-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 27

Į mokyklą – tik išmokus bendrauti

Artėjant naujiems mokslo metams, tėvai dažnai teiraujasi, ką turėtų gebėti būsimasis pirmokas. Priešmokyklinio ugdymo specialistai teigia, kad labai svarbūs socialiniai gebėjimai: mokėjimas bendrauti su bendraamžiais ir suaugusiais, susikaupti, būti pakankamai savarankiškam ir atsakingam. Į šių ir pažintinių, kūrybinių gebėjimų ugdymą orientuotas atnaujintos Bendrosios priešmokyklinio ugdymo programos projektas.
Mokykla
Mokykla / BFL nuotr.

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Genoveitos Krasauskienės, vaiko pasirengimą pradėti lankyti mokyklą rodo ne tik jo gebėjimas skaityti ar skaičiuoti, kaip dažnai manoma, o pirmiausia socialinė ir emocinė vaiko branda – mokėjimas bendrauti, rasti sprendimą, pasitikėti savimi.

Atnaujintoje programoje ypač daug dėmesio skiriama bendrųjų vaiko gebėjimų ugdymui, tokių kaip savarankiškumo, atsakingumo, mokėjimo elgtis įvairiose situacijose, susitarti, susikaupti. Svarbu, kad vaikas ugdytųsi savitvarkos įgūdžius, žinotų, kaip elgtis gatvėje.

Vaiko pasirengimą pradėti lankyti mokyklą rodo ne tik jo gebėjimas skaityti ar skaičiuoti, kaip dažnai manoma, o pirmiausia socialinė ir emocinė vaiko branda – mokėjimas bendrauti, rasti sprendimą, pasitikėti savimi.

Programoje išskiriami bendravimo su bendraamžiais ir suaugusiais žmonėmis gebėjimai: draugiškumas, noras priklausyti grupei, bendrauti ir bendradarbiauti, geranoriškumas, pagarba draugui ir vyresniajam. Vaikas turėtų žinoti, kaip elgtis su nepažįstamais, gebėtų atsispirti netinkamam kitų elgesiui, ištikus nelaimei – kreiptis pagalbos.

Mokys pilietiškumo ir sveikos gyvensenos

Be to, programoje daug dėmesio skiriama pilietiškumo, kūrybiškumo, verslumo, požiūrio į sveiką gyvenseną ugdymui.

Programoje labiau akcentuojamas individualizuotas ugdymas, atsižvelgiant į kiekvieno vaiko patirtį, išgales, mokymosi poreikius. Didelis dėmesys skiriamas būsimo mokinio pasirengimui mokytis, todėl vaikas priešmokyklinėje grupėje atlieka įvairius darbelius, skatinamas jo domėjimasis knygomis.

Šiuo metu priešmokyklines grupes lanko daugiau nei 90 procentų šešiamečių.

Vaikui sudaromos galimybės įsitraukti į skaitymo, rašymo, skaičiavimo, pasakojimo gebėjimus ugdančias veiklas.

Rengiant Bendrąją priešmokyklinio ugdymo programą siekta maksimalios dermės tarp ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programų. Ji išbandyta praktikų – priešmokyklinio ugdymo specialistų.

Tikimasi, kad atnaujinta programa padės pedagogams, tėvams, ugdymo įstaigoms lanksčiau taikyti ugdymo turinį skirtingų poreikių ir išgalių vaikams.

Vienerių metų trukmės priešmokyklinis ugdymas skirtas 5-6 metų vaikams pasirengti mokyklai. Šiuo metu priešmokyklines grupes lanko daugiau nei 90 procentų šešiamečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius