-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 19

Į Lietuvą atvyksta Dalai Lama

Birželio 13–14 dienomis Vilniuje lankysis Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama XIV. Apie tai ketvirtadienį pranešė VšĮ „Tibeto namai“.
Dalai Lama
Dalai Lama / „Scanpix“/AP nuotr.

Dalai Lama XIV Lietuvoje lankysis ketvirtąjį kartą.

„Vizito metu planuojama keletas renginių bei vieša paskaita. Daugiau informacijos – artimiausiu metu“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Rugsėjo pabaigoje Lietuvos parlamentarai, susitikę su Indijoje gyvenančiu Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama, ketino steigti tarpparlamentinių ryšių su Tibetu grupę, tačiau tam negavo Seimo vadovybės leidimo, nes Vilnius Himalajų kalnuose esantį Tibetą laiko Kinijos dalimi.

Tuomet įkurta laikinoji paramos grupė, nes jai įsteigti nereikia oficialaus Seimo vadovybės paskelbimo.

Autonomijos nuo Kinijos Tibetas neteko 1951 metais, kai Pekinas įvedė kariuomenę į šią nepriklausomybę paskelbusią teritoriją.

Kinija pernai spalį įspėjo kitų šalių vyriausybes, kad Pekinas laikytų „dideliu įžeidimu“ bet kurios užsienio valstybės lyderio susitikimą su Dalai Lama. Tibeto dvasinį lyderį Kinija laiko „separatistu“, siekiančiu atskelti Tibetą nuo Kinijos.

Be to, Kinija reikalauja, kad visos užsienio šalių vyriausybės pripažintų Tibetą Kinijos dalimi. Priešingu atveju grasinama nutraukti diplomatinius santykius.

Dalai Lama iš Tibeto pabėgo 1959 metais, kai šiame Himalajų regione žlugo sukilimas prieš kinų valdžią. Nuo to laiko jis gyvena Indijoje ir keliauja po pasaulį.

Lietuva jau buvo patekusi į Kinijos nemalonę, kai su Dalai Lama Vilniuje 2013 metais susitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kurį laiką derybos įvairiais klausimais su Kinija buvo sustojusios, kol 2015 metų vasarį Pekinas išplatino pareiškimą, kad vėl yra pasirengęs plėtoti gerus santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius