Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 19 /2019 06 20

Į Kauno tarybą prasibrovęs profesionalus modelis neteko mandato dėl žioplos klaidos

Birželio 16 d. 30-metį atšventusi Rugilė Rukšėnaitė neteko rinkėjų jai suteikto Kauno tarybos narės mandato. Priežastis – kvailas neapdairumas. Vos trijuose tarybos posėdžiuose spėjusi dalyvauti profesionali manekenė nusprendė pakeisti gyvenamąją vietą – iš miesto persikelti į rajoną, o tai daryti draudžia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Iš „Vieningo Kauno“ narės mandatas buvo atimtas.
Rugilė Rukšėnaitė
Rugilė Rukšėnaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

R.Rukšėnaitė „Vieningam Kaunui“ priklauso nuo 2012 metų ir yra aktyvi organizacijos narė. Bent jau taip anksčiau teigė patys šios visuomeninės organizacijos atstovai. Tais pačiais 2012 metais ji tapo Baltijos šalių grožio konkurso „Amber Lady“ nugalėtoja. Moteris nuolat pozavo fotografams, laikoma profesionaliu modeliu.

Mariaus Žičiaus nuotr./Rugilė Rukšėnaitė
Mariaus Žičiaus nuotr./Rugilė Rukšėnaitė

Kuo be profesionalaus modelio darbo ji dar užsiima, sužinoti žurnalistams nepavyko. VRK pateiktame gyvenimo aprašyme ji taip pat nebuvo konkreti: nurodė dirbanti pagal autorinę sutartį, vykdanti individualią veiklą.

Iš 40-tos pozicijos į 16-tą

Pirmą kartą į politikos padanges R.Rukšėnaitė bandė įskrieti 2015 m. vykusių tarybų rinkimų metu, tačiau pasisekė tik po ketverių metų. „Vieningo Kauno“ sąraše įrašyta 40-tuoju numeriu, po rinkėjų, kurie jai atidavė kiek daugiau nei 2500 pirmumo balsų, reitingavimo R.Rukšėnaitė šoktelėjo į 16 poziciją. Profesionalus modelis pateko į Kauno miesto tarybą, kurioje absoliučią daugumą vietų šiemet laimėjo būtent „Vieningo Kauno“ nariai.

Dar prieš pirmąjį naujosios Kauno miesto tarybos posėdį savivaldybės koridoriuose netilo smalsios apkalbos. Gražuolė išties neliko nepastebėta. Ne vieną intrigavo tai, kokią save ji pateiks taryboje: bus pilka pelytė ar reikš tvirtą savo nuomonę. Tačiau atsiskleisti R.Rukšėnaitė nespėjo. Birželį paaiškėjo, kad lietuvių filologijos ir reklamos bei kalbotyros-diplomatinės kalbėsenos studijas baigusi moteris neteko mandato. Jis iš jos buvo atimtas. Tokį sprendimą priėmė VRK.

15min trečiadienį susisiekus su pačia R.Rukšėnaite, ši paprašė klausimus pateikti raštu. Žadėjo į juos atsakyti kitą savaitę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugilės Rukšėnaitės priesaika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rugilės Rukšėnaitės priesaika

Šiemet tokia klaida – vienintelė

Kaip ketvirtadienį 15min žurnalistei teigė VRK vadovė Laura Matjošaitytė, atsitiktiniai tikrinimai, ar tarybos nariai nepakeitė savo deklaruotos gyvenamosios vietos, vykdomi jau kelerius metus. Kartais fiksuojami įstatymo nesilaikymo atvejai.

„Pavyzdžiui, prieš keletą metų vieno komisijos posėdžio metu įgaliojimai buvo nutraukti dešimčiai savivaldybių tarybų narių. Komisijos sprendimas buvo plačiai nušviestas ir aptartas. Dėl to pernai metais komisija buvo fiksavusi vos kelis tokius atvejus. Šiais metais kol kas tai vienintelis atvejis, kai šiuo pagrindu nutraukiami tarybos nario įgaliojimai“, – patikino L.Matjošaitytė.

Kaip tikrinimas vyksta? Anot pašnekovės, komisija, remdamasi Registrų centro duomenimis, nustato, kad savivaldybės tarybos narys yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą kitoje savivaldybėje, nei yra išrinktas. Tuomet priimamas sprendimas dėl įgaliojimų nutraukimo. Teisinio pagrindo pasitaisyti įstatymas nenumato. Jau pats persideklaravimas yra pažeidimas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

„Praktikoje esame girdėję pačių įvairiausių priežasčių ir aplinkybių dėl ko pasikeitė tarybos narių deklaruota gyvenamoji vieta: paveldėtas palikimas, disponuojama daug turto ir pan. Tačiau komisija neturi įgaliojimų daryti įstatyme nenumatytų išimčių ir nekreipti dėmesio į pažeidimo faktą“, – patikino VRK vadovė.

Pasikeitė keturi tarybos nariai

Birželio 18 d. vykusios Kauno miesto tarybos posėdžio metu prisiekė trys nauji tarybos nariai – bendrovės „Helisota“ tiekimo departamento vadovas Mindaugas Stulgis, Akademinės kredito unijos administracijos vadovė Gitana Jasėnienė ir „Iceco žuvis“ eksporto vadybininkė Inga Kumetienė. Vienas iš jų pakeitė būtent R.Rukšėnaitę. Kiti du – kovą išrinktus Konstantiną Pesenką ir Mindaugą Šimkų.

„Pokyčiai įvyko, nes Konstantinas Pesenka ir Mindaugas Šimkus buvo išrinkti atstovauti miestiečiams į savivaldybės įmonių („Kauno vandenys“ ir „Kauno švara“ – aut. past.) valdybas. Šios pareigos yra nesuderinamos su tarybos nario mandatu. Kad galėtų eiti pareigas valdybose, jie turėjo atsisakyti mandato. Ne, tai nebuvo aišku iškart. Šie tarybos nariai buvo sėkmingai pradėję darbus ekonomikos ir finansų, miesto ūkio, švietimo ir kultūros komitetuose. Šie asmenys yra ilgamečiai „Vieningo Kauno“ nariai, nesusiję su Vičiūnų įmonių grupe.

Rugilė Rukšėnaitė mandatą prarado dėl pakeistos registracijos vietos. Vyriausioji rinkimų komisija panaikino Rugilės mandatą, jai pakeitus registruotą gyvenamą vietą. Kaip teigia Rugilė, tai buvo atsitiktinumas ir ši žinia ją labai nustebino“, – tai, kad tarybą R.Rukšėnaitė turėjo palikti dėl padarytos klaidos, trečiadienį 15min patvirtino ir Kauno miesto vicemeras, „Vieningo Kauno“ atstovas Andrius Palionis.

Kauno miesto savivaldybės puslapyje išplatintame pranešime detalizuojama, kad dėl techninio nesusipratimo R.Rukšėnaitei deklaracijoje trumpam pakeitus gyvenamąjį miestą, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusprendė atimti jos mandatą, argumentuodami tuo, kad tarybos nariais gali būti tik miesto gyventojai.

Paklaustas, kam dar teko ar artimiausiu metu teks atsisakyti mandato, A.Palionis įvardijo tik vienintelį Vilių Šiliauską.

„Jis atsisakė mandato dėl to, kad buvo pasiūlyta tęsti sėkmingai rudenį pradėtą administracijos direktoriaus darbą. Tai taip pat yra nesuderinama su tarybos nario mandatu“, – patikino A.Palionis.

Kauno taryboje šią kadenciją dirba 33 visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ nariai ir 8 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius