Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 06

Į mokyklą ir atgal – su sunkiasvore našta

Į mokyklą sunkias kuprines tempiantys moksleiviai tikina pripratę prie tokio svorio, tačiau prisipažįsta, kad dėl to kartais paskausta nugarą.
Specialistai planuoja patikrinti visus daugiau kaip 7400 pirmų-penktų klasių uostamiesčio moksleivius.
Specialistai planuoja patikrinti visus daugiau kaip 7400 pirmų-penktų klasių uostamiesčio moksleivius. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Kad mokykliniai nešuliai mažiesiems yra per dideli, puikiai rodo ir šią savaitę prasidėjusi akcija, kurios metu tikrinama, ar kuprinės nežaloja mažųjų mokinukų. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro organizuojamos akcijos metu visą mėnesį specialistai stebės 1-5 klasių moksleivius. Jie sveria vaikus ir jų kuprines.

Vakar „15min“ žurnalistai apsilankė Klaipėdos Prano Mašioto pagrindinėje mokykloje. Čia buvo sveriami ketvirtokai bei jų kuprinės. Pagal visus reikalavimus optimaliausias variantas, kai kuprinė sveria 10 proc. vaiko svorio, didžiausias leistinas kuprinės svoris – iki 15 proc. vaiko svorio. Tarp būrio vaikų vakar pasitaikė mergaičių, kurių svorio ir kuprinių svorio santykis idealiai atitiko reikalavimus. Po 35 kilogramus svėrusios Mintė ir Erika nešioja kiek daugiau nei 3 kilogramus sveriančias kuprines. Tačiau pasitaikė ir gerokai parametrus viršijančių atvejų – 26 kilogramus sveriantis berniukas į mokyklą keliauja su net 4 kilogramų svorio nešuliu.

Mergaičių kuprinės yra sunkesnės – jos mėgsta prisikrauti knygų kelioms dienoms į priekį, pastebėjo B.Juškienė

Nors vaikai nelinkę skųstis sunkiomis kuprinėmis, tačiau pripažino, kad nuo jų kartais paskausta nugarą. „Mes pripratome nešioti tokias kuprines. Sunkiausios jos pirmadieniais ir ketvirtadieniais, kai reikia atsinešti anglų kalbos pamokai reikalingas priemones. Taip pat sunkiau, kai reikia atnešti knygas į biblioteką. Kartais, kai grįžtame namo, jaučiame, kad skauda nugaras“, – prisipažino Klaipėdos Prano Mašioto pagrindinės mokyklos moksleivės Mintė ir Erika.

Moksleivius tikrinusi visuomenės sveikatos specialistė Bernutė Juškienė patarė mažiesiems, kaip taisyklingai nešioti kuprines, rekomendavo į jas nesidėti nereikalingų daiktų.

„Kai kurių kuprinių netinkamai susegti diržai arba vaikai įsideda daiktų, nereikalingų būtent tai dienai. Mergaičių kuprinės yra sunkesnės – jos mėgsta prisikrauti knygų kelioms dienoms į priekį“, – pastebėjo specialistė. Anot jos, tėvai turėtų kontroliuoti, ką jų vaikai įsideda į kuprines.

Kitos mokyklos mažuosius moksleivius tikrinusi sveikatos priežiūros specialistė Šarūnė Barsevičienė pastebėjo, kad kai kurie vaikai nešioja ne mokslams skirtas kuprines, jie knygas krauna į turistinius krepšius. Dalis mažųjų blogai daro nešiodami kuprines ant vieno diržo.

„Kiekvienais metais yra atliekami profilaktiniai vaikų sveikatos tikrinimai. Iš šeimos gydytojų mes gauname duomenis, kad labai daug vaikų diagnozuota netaisyklinga laikysena. Tai ne tik sunkių ar netinkamai nešiojamų kuprinių įtaka. Prie to prisideda ir gyvenimo būdas – nuolatinis sėdėjimas prie kompiuterio, televizoriaus, vaikai per mažai juda“, – aiškino Š.Barsevičienė.

Tiek tėvai, tiek mokytojai pritaria, kad keblumų kelia didelės ir sunkios mažųjų knygos, kurias jiems tenka tampyti. „Aišku, kad knygos yra per sunkios. Tėveliai galėtų kiek pakontroliuoti, kad vaikai bent jau nereikalingų daiktų nesidėtų. Sunkios yra ir knygos, pratybų sąsiuviniai, ir pieštukinės. Net pačios kuprinės yra labai sunkios“, – teigė Klaipėdos Vyturio pagrindinės mokyklos pavaduotoja ugdymui Salomėja Griškevičienė. Anot jos, jei valstybė būtų turtingesnė, vaikams galėtų būti skiriama po du egzempliorius knygų. Ji prisiminė, kad senais laikais taip ir būdavo: vieni vadovėliai būdavo laikomi mokykloje, kitas egzempliorius – vaiko namuose.

Dėl per sunkių ar netinkamai nešiojamų kuprinių vaikams kyla sveikatos problemų. Anot Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atstovės Astos Šlepetienės, pati baisiausia patologija yra stuburo iškrypimas, kiek lengvesnė – laikysenos sutrikimas. Pasak pašnekovės, taip gali nutikti, jei nešiojamos per sunkios ar netinkamos kuprinės. „Kai kurie moksleiviai nešioja ne mokyklinį krepšį, o kelioninį. Mokyklinių kuprinių sienelė prie nugaros turi būti kietesnės“, – paaiškino specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius