Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 20 /12:27

Į Kybartų pataisos namus jau pirmadienį vežami 150 migrantų

Pirmadienį į buvusius Kybartų pataisos namus perkeliami pirmieji migrantai. Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas patvirtino, kad pirmadienį čia bus atvežta 150 migrantų. Planuojama, kad čia jų gyvens per 700. Iki spalio 1 d. žadama atkraustyti visus migrantus, kurie šiuo metu gyvena Rūdninkų poligone įrengtame palapinių miestelyje.

„Siekiant įvertinti gyvenimo sąlygas būsimas ir galbūt šių žmonių poreikius, atsižvelgiant į tai, šiandien planuotume kažkur apie 150 žmonių (perkelti – aut.)“, – pirmadienį Kybartuose žurnalistams patvirtino V.Dmitrijevas.

Jo teigimu, pastarąją savaitę gerokai atvėsus orams į geresnes sąlygas migrantus norima perkelti kaip galima greičiau.

„Iš mūsų pusės mes tuos procesus labai spartinome“, – sakė jis, pabrėžęs, jog buvusių pataisos namų patalpų parengimas vyko labai intensyviai.

V.Dmitrijevo teigimu, planuojamos minimalios investicijos, susijusios su šildymo, šilto vandens sistemų priežiūra.

„Ateityje žiūrėsime kokie bus poreikiai“, – pabrėžė jis.

Paklaustas, ar visi migrantai, kurie gyvena Rūdininkuose, čia tilps, vicmeinistras minėjo, kad šioje teritorijoje gali būti papildomai pastatyta modulinių namelių.

Paskirstys pagal tautybes

Kaip sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas, buvę Kybartų pataisos namai dabar jau vadinsis Kybartų užsieniečių registracijos centru.

„Numatoma apgyvendinti apie 700 žmonių. Kambariai yra įvairūs, vienuose gyvens keturi, kituose – dešimt žmonių. Pagal poreikį.

Numatoma, kad iki spalio 1 d. visi Rūdninkų stovyklavietėje gyvenantys asmenys bus perkelti į šią stovyklavietę. Planuojama, kad per dieną maksimalus žmonių skaičius galėtų būti apie 150 migrantų. Numatoma perkelti artimiausiu metu. Galbūt ir šiandien atvažiuos“, – pristatydamas būsimas migrantų gyvenimo patalpas kalbėjo R.Petrauskas.

Kybartuose gyvens tik vyrai. Po stovyklavietę jie galės vaikščioti laisvu režimu, tačiau vis dėlto tik savo sektoriuose – pagal tautybes, siekiant išvengti grėsmių, jie bus išskirstyti grupėmis.

„Tam tikros valandos bus skirtos atitinkamiems sektoriams – stadionas, sporto salė, biblioteka. Valandos pasikeis, tada kita grupė galės leisti laisvalaikį.

Sektoriai tarpusavyje nesimaišys, bet tai neturėtų kelti diskomforto, nes kiekvienas sektorius turi savo infrastruktūrą“, – kalbėjo VSAT atstovas.

Maistas bus gaminamas vietoje, tačiau tai dar tvarkoma, nes iki šiol pataisos namuose gyveno apie 300 žmonių, dabar bus 700.

Čia gyvens irakiečiai, migrantai iš Afrikos šalių, Šri Lankos ir kt.

Patalpos bus visiškai užpildytos. Vanduo bus šaltas, tačiau bus sudaroma galimybė maudytis pirtyje.

„Tam visada ruošiamės, yra priimti sprendimai, numatytos grėsmės, viešąją tvarką atkurti padėtų Viešojo saugumo tarnybos ir policijos pareigūnai“, – paklaustas, ar yra pasiruošta galimoms riaušėms, kai vienoje vietoje gyvens tiek daug jaunų vyrų, sakė R.Petrauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buvę Kybartų pataisos namų patalpos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buvę Kybartų pataisos namų patalpos

Paklaidžioti po dabar jau buvusius pataisos namus pirmadienį progą gavo žiniasklaidos atstovai. Pirmas juos pasitikęs dalykas – garsus katinų kniaukimas.

Kaip paaiškino žurnalistus lydėję VSAT atstovai, katinus prisijaukino čia gyvenę kaliniai, tad jų po teritoriją bastosi ne vienas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buvę Kybartų pataisos namų patalpos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buvę Kybartų pataisos namų patalpos

Migrantai glausis pirmajame, antrajame ir penktajame pastato, kuriame gyveno kaliniai, aukštuose, trečias ir ketvirtas aukštai yra nenaudojami.

Jiems paruošta bendra maitinimosi patalpa, yra gana padoriai atrodanti sporto salė. Tiesa, jei migrantai norėtų sportuoti su treniruokliais – šie įrengti lauke.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buvę Kybartų pataisos namų patalpos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buvę Kybartų pataisos namų patalpos

Atviroje pataisos namų teritorijoje sportuoti galima futbolo stadione ir krepšinio aikštelėse.

Akivaizdu, kad patalpos prieš rengiant remontuojamos nebuvo, migrantams lieka kalinių naudoti baldai, praustis teks bendrose dušinėse, kurios įrengtos kitame nei gyvenamasis pastate.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buvę Kybartų pataisos namų patalpos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Buvę Kybartų pataisos namų patalpos

Anot Vidaus reikalų ministerijos, migrantų apgyvendinimo poreikiams užtikrinti Kybartai turi išvystytą infrastruktūrą – buvusių pataisos namų teritorijoje yra šildymo sistema, elektra, interneto ryšys, tiekiamas vanduo ir karštas maistas, veikia medicinos punktas.

Patalpų nesaugojo, bet ir nenusiaubė

Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Gediminas Jarašius, kuravęs Kybartų pataisos namus, žurnalistams pirmadienį sakė, kad patalpas nuteistieji palieka geros būklės.

„Bet kaip žinoma nuteistieji truputėlį nesaugojo tų savo gyvenamų patalpų, tai jos gal išvaizdos gražios estetinės ir neturi, bet tikrai nėra kažkaip nusiaubtos ar specialiai suniokotos“, – sakė jis.

Jo teigimu, čia dirbę pareigūnai gavo ne vieną darbo pasiūlymą.

„Yra ir daugiau iš ko rinktis – ir kitose bausmių vykdymo sistemos įstaigose trūksta pareigūnų. Nemanau, kad kažką išvijau į gatvę“, – sakė jis.

G.Jarašiaus teigimu, čia dirbo 174 pareigūnai, kiek jų lieka, jis pasakyti negalėjo.

„Manau, didžioji dalis lieka vis dėl to VSAT – tikslių skaičių neturiu, tik pradinius, kad 53 priimti, kiti vėliau priimti etapais“, – kalbėjo jis.

Anot G.Jarašiaus, nuteistuosius išgabenti iš Kybartų sekėsi puikiai, viską pavyko atlikti be incidentų – tai atlikta per tris dienas.

„Prisitaiko prie visokių iššūkių jie greičiau negu mes“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius