis agresyvėjančius Rusijos karinius veiksmus prie Ukrainos sienų ir blogėjančią saugumo situaciją Baltijos šalyse, šią savaitę Lietuvoje dislokuoja papildomus karinius pajėgumus. Pirmadienį į Kauno oro uostą atvyko NATO priešakinių pajėgų pastiprinimas iš Vokietijos – 350 karių.

Kaip praneša Krašto apsaugos ministerija, Vokietija nutarė skirti papildomus karius Rukloje esančiai NATO priešakinių pajėgų kovinei grupei. Pirmadienį į Lietuvą atvyko pirmieji papildomi vokiečių kariai.

„Vokietijos sprendimas siųsti daugiau karių į Lietuvą yra svarbus ir laiku priimtas sprendimas, demonstruojantis NATO solidarumą, vienybę ir įsipareigojimą kolektyvinei gynybai“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Papildomų vokiečių karių atvykimo proga Kauno oro uoste spaudos konferenciją surengė NATO priešakinių pajėgų Lietuvoje ir Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono vadovybė. Ją galite stebėti čia:

Kaip spaudos konferencijoje teigė leitenantas pulkininkas Daniel Andrä, NATO priešakinių pajėgų vadas, vasario 14 dieną atvykęs pastiprinimas Lietuvoje bus tiek, kiek reikės.

Greitas pastiprinimo atvykimas – praėjus vos kelioms dienoms po sprendimo priėmimo, anot jo, stiprus signalas, kad, esant poreikiui, kovinė grupė gali būti pastiprinta labai operatyviai.

Pirmadienį atvyko tik dalis pastiprinimo, likę keli šimtai karių atvyks artimiausiomis dienomis.

Erikas Ovčarenko/BNS/Daniel Andrä
Erikas Ovčarenko/BNS/Daniel Andrä

Pasiteiravus, ar tai, kad atvyksta ir branduolinės saugos specialistai, reiškia, jog yra grėsmė šioje srityje, leitenantas pulkininkas patikino, kad tokių žinių nėra, tačiau reikia būti pasiruošus bet kam.

VIDEO: Į Lietuvą atvyko Vokietijos kariai, sustiprinsiantys NATO batalioną

„Kiek aš žinau, tokių planų šiuo metu nėra, bent jau aš tokių planų neturiu“, – į klausimą, ar kilus Ukrainoje karo veiksmams, bus siunčiamas didesnis karių pastiprinimas į Lietuvą, atsakė D.Andrä.

Pasak jo, Rukloje vietos kariams yra tiek, kiek reikia. Gali būti paruoštos palapinės, kuriose galima apgyvendinti 500-600 papildomų karių.

Vokietijos vadovaujamoje kovinėje grupėje šiuo metu tarnauja apie 1200 sąjungininkų karių.

NATO priešakinių pajėgų kovinė grupė rotaciniu principu Lietuvoje yra dislokuojama nuo 2017 metų. Nuo pat NATO bataliono dydžio kovinės grupės Lietuvoje įsteigimo pradžios buvo numatyta, kad pagal poreikį į Ruklą gali būti siunčiamas ir kovinių paramos vienetų pastiprinimas.

Per penkerius metus NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje Lietuvoje iš viso jau tarnavo apie 15 tūkst. karių iš 9 valstybių.

Karius ir civilinį personalą į Lietuvą yra siuntusios Vokietija, Nyderlandai, Norvegija, Belgija, Prancūzija, Čekija, Kroatija, Liuksemburgas ir Islandija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius