Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 01

Į Lietuvą neįleistos per Medininkų pasienio veterinarijos postą keliavusios siuntos su gyvūnais

Dėl gyvūnų gerovės reikalavimų nesilaikymo Medininkų kelio pasienio veterinarijos posto pareigūnai gegužės mėnesį į Lietuvos teritoriją neįleido 3 transporto priemonių su 57 gyvūnais augintiniais (47 šunų ir 10 kačių). Gyvūnus iš Baltarusijos mėginta pristatyti į Lietuvą Lenkiją, Daniją, Ispaniją, Belgiją, Prancūziją, Vokietiją, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Augintiniai
Augintiniai / 123RF.com nuotr.

Vykdydami įprastą gyvūnų augintinių siuntų vežamų iš trečiųjų šalių apžiūros procedūrą pareigūnai tikrina ar gyvūnus vežantis asmuo turi kompetentingos institucijos išduotą (vežėjo ir transporto priemonės) leidimą gyvūnams vežti. Taip pat tikrinama ar gyvūnai yra gabenami nepažeidžiant jų gerovės.

Per pastaruosius patikrinimus minėtos komercinės gyvūnų augintinių siuntos iš Baltarusijos buvo apgręžtos, nes vienoje transporto priemonėje, gyvūnų augintinių buvo vežama daugiau, nei leidžiama. Per patikras nustatyta, kad gyvūnams gabenti skirtų narvų skaičius neatitiko informacijos pateiktos siuntą lydinčiuose dokumentuose.

Viename transportavimo narve buvo talpinami daugiau nei 2-4 gyvūnai. O bandant sutalpinti kuo didesnį narvų, taigi ir gyvūnų skaičių, dalis narvų nebuvo pritvirtinti ar pritvirtinti nepakankamai. Dažnu atveju nebuvo užtikrinama ir pakankama oro ventiliacija. Tokios netinkamos transportavimo sąlygos gyvūnams kelia ne tik nepatogumus ir diskomfortą kelionės metu, tačiau netinkamai pritvirtinti narvai nelaimės atveju gali sukelti ir gyvūno žūtį.

„Pastarųjų mėnesių įvykių fone, Medininkų kelio pasienio posto pareigūnai, pastebi suaktyvėjusius bandymus vienu kartu iš trečiųjų šalių įvežti kuo didesnius kiekius augintinių, manome, baiminantis, kad gali būti priimtos įvežimus ribojančios priemonės. Kol kas tokių sankcijų ES nėra priėmusi. Tačiau mūsų pareigūnai ir toliau stebės situaciją ir nuodugniai tikrins kiekvieną transporto priemonę, kurioje yra vežami gyvūnai “ – sakė Medininkų pasienio veterinarijos posto vedėja – valstybinė veterinarijos inspektorė Brigita Simonavičiūtė.

Komercines gyvūnų augintinių siuntas iš Baltarusijos gabeno vežėjai iš Latvijos ir Lenkijos. Todėl VMVT pareigūnai pranešė šių šalių kompetentingoms institucijoms išdavusioms leidimus gabenti, kad nustatyti vežėjai nesilaiko gyvūnų gerovės reikalavimų. Informuoti ir kitų ES šalių kolegos, apie šių transporto kompanijų padarytus pažeidimus.

VMVT primena, kad komercinės gyvūnų augintinių siuntos iš šalių, kurios nepriklauso ES valstybėms narėms yra tikrinamos pasienio veterinarijos postuose. Atlikus veterinarinius patikrinimus yra išduodamas bendras sveikatos įvežimo dokumentas (BSĮD).

Šiuo dokumentu yra patvirtinama, kad vežami augintiniai atitinka ar ne ES teisės aktų reikalavimus (gyvūnai įvežami iš patvirtintų trečiųjų šalių, jie kilę iš patvirtintų ūkių ar surinkimo centrų, yra paženklinti bei vakcinuoti nuo pasiutligės, jiems išduotas ES nustatytos formos išsiuntimo šalies valstybinio veterinarijos gydytojo veterinarijos sertifikatas, gyvūnai gabenami tinkamomis transporto priemonėmis laikantis gyvūnų gerovės reikalavimų). BSĮD dokumente nurodomas ir priimtas pasienio veterinarijos posto pareigūno sprendimas ar leidžiama įvežti gyvūnus, ar juos grąžinti, ar eutanazuoti. Pažeidus, kuriuos nors iš šių reikalavimų siuntos yra dažniausiai apgręžiamos atgal į šalį iš kurios yra vykstama.

Daugiau apie komercinį gyvūnų įvežimą iš ne valstybių narių galima susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius