Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 09

Į Klaipėdą atkeliauja skandalingas spektaklis „Amfitrionas“

Penktadienį, spalio 14 dieną, Klaipėdos kultūros centre „Žvejai“ susirinkusios publikos lauks išbandymas – 80-ąjį sezoną švenčiantis Vilniaus mažasis teatras parodys prieštaringai vertinamą ir didelio dėmesio sostinėje sulaukusį spektaklį „Amfitrionas“.
Režisieriaus Artūro Areimos spektaklis „Amfitrionas“
Režisieriaus Artūro Areimos spektaklis „Amfitrionas“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Teatras

Po gegužę įvykusios „Amfitriono“ premjeros Vilniuje publika skilo į dvi priešingas stovyklas. Vieni buvo pasirengę sumalti spektaklio kūrėjų komandą su žemėmis, kiti – iš paskutiniųjų ginti naująjį režisieriaus Artūro Areimos pastatymą.

Nemokame juoktis?

Vieni piktinosi, kad spektaklis neatitinka įprastų situacijų komedijos taisyklių, bjaurėjosi iššaukiančiu „Amfitriono“ atvirumu. Kiti džiaugėsi sulaukę subtiliu, intelektualiu humoru trykštančio pastatymo ir mėgavosi azartiškais jaunos aktorių komandos vaidmenimis. 

Spektakliui abejingas neliko ir Vilniaus mažojo teatro kolektyvas: pasigirdo kalbų, kad spektaklį reikėtų pašalinti iš repertuaro, kiti gi džiaugėsi, jog „Amfitrionas“ atvėrė netikėtas aktorines, režisūrines ir technines teatro galimybes.

Tai nėra komedija siaurąja prasme. Tas, kuris tenori lengvabūdiškai pakikenti, čia neras, ko ieško, -
įspėjo A.Šataitė.

„Tai nėra komedija siaurąja prasme. Tas, kuris tenori lengvabūdiškai pakikenti, čia neras, ko ieško. Beje, juk A.Čechovas savo „Žuvėdrą“ taip pat vadino komedija. „Amfitriono“ komiškumas slypi groteske, farse, aktorių vaidyboje. Tai – minties komedija, šalia kurios įvyksta ir drama, ir netgi tragedija. O jei mes nemokame juoktis, kartais net iš pačių tragiškiausių situacijų, tai yra mūsų visų problema“, – teigė vieną pagrindinių vaidmenų spektaklyje kurianti aktorė Agnė Šataitė.

Paradoksali komedija

„Amfitrionas“ – jau aštuntas jauno režisieriaus A.Areimos darbas profesionalioje scenoje ir trečias pastatymas šiame teatre. Pirmuosiuose spektakliuose pasižymėjęs kaip jautrus ir sumanus klasikinių siužetų interpretatorius, šįsyk A.Areima pasuko visai kitu keliu – sukūrė aštrų, laisvą, „chuliganišką“ spektaklį apie vaizduotę, laisvę jausti ir mąstyti. 

Pasakojimas apie į Žemę nusileidžiantį dieviškąjį meilužį, Antikos dievų šunimi paversto filosofo istorija, dieviškumo ir žmogiškumo, dangiškumo ir kūniškumo priešpriešos – visa tai „Amfitrioną“ paverčia iš tiesų paradoksalia komedija. A.Areimos „Amfitrione“ paradoksas tampa pačia nuo scenos pasakojamos istorijos, spektaklio ir teatro esme.

Spektaklis Klaipėdoje bus rodomas penktadienį, 18 val.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius