Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 08

Į Lietuvą skubiai vyksta JT Pabėgėlių agentūros atstovas: vertins veiksmus pasienyje

Į Lietuvą skubiai atvyksta Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro valdybos (UNHCR) atstovas Šiaurės ir Baltijos šalims Henrikas Nordentoftas. Tai 15min patvirtino Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas Vytautas Valentinavičius.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

H.Nordentoftas, 15min žiniomis, Lietuvoje susitiks su Seimo kontrolierių įstaigos vadovu Augustinu Normantu ir V.Valentinavičiumi, vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, mūsų šalyje dirbančiais ES sienų kontrolės agentūros „Frontex“ atstovais, lankysis migrantų apgyvendinimo vietose.

Portalo šaltinių teigimu, UNHCR atstovas atvyksta agentūrai reaguojant į Lietuvoje priimtas Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas ir naujausią informaciją apie migrantų atgrasymo veiksmus pasienyje.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai atvyko daugiau nei 4 tūkst. migrantų, daugiausia iš Irako. Vilnius kaltina kaimyninę Baltarusiją tokio maršruto organizavimu.

Lietuvos vyriausybė dėl krizės yra paskelbusi ekstremalią situaciją, planuoja statyti tvorą pasienyje su Baltarusija, o šią savaitę patvirtino instrukcijas pasieniečiams, leidžiančias apgręžti migrantus iš Lietuvos atgal.

VIDEO: Baltarusijos pasieniečiai blokuoja migrantų grąžinimą

Apgręžimais tarptautinėje terminijoje vadinami nustūmimai (pushbacks) – „Amnesty International“ ir kitų nevyriausybinių žmogaus teisių gynėjų vertinimu, neteisėtos migrantų deportacijos.

V.Valentinavičius penktadienio naktį kaip įstaigos, vykdančios kankinimų prevenciją, atstovas vyko atlikti stebėseną pasienio su Baltarusija ruože – vertinti, kaip Lietuvos pasieniečiai vykdo migrantų atgrasymo (apgręžimo) veiksmus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Valentinavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Valentinavičius

Jis feisbuke pasakojo paryčiais – jau po 4 val. ryto – stebėjęs, kaip pasieniečiai bando atgrasyti 45 migrantų grupę, kuri buvo grąžinta į Baltarusiją, tačiau liko stovėti pasienyje ir prašytis įleidžiami į Lietuvą.

„Grupė žmonių išsirikiuoja ir laukia, klausia, „how can we legally to enter Lithuania?” (Kaip legaliai galėtume patekti į Lietuvą? – BNS) Pareigūnai šaukia – „go away” (Atsitraukite – BNS)“, – feisbuke penktadienį rašė V. Valentinavičius.

Jis taip pat teigė, kad iš Baltarusijos pusės buvo girdimi šūviai netoli vietos, kur sieną kirto 34 asmenų grupė.

„Deja, grąžinti šių asmenų toje pačioje vietoje Lietuvos pasieniečiai nebegali, nes 5.30 val. pasigirsta Baltarusijos pasieniečių automatų šūviai į orą, išstatomi Baltarusijos pasieniečiai su šalmais, bananais ir skydais.

V.Valentinavčius teigė, kad pasieniečiai neinformavo migrantų apie pasienio punktus, nors savaitės pradžioje patvirtintose instrukcijose nurodoma į juos nukreipti po vadinamojo apgręžimo.

Automatų šūviai į orą nenutyla, tad negalėdami šios žmonių grupės grąžinti toje pačioje vietoje, Lietuvos pareigūnai susodino juos į autobusiuką ir nuvežė juos prie 125-126 sienos ženklo, kur žmonės buvo išlaipinti ir šūksniais „go, go, go” (Eikite, eikite, eikite – BNS) palydėti Baltarusijos link.

Migrantai lydimi pareigūnų ir karių šūksnių lėtai judėjo Baltarusijos link“, – pasakojo Seimo kontrolierių įstaigos atstovas.

V.Valentinavčius taip pat teigė, kad pasieniečiai neinformavo migrantų apie pasienio punktus, nors savaitės pradžioje patvirtintose instrukcijose nurodoma į juos nukreipti po vadinamojo apgręžimo.

Tą pačią naktį pasienio ruože lankėsi ir Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Jis teigė, kad pasieniečiai, apgręždami migrantus, elgėsi profesionaliai ir humaniškai, nors incidentų, kuriuos aprašė V.Valentinavičius, metu jau buvo išvykęs atgal į Vilnių.

Europos žmogaus teisių konvencijos ketvirtasis protokolas numato, kad kolektyvinis užsieniečių išsiuntimas yra negalimas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas ne kartą, paskutinįsyk – liepos 8-osios byloje prieš Vengriją, yra išaiškinęs, kad nustūmimai nuo sienos taip pat apima kolektyvinio išsiuntimo sąvoką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius