Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 01 19

Į Nerį ties Vilniumi plūsta smulkinto plastiko upė

Visuomeninės aplinkos apsaugos organizacijos „Lašišos dienoraštis“ atstovai sekmadienį patikrino „Vilniaus vandenų“ išleistuvą, kuriuo į Nerį turėtų ištekėti išvalytos miesto nuotekos, ir apstulbo, o tuo, ką pamatė, pasidalijo feisbuke.
Iš „Vilniaus vandenų“ išleistuvo išgriebtos šiukšlės
Iš „Vilniaus vandenų“ išleistuvo išgriebtos šiukšlės / Kadras iš vaizdo įrašo

„Taip šiandien atrodo „Vilniaus vandenų“ išleistuvas ir juo atitekantys „lobiai“. Vaizdo įraše puikiai matosi, kad Vilniaus vandenys išleidžia ne tik juodą it mazutas vandenį, bet ir įvairias smulkintas šiukšles. O šių smulkinto plastiko (ir ne tik) dalelių randama net už keliolikos kilometrų esančiame Neries regioniniame parke“, – iškalbingą vaizdo įrašą pakomentavo jo autoriai.

„Sklinda kalbos, kad, jei ilgiau palauki prie dosniojo vamzdžio, gali išvysti į Nerį plaukiančius ir prezervatyvus, įklotus“, – priduria „Lašišos dienoraščio“ atstovai.

Į šį įrašą feisbuke sureagavo Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir čia pat paprašė „Vilniaus vandenų“ Mariaus Švaikausko komentaro.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Švaikauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Švaikauskas

Pastarasis netrukus sureagavo į prašymą.

„Kas yra prie išleistuvo, vizualiai nustatyti negalime. Matosi, kad dalelės lengvesnės ir laikosi vandens paviršiuje. Nuotekų valyklos procese sutrikimų taip pat nebuvo. Penktadienį Aplinkos apsaugos departamento specialistai paėmė tyrimus. Kol kas nieko daugiau pasakyti negaliu. Gavę tyrimo rezultatus, bandysime ieškoti, iš kur į Nuotekų valyklą tokios dalelės galėjo pakliūti, nes ankščiau to nebuvo.

Vėlgi, ypatingą dėmesį ir kontrolę ir toliau teikti gamybinėms teritorijoms ir jų perduodamomis nuotekomis. Priėmimo kameroje visos nuotekos prateka pro metalines grotas, kur sulaikomi stambiausi nešmenys. Valyklos sėsdintuvuose nusodinus nuotekų dumblą, mechaniškai išvalytos nuotekos keliauja į biologinio valymo įrenginius, į antrinius sėsdintuvus ir galiausiai iki 99 proc. išvalytas vanduo išleidžiamas į Neries upę.

Išvalytų nuotekų kokybę tikrina ir kontroliuoja laboratorija. Aišku, nepaisant šiandien veikiančių šiuolaikiškų dumblo apdorojimo įrenginių, daugelis nuotekų valymo įrenginių veikia jau daugiau nei 30 metų. 2019 spalio 1 d. paskelbėme nuotekų valyklos rekonstrukcijos konkursą. Vasarą tikimės pradėti rekonstrukcijos darbus“, – parašė M.Švaikauskas.

Jis taip pat pridūrė, kad ieškoma techninių sprendimų, kaip surinkti tokias daleles, kurios nenuskęsta, ir ieškoma, kas į nuotekų tinklus galėjo nuleisti tokias medžiagas.

Toliau komentaruose ne vienas pasipiktinęs žmogus pastebėjo, kad smulkintas plastikas nugulė ilgus pakrančių ruožus, šias atliekas lesa upėje gyvenančios antys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius