-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 19

Į Kazachstaną išvyksta septynioliktoji „Misija Sibiras“ ekspedicija

Ketvirtadienio rytą iš Vilniaus geležinkelio stoties išlydima „Misija Sibiras'18“ ekspedicija. Maskvai atsisakius ekspedicijos dalyviams išduoti vizas, šiemet „Misija Sibiras“ vietoje suplanuoto išvykimo į tremties vietas Krasnojarsko krašte pasuks į Vidurinę Aziją – į Kazachstaną.  
Dalia Grybauskaitė ir  „Misija Sibiras 18“ dalyviai
Dalia Grybauskaitė ir „Misija Sibiras 18“ dalyviai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip pranešė organizatoriai, į misiją išvyksta dvi komandos po 12 žmonių. Abi savo kelionę Kazachstane pradės tame pačiame taške – Karagandoje, o vėliau viena komanda keliaus link Balchašo, kol kita misiją atliks Džezkazgane.

Misijos metu bus stengiamasi atstatyti paminklinius atminimo ženklus, surasti lietuvių kapus bendrose miestų kapinėse, surasti Kazachstane tebegyvenančius lietuvius ar jų palikuonis ir su jais pasikalbėti.

Pasak organizatorių, ši ekspedicija skiriasi nuo tų, kurios vyksta Sibire, nes Kazachstane žmonės patyrė ne tremtį, o kalinimus. Jie dirbo lageriuose, todėl yra išlikę daugiausia masinės kapavietės, o ne atskiros lietuvių kapinaitės.

Buvusioje Kazachijos SSR veikė kelios dešimtys lagerių, kuriuose buvo kalinami apie 20 tūkstančių politinių kalinių iš Lietuvos. Pagal lietuvių tremties įkalinimo ir palaidojimo mastą Kazachstano teritoriją lenkia tik Rusija.

Ekspedicija tęsis 10 dienų, misijos dalyviai į Lietuvą sugrįš liepos 29 dieną.

Projektas „Misija Sibiras“ vykdomas nuo 2006 metų. Per šį laikotarpį lietuvių tremties ir įkalinimo vietas Sibire – Rusijoje, Kazachstane ir Tadžikistane – aplankiusios jaunimo ekspedicijos sutvarkė daugiau kaip 150 lietuviškų kapinių.

Sovietinės okupacijos metu iš Lietuvos į tremtį ir lagerius buvo ištremta daugiau nei 280 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius