Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 01 /13:18

Į LVŽS daug žmonių stoti nenori, o Darbo partija nuo kovo neteko beveik 2 tūkst. narių

Populiariausios mūsų šalyje partijos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) gretos sparčiai nesipildo. Pirmadienį Teisingumo ministerijai pateiktais naujausiais duomenimis, į LVŽS nuo kovo mėnesio įstojo vos 20 narių ir dabar jai priklauso 4332 nariai. Gausiausia partija išlieka opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), turinti 17 677 narius. Tuo metu Darbo partija per kiek daugiau nei pusmetį neteko beveik 2 tūkst. narių.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbtais apklausą atlikusios bedrovės „Vilmorus“ duomenimis, už „valstiečius“ Seimo rinkimuose savo balsą atiduotų 14,9 proc. gyventojų, jie nors ir nežymiai, bet aplenkė kurį laiką pirmavusią Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD).

Tačiau LVŽS populiarumas nelemia didelio partijos gretų gausėjimo. Nuo 2016 m. spalio, kai „valstiečiai“ turėjo 3679 narius, į ją įstojo 653 žmonės – daugiausia per metus nuo patekimo į valdžią, vėliau srautai sustojo.

Tad dabar „valstiečius“ narių gausa lenkia net nieko dorai neveikianti jėga – 4481 narį turinti Emigrantų partija, o ant kulnų lipa 4257 narius turinti Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai).

TS-LKD išlieka viena gausiausių partijų, nors ją nuo kovo paliko 280 narių, dabar konservatoriams priklauso 14 243 nariai.

Gausiausia Lietuvoje išliekanti LSDP nuo kovo mėnesio neteko 855 narių, o nuo Socialdemokratų partijos atsiskyrusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP), kovą deklaravusi lygiai 3000 narių, iki spalio nurodė jų skaičių paauginusi 277 nariais.

Penktadienį G.Paluckas „Žinių radijui“ teigė, kad į Gedimino Kirkilo vadovaujamą partiją perėjo iki 190 narių.

Dalis iš LSDP frakcijos Seime pasitraukusių ilgamečių socialdemokratų tapo LSDPP steigėjais. Tai, kaip sakė G.Paluckas, sudarė įspūdį kad skilo partija.

„Partija neskilo, frakcija skilo“, – įsitikinęs G.Paluckas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Nors pastaruoju metu kalbama apie Liberalų sąjūdžio griūtį ir išsivaikščiojimą, pagal deklaruojamą narių skaičių to nematyti. Partija aptrupėjo, bet gana nežymiai.

Ši partija nurodė iki spalio 1 dienos turinti 7722 narius, kovą jų buvo 168 daugiau.

Teisingumo ministerijos skelbiamais duomenimis, daugiau nei liberalus paliko partiją „Tvarka ir teisingumas“. Ji iki spalio deklaravo 12 043 narius – 240 mažiau nei kovo mėnesį.

Darbo partiją palieka nariai

Su senuoju vadovu Viktoru Uspaskichu savo ankstesnę sėkmę pakartoti ketinanti Darbo partija per 7 mėnesius neteko daugiausia narių – 1942, dabar ši politinė jėga turi 12 517 narių. Palyginimui – 2016 metų spalį šiai partijai priklausė 20,6 tūkst. narių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

„Atėjo daugiau, nei išėjo“

Darbo partijos būstinės vadovo Viktoro Fiodorovo teigimu, „darbiečių“ skaičiaus mažėjimas susijęs su nuolatine jų inventorizacija.

„Vyksta inventorizacija, stabdoma narystė, išvykus gyventi į užsienį. Taip pat nusprendėme kol kas netaisyti klaidų, kai pagal registrą neatitinka žmogaus pavardė ir asmens kodas, o tai padaryti vėliau“, – pirmadienį BNS sakė V. Fiodorovas.

Jis tvirtino, kad partijos narių mažėjimas nesusijęs su narių išėjimu.

„Šiemet atėjo 500 naujų narių. Atėjo daugiau negu išėjo“, – sakė Darbo partijos centrinės būstinės vadovas.

Anot jo, partijos sumažėjimą dvigubai per penkerius metus galima paaiškinti buvusiu jos jungimusi su kitomis jėgomis.

„Partija jungėsi kelis kartus. Vien krikščionių atėjo apie 8 tūkstančius. Iš pradžių gauni sąrašą, o tik paskui skyriai turi surasti tuos žmones ir nuspręsti, ką daryti“, – aiškino V. Fiodorovas.

Tiriamas tapimas Centro partijos nariais

Parlamentaro Naglio Puteikio vadovaujama Lietuvos centro partija nurodo turinti 3919 narių.

Naujienų portalas lrytas.lt skelbė, kad klaipėdietis Adomas Usenavičius kreipėsi į prokuratūrą, radęs savo pavardę tarp šios partijos narių, nors niekada nestojo į ją.

Apie neteisėtą jų duomenų panaudojimą pranešė ir daugiau asmenų. Gauta informacija perduota policijai patikslinti ir sprendimui priimti, pirmadienį BNS informavo Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Nors apie praėjusią kadenciją parlamente buvusį „Drąsos kelią“ pastaruoju metu beveik nieko reikšmingo girdėti nebuvo, ši partija nurodė vis dar turinti 2469 narius, vos 10 mažiau nei kovo mėnesį.

Greičiausiai mažai kam girdėta Kartų solidarumo sąjunga, vadovaujama Vytauto Jurgio Kadžio, deklaravo 3136 narius.

2067 narius nurodė Vytauto Šustausko Kovotojų už Lietuvą sąjunga.

Iš viso partijoms šalyje priklauso kiek daugiau nei 117 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius