-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 09 30

Į Lietuvą atvyko Lenkijos kariai: stiprins NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse

Rugsėjo 30 d. Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose įvyko NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse stiprinančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija. Pastaruosius šešis mėnesius misiją stiprinusius Čekijos karius pakeitė Lenkijos kariai, patruliuosiantys su keturiais naikintuvais F-16, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
Į Lietuvą atvyko Lenkijos kariai: stiprins NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse
Į Lietuvą atvyko Lenkijos kariai: stiprins NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse / Lietuvos kariuomenės nuotr.
Temos: 2 NATO Lenkija

Lenkijos karinės oro pajėgos ateinančius du mėnesius stiprins NATO oro policijai Baltijos valstybėse šiuo metu vadovaujančias Vengrijos karines oro pajėgas, kurios Lietuvoje yra dislokavusios keturis „JAS 39 Gripen“ naikintuvus. Po dviejų mėnesių Lenkija perims iš Vengrijos šios misijos vadovavimą.

„Esame dėkingi Vengrijos ir Lenkijos kontingentams už jų indėlį Baltijos šalių oro erdvės saugumui. Tai yra ypatingos reikšmės atgrasymo priemonė mūsų regione. Aktyviai prie regiono saugumo užtikrinimo prisidedantys Lenkijos karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijoje Baltijos valstybėse dalyvaus jau vienuoliktą kartą. Tai siunčia tvirtą atgrasymo žinią ir parodo Aljanso vienybę“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Čekijos karinės oro pajėgos pastaruosius šešis mėnesius stiprino NATO oro policijos misiją. Misiją iš Estijos karinių oro pajėgų bazės Amaryje šiuo metu stiprina Vokietijos, o iš Lenkijos karinių oro pajėgų bazės Malborke – Italijos karinės oro pajėgos.

Reaguojant į Rusijos karą Ukrainoje, Baltijos šalių oro erdvę saugantys NATO naikintuvai ne tik kyla atpažinti ir lydėti skrydžio taisykles tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros pažeidusius Rusijos karinius orlaivius, bet ir patruliuoja palei Baltijos šalių sieną oro erdvėje su Rusija ir Baltarusija.

Nuo kovo mėnesio NATO sąjungininkai sustiprino oro policijos pajėgumus pasitelkdami daugiau karių, ir daugiau naikintuvų, kurie nuolat budi ir patruliuoja Rytiniame NATO pakraštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius