Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 12 06

Į mitingą susirinkę pedagogai grasina streikais

Į mitingą prie Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) susirinkę pedagogai nepatenkinti dabartine švietime susiklosčiusia situacija. Jie piktinasi ŠMM nenoru išgirsti švietimo bendruomenės nuomonę ir grasina, kad padėčiai nesikeičiant skelbs streiką.
Pedagogai mitingą surengė piktindamiesi mažėjančiu finansavimu
Pedagogai mitingą surengė piktindamiesi mažėjančiu finansavimu. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Blogas oras nesutrukdė pedagogams suvažiuoti iš visos Lietuvos ir piktintis ŠMM vadovybės sprendimais. Esą jų nuomonės niekas nebenori girdėti, o priimami sprendimai situaciją tik blogina.

Anot pedagogų, toliau nepagrįstai mažinami dirbančių mokytojų krūviai, atimama dalis mokinių krepšelių iš mokyklų, o paskutinis lašas, perpildęs kantrybės taurę, buvo slapčia parengti, iš pagrindų sukritikuoti, tačiau nepaisant to, toliau atkakliai stumiami Pedagogų kvalifikacijos tobulinimo koncepcijos metmenys.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Žemaitijos regiono Profesinės sąjungos susivienijimo pirmininkas Eugenijus Jesinas „15min“ teigė, kad mokytojų interesai ignoruojami, socialinis dialogas nevyksta, ministerija naudoja buldozerinį principą stumdama savo sprendimus.

„Kiekvienais metais iš mūsų atimama po keliasdešimt milijonų litų, motyvuojant, kad mažėja mokinių. Be abejo, mokinių mažėja, bet problemų švietimo sistemoje – ne, todėl tie pinigai švietimui reikalingi. O ministras su viceministru nesugeba to Vyriausybei paaiškinti, įtikinti“, – tvirtino E.Jesinas.

E.Jesino teigimu, tie pinigai nėra skiriami tik mokytojų atlyginimams, nors ir šie yra ne tokie, kokių dauguma mokytojų nusipelno. „Kalbant apie kaimo mokyklas, mokytojas ten vos galą su galu suduria. Trūksta darbo valandų, mokytojo atlyginimas – beveik lygus minimaliam. Miestelio mokyklose šiek tiek daugiau – apie 1200–1300 Lt“, – sakė E.Jesinas.

Nemaža dalis į mitingą susirinkusių pedagogų rankose laikė vėliavėles su užrašu „Už streiką“. Anot E.Jesino, tai gali būti dar viena protesto prieš valdžios sprendimus forma.

„Jeigu nepasiseks susitarti su ministerija ir realių siūlymų mes neišgirsime, kitas žingsnis lieka streikuoti. Pirmiausia būtų įspėjamasis dviejų valandų streikas, o paskui jau arba terminuotas, arba neterminuotas streikas įvyktų. Bandysime apimtį visą Lietuvą, jeigu pavyks“, – sakė E.Jesinas ir pabrėžė, kad pati valdžia juos stumia imtis tokio socialinio protesto, nors niekas iš pedagogų to nenori.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius