Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 26 /18:18

Į Lietuvą neįleisti Baltarusijos aktyvistai Mikalajus Ulasevičius ir Tatjana Novikova, jie atsidūrė „juodąjame sąraše“

Valstybės sienos apsaugos tarnyba patvirtino, kad trečiadienį Lavoriškių pasienio punkte buvo sulaikytas Baltarusijos aktyvistas Mikalajus Ulasevičius, kuris turėjo dalyvauti Seime rengiamoje diskusijoje apie branduolinę energetiką. Parlamentaro Kazimiero Uokos žiniomis, į mūsų šalį nebuvo įleista tame pačiame renginyje turėjusi dalyvauti baltarusių opozicionierė Tatjana Novikova.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis prie Neries
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis prie Neries / VSAT nuotr.

Pasieniečių teigimu, M.Ulasevičius yra įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą.

„Toks atvejis yra. Dabar Lavoriškių kontrolės punkte tas žmogus yra. Tačiau priežastis ta, kad jis yra įtrauktas į nepageidaujamų asmenų Lietuvoje sąrašus. Pasienietis, tikrindamas dokumentus per duomenų bazes, pamato šitą informaciją, bet nei kokios institucijos iniciatyva, nei kada“, – BNS sakė Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis.

Paklaustas, ar Baltarusijos pilietis turėjo vizą, leidžiančią įvažiuoti į Lietuvą, G.Mišutis atsakė: „Dokumentai buvo tvarkingi, tačiau įtraukimas į duomenų bazes yra signalas pasieniečiui, kad žmogus negali būti įleistas“.

Nuotrauka ia įvykio vietos
Nuotrauka iš įvykio vietos/Tomo Bikelio nuotr.

Pasak jo, panašios situacijos pasitaiko „kone kasdien ir tie žmonės yra grąžinami į tą šalį, iš kurios atvyko sutvarkius atitinkamus dokumentus“.

Tuo metu Užsienio reikalų ministerija situaciją komentuoti atsisakė.

„Pagal įprastą tarptautinę praktiką atvejų dėl neįleidžiamų asmenų arba vizų neišdavimo Užsienio reikalų ministerija nekomentuoja“, – rašoma URM atsakyme BNS.

Seimo interneto svetainėje M.Ulasevičius pristatomas kaip civilinės kampanijos „Astravo atominės elektrinės statyba yra nusikaltimas!“ koordinatorius.

Nuotrauka ia įvykio vietos
Nuotrauka iš įvykio vietos/Tomo Bikelio nuotr.

Seimo narys Kazimieras Uoka BNS sakė nuvykęs į Lavoriškių pasienio punktą pareikšti „pasipiktinimo tokiu valstybės tarnybų sprendimu“. Parlamentaras teigė bandysiantis iš vietos ryšio priemonėmis užtikrinti aktyvisto dalyvavimą diskusijoje.

„M.Ulasevičius kandidatavo į Baltarusijos parlamentą, bet po to protestuodamas kartu su kitais opozicijos atstovais kandidatavimą atšaukė, gal čia įvyko kažkokia klaida, Baltarusijos KGB ranka“, – versiją, kodėl pasikviestas aktyvistas neįleistas į Lietuvą, dėstė K.Uoka.

Nuotrauka ia įvykio vietos
Nuotrauka iš įvykio vietos/Tomo Bikelio nuotr.

Papildyta: K.Uoka 15min.lt sakė, kad tokių pat problemų kilo ir  Baltarusijos antibranduolinio judėjimo koordinatorei Tatjanai Novikovai. „T.Novikovos aš nemačiau, tačiau M.Ulasevičių mačiau Lavoriškių pasienio punkte. Pasieniečių prašėme, kad jam leistų dalyvauti diskusijoje internetu, tačiau pasieniečiai neleido to daryti, liepė pasirašyti išgrūdimo aktą ir išgrūdo iš Lietuvos. Atrodo, su T.Novikova ta pati problema“, – sakė parlamentaras. 

Tiek M.Ulasevičius, tiek T.Novikova yra ne kartą lankęsi Lietuvoje.

„Jie nuolat atvažiuodavo, taip kad į sąrašą jie įtraukti labai neseniai. Dabar svarbu išsiaiškinti kas įrašė į nepageidaujamų asmenų sąrašą, mes nežinome, ar URM, ar Vidaus reikalų ministerija“, – kalbėjo jis.

K.Uoka sakė trečiadienį dalyvavęs Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdyje ir išsakęs savo nuomonę apie draudimą Baltarusijos aktyvistams atvykti į Lietuvą. „Visas komitetas nubalsavo, kad tas žmogus (M.Ulasevičius – aut.) galėtų įvažiuoti į Lietuvą. Seimo nariai nubalsavo, o biurokratai daro savo. Tie biurokratai, matyt, yra įtakojami Baltarusijos ar Rusijos KGB“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius