Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 27 /14:55

Į konferenciją apie skiepus Seime U.Kiguolį pakvietęs D.Kepenis: skiepų priešininkai vienijasi

Siaučiant tymams ir netylant medikų ir skeptikų ginčams dėl skiepų, sveikos gyvensenos entuziastas, „valstiečių“ frakcijos narys Dainius Kepenis pirmadienį Seime organizuoja konferenciją, kurios moderatoriumi bus bene žinomiausias Lietuvos „antivakseris“, verslininkas Ugnius Kiguolis. Renginio pranešėjų sąraše kol kas – tik „antivakseriai“ arba jiems prijaučiantys, tačiau D.Kepenis teigia, kad sąrašas nėra pilnas, politikas tikina į konferenciją pakvietęs ir už skiepijimą pasisakančius medikus.
Dainius Kepenis
Dainius Kepenis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Diskusijose Seimo narys D.Kepenis visuomet pabrėžia nesantis prieš skiepus, tačiau iš jo kalbų aišku, kad į skiepijimą parlamentaras žiūri su įtarumu.

Nurodoma, kad konferencijoje „Saugios vakcinos – saugiai Lietuvai“ ketina kalbėti tėvai, kurių vaikai esą nukentėjo nuo skiepų. Viena viešnių – akušerė Raminta Kabelkaitė, kuri anksčiau žiniasklaidai yra pasakojusi, kad neskiepijo savo trijų vaikų.

„Pas mus apie skiepus skleidžiama beveik tik teigiama informacija. Bet mačiau daug argumentuotų ir faktais paremtų dokumentinių filmų anglų, vokiečių, prancūzų, rusų kalbomis, kalbančių ir apie skiepų žalą“, – „Kauno dienai“ yra pasakojusi ji.

Renginio programoje numatytas asociacijos „Objektyviai apie skiepus“ prezidentės Linos Rutkauskienės, kovojančios, kad Lietuvoje nebūtų įteisinti privalomi skiepai, gydytojos Daivos Jakubonienės ir „FirmusMedicus.lt“ atstovo, žinomo skiepų priešininko U.Kiguolio pranešimai. Verslininkas yra numatytas ir kaip šios konferencijos moderatorius.

D.Kepenis trečiadienį 15min sakė, kad jo uždavinys – kad šis renginys nebūtų vien vienos nuomonės žmonių pasikalbėjimas.

Jūs visi kartu sudėjus: „presa“, informuoti profesoriai, politikai ne kurie, pavadino „antivakseriais“, kuriuos laiko kvailiais ir iš jų visi tyčiojasi. Tai jie dabar vienijasi, kad iš jų nesityčiotų.

„Ne mano organizuotas (renginys – aut.). Tai yra visuomenės balsas, kuris nori būti išgirstas ir aš atsiliepiau į visuomenės balsą ir paraginau ekspertus, profesorius ateiti ir taip sklandžiai atsakyti, kad žmonės iškart po to eitų skiepytis. Įtikinkit žmones!“ – kalbėjo jis.

D.Kepenis sakė dar laukiantis atsakymų iš visų kviestų į konferenciją asmenų ir patikino, kad kompanija bus tikrai solidi.

„Visi pakviesti patys solidžiausi. Aurelijus Veryga juos žino ir paragins, kad jie dalyvautų“, – sakė jis.

„Kviečiu ekspertus, kurie atsakys tiems vadinamiesiems... Va, čia jūsų pavadinimas – „antivakseriai“, jie savęs taip nevadina. Jūs visi kartu sudėjus: „presa“, informuoti profesoriai, politikai ne kurie, pavadino „antivakseriais“, kuriuos laiko kvailiais ir iš jų visi tyčiojasi. Tai jie dabar vienijasi, kad iš jų nesityčiotų“, – sakė jis.

Anot D.Kepenio, žmonės, kurių vaikai dėl skiepų susirgo, pavyzdžiui, diabetu, nenori būti kvailinami, nenori būti atstumti su savo ligomis, o nori gauti blaivų atsakymą.

Pats parlamentaras sakė palaikantis skeptiškai į skiepus žiūrinčius žmones, nes yra girdėjęs ne vieną ir ne dešimt įvairiausių istorijų:

„Man sako: Kaip gali būti, kad po skiepų tokios liūdnos pasekmės, visą gyvenimą vaikas turi alergiją. O kaimynų vaikas, kuris niekada nesiskiepijo, neturi jokių alergijų. Aš klausiu Vytauto Usonio: profesoriau, kiek jūs atlikote tyrimų su tūkstančiais Lietuvos vaikų, kurie niekada nesiskiepijo. Atsakymo nėra“.

Jis piktinosi, kad tymų protrūkis, nors nuo jų niekas Lietuvoje dar nemirė, pateikiamas kaip nacionalinė grėsmė.

A.Veryga mano, kad „antivakseriai“ daro žalą visuomenei

Kaip 15min teigė ministro Aurelijaus Verygos atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, ministras nėra atsakingas už Seimo narius ir negali atsakyti už jų veiksmus.

„Na, o kalbant konkrečiai apie šį klausimą dėl konferencijos, turbūt tai galėtų įvertinti Seimo valdyba“, – svarstė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Anot jos, kaip jau ne kartą minėta, ministras A. Veryga yra už skiepus, skiepijasi pats, skiepijasi jo šeima, ir jis ragina tai daryti kitus, nes skiepai – vienintelė prevencinė priemonė apsauganti nuo įvairių susirgimų ir ligų. Skiepų nauda ir veiksmingumu neabejoja nei mokslas, nei medikų bendruomenei.

„Tenka tik apgailestauti, kad tie, kurie pasisako prieš skiepus, daro žalą visuomenei ir skatina nesiskiepyti. Labai gaila, kad sustiprėjusios jų pozicijos ir nuomonė jau pakenkė daugeliui ir jie priėmė sprendimą atsisakyti skiepų. Ypač apmaudu, kad jų vaikai neskiepyti“, – pabrėžiama atstovės spaudai atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius