Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 02

Į naujas taisykles žvelgia atsainiai

Nuo vakar soliariumuose papūtė nauji vėjai, kurie vienus piktina, kitus – džiugina. Nuo šiol dirbtine saule soliariumuose gali mėgautis tik pilnametystės sulaukę asmenys.
Nepilnamečiams eksperimento dalyviams M.Naumovui bei J. Buračionok tik dalyje salonų dėl amžiaus apribojimo nebuvo leista pasimėgauti dirbtine saule.
Nepilnamečiams eksperimento dalyviams M.Naumovui bei J. Buračionok tik dalyje salonų dėl amžiaus apribojimo nebuvo leista pasimėgauti dirbtine saule. / G.Kubiliūtės nuotr.

Pasiruošti šiam ir kitiems Sveikatos ministerijos patvirtintos naujos higienos normos reikalavimams soliariumai turėjo laiko: taisyklės patvirtintos nuo birželio. Tačiau „15min“ atliktas eksperimentas parodė, jog pirmąją dieną tvarkos buvo laikomasi dar ne visur.  Eksperimente sutiko dalyvauti klaipėdiečiai – šešiolikametis Martynas Naumovas bei septyniolikametė Jelena Buračionok.

Su paaugliais aplankyti keli uostamiesčio soliariumai. Vienuose jaunuoliams griežtai atsisakyta suteikti paslaugą, kituose – nebuvo jokių kliūčių pasikaitinti.

Užėjusi į soliariumų studiją „Sachara“ Jelena paklausė, ar yra laisvų kabinų. Tačiau merginai iškart buvo atsakyta, kad nuo šiol galioja labai griežtos taisyklės ir neparodžiusi dokumentų ji negalės naudotis soliariumu.

Kaip paskui „15min“ sakė salone dirbanti Olga, jie ir anksčiau neleisdavo degintis paaugliams nepateikus dokumentų, tėvų sutikimo, o nuo spalio tikrins dar griežčiau.

Tačiau užsukus į kitą miesto centre esantį soliariumą ir eksperimento dalyviams paprašius pasideginti, nekilo jokių problemų. Iš jų ne tik niekas nereikalavo parodyti dokumentų, bet dar ir siūlė įsigyti abonementą. 

Pagal naująsias higienos normas sugriežtinti reikalavimai soliariumų paslaugų teikėjams ir pirmą kartą Lietuvoje nustatyta, nuo kokio amžiaus asmenims leidžiama čia lankytis.

Visuomenės sveikatos specialistai bei gydytojai jau seniai pataria saikingai mėgautis dirbtine saule, tačiau kaip minėjo Klaipėdos odos ir Veneros ligų centro poliklinikos vedėja Aldona Kajutytė, kai kurios moterys praranda saiką. „Sulaukiame persikaitinusių klienčių. Kai kurios jų deginasi be saiko. Tai lyg priklausomybė nuo tabako, alkoholio. Tokioms moterims be soliariumo diena neprašvinta“, – vaizdžiai pasakojo A.Kajutytė. Taigi, specialistė teigiamai vertino, kad nuo šiol ribojamas soliariumų klientų amžius.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, soliariumo lempų spinduliuojamų ultravioletinių spindulių poveikis ir odos nudegimai, patirti vaikystėje, didina riziką susirgti odos vėžiu ateityje. „Labiausiai gaila jaunų merginų. Jei jos pamatytų, kaip atrodo septyniasdešimtmečių raukšlėta oda, nustebtų, kad jos gali tapti tokios sulaukusios trisdešimties. Be to, soliariumai 75 procentais padidina odos vėžio riziką. Taigi, pasirinkimas toks ir yra: ankstyvos raukšlės, vėžio rizika ar trumpai graži ruda oda jaunystėje“, – teigė A.Kajutytė.

Kišasi į verslą

Soliariumų paslaugų teikėjų asociacijos pirmininko Valdo Korsako nuomone, reikalavimų sugriežtinimas soliariumams yra kišimasis į privatų verslą. „Norima kontroliuoti verslą iš viršaus. Tokiais pakeitimais tik pučiamas kontrolės aparatas. Daug yra kas išlaužta iš piršto ir nereikalinga. Mes patys galime save kontroliuoti. Jeigu blogai elgsimės, tai prarasime klientus, niekas mūsų nesirinks“, – įsitikinęs pašnekovas.

Anot jo, darbuotojams yra nurodyta, kad, kilus įtarimams, jog klientai gali būti nepilnamečiai, pareikalautų dokumentų. Tačiau, anot V.Korsako, paauglės nesudaro didelio procento soliariumų klientų.

Soliariumų-studijų „Sachara“ vadovė Jelena Fasij taip pat kritikavo naująsias taisykles. Anot jos, svarbiausia turėti saiko. Pasak jos, kaitinimasis saulėje kelias valandas taip pat yra pavojingas.
„Juk kenkia ir besaikis alkoholio vartojimas, rūkymas, persivalgymas Tiesiog šis sugriežtinimas yra pernelyg išpūstas“, – sakė moteris. Pašnekovės teigimu, didžioji dalis soliariumų klientų yra 20–50 metų. Nepilnametės sudarydavo apie 10–15 proc. visų lankytojų.

Nuo spalio 1-osios soliariumuose tai pat reikalaujama neviršyti leistino ultravioletinių spindulių apšvietos lygio – 0,3 W/m2. Šis dydis atitinka tropikų regionų saulės skleidžiamos spinduliuotės lygį, kurį PSO apibūdina kaip labai pavojingą. Būtent šis reikalavimas labiausiai papiktino soliariumų atstovus. J.Fasij teigimu, naujų reikalavimų įgyvendinimas pareikalavo didelių investicijų. „Vienos soliariumo lempos komplektas kainuoja apie 1,5 eurų. Visi pakeitimai mums atsiėjo apie 100 tūkst. litų. Ir investicijų dar reikės“, – komentavo soliariumų-studijų „Sachara“ vadovė. Be to, pasak jos, naujų reikalavimų įgyvendimui buvo duota per mažai laiko – viską reikėjo pakeisti per kelis mėnesius.

Įžvelgia ir privalumų

Soliariumų tinklo „Saulės studija“ direktorius Ričardas Suslavičius labiausiai piktinasi dėl to, kad soliariumų lempų apšvieta turės būti matuojama papildomais įrenginiais. „Kam ją reikia papildomai matuoti, jei ji nurodoma pačių lempų gamintojų. Suprantu, kad kontrolieriai galėtų turėti specialius įrenginius, kuriais tikrintų, ar lempos atitinka tą normą, kurią nurodo gamintojas, tačiau kam tikrinti kiekvieną lempą“, – stebėjosi R.Suslavičius. Tačiau R.Suslavičius pasikeitusioje tvarkoje įžvelgė ir privalumų. „Gerai, kad panaikinta pasenusi soliariumų klasifikacija. Niekas seniai nebeklasifikuoja soliariumų į 1-ą, 2-ą ar 3-ią lygius“, – sakė pašnekovas.

Randa pažeidimų

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės teigimu, uostamiestyje soliariumai kasmet yra tikrinami. Jų yra 33, o pažeidimų šiemet rasta net 80 proc. soliariumų. Pagrindiniai trūkumai – naudojama įranga neatitiko reikalavimų, neturėta higienos pasų, kai kurios soliariumų lempos buvo per didelio galingumo ir pan. Už pažeidimus įmonėms ar vadovams skiriamos baudos vidurkis yra 260 Lt, dirbantiems su verslo liudijimu – 110 Lt. Anot A.Šlepetienės, šiemet skundų dėl soliariumo paslaugų iš gyventojų negauta.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius