Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 17 /12:03

Į pareigas grąžintas Šiaulių mero pavaduotojas Domas Griškevičius

Šiaulių apygardos administracinis teismas grąžino į pareigas Šiaulių mero pavaduotoją Domą Griškevičių. Analogiško teismo sprendimo dabar laukia ir nušalintasis administracijos direktorius Eduardas Bivainis. Vieno balso persvara manipuliuojanti dauguma nori nušalinti ir visą sekretoriatą – dar septynis žmones.
Domas Griškevičius
Domas Griškevičius / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kaip BNS sakė teismo atstovė Aušra Milašauskienė, teismas patvirtino taikos sutartį tarp savivaldybės ir D.Griškevičiaus – pagal šią sutartį mero pavaduotojas skubiai grąžinamas į pareigas.

D.Griškevičius savivaldybės tarybos sprendimu atleistas pernai gruodžio 19-ąją. Vasario 17 d. jis jau buvo darbe.

D.Griškevičius savivaldybės tarybos sprendimu atleistas pernai gruodžio 19-ąją. Vasario 17 d. jis jau buvo darbe.

D.Griškevičius priminė, kad jo skundas buvo dėl šio posėdžio teisėtumo: „Posėdžio metu teisininkai aiškiai sakė, kad jis galimai neteisėtas. Teismas būtent tai ir išaiškino. Į pareigas grįžau pasirašęs taikos sutartį su Šiaulių miesto savivaldybe, kuriai atstovauja meras Artūras Visockas.“

Kartu atleistas administracijos direktorius Eduardas Bivainis taip pat kreipėsi į teismą dėl posėdžio teisėtumo, tačiau jo byloje sprendimo dar nėra.

„Situacija identiška. Nuo pirmos dienos esame įsitikinę savo teisumu. Daug kas priklausys nuo kito tarybos posėdžio – jei taryba patvirtins naują direktorių, aš nesiprašysiu grąžinamas atgal“, – teigė E.Bivainis.

Nušalintasis direktorius teigia, kad teismo sprendimas dėl vicemero suteikia vilties ne politikams, o miestui – padidėja tikimybė, kad bus išvengta bereikalingų pirmalaikių rinkimų.

Šiauliuose jau nuo rudens tęsiasi politinė krizė. Keičiantis valdančiajai daugumai iš pareigų atleisti vicemeras D.Griškevičius ir administracijos direktorius E.Bivainis. Du mėnesius nepaskiriant kitų asmenų į šias pareigas miestui kilo tiesioginio valdymo grėsmė.

Vyriausybės atstovė Šiaulių apskrityje Asta Jasiūnienė BNS sakė abejojanti, ar meras turėjo teisę taikos sutartimi įsipareigoti, kad taryba atšauks sprendimą dėl D.Griškevičiaus atleidimo.

„Man kelia klausimų, ar galėjo meras prisižadėti, kad taryba panaikins sprendimą, jeigu nežino tos tarybos valios dėl šito dalyko. O gal ir galėjo, jei jis žino, kad taryba sprendimą priims, gal jis sutarė su tarybos nariais? Kaip bebūtų, artimiausiame tarybos posėdyje jie turėtų svarstyti šį klausimą“, – aiškino Vyriausybės atstovė.

Pasak jos, dėl teismo sprendimo nusikelia veiksmai, kurie įvestų tiesioginį valdymą.

„Situacija keičiasi, nes šiandien vicemeras kaip ir yra, teismo sprendimo nekvestionuojame (...), tai mes reikalavimo dėl vicemero šiandien tikrai neteiksime. Administracijos direktorius, kaip žinote, buvo atleistas nuo sausio 3 dienos, tai šiek tiek nusikelia visi tie reikalai“, – sakė A.Jasiūnienė.

Šiaulių miesto merui Artūrui Visockui suburtai opozicinei daugumai atstovaujantis tarybos narys socialdemokratas Justinas Sartauskas savo ruožtu teigė, kad Šiaulių apygardos administracinio teismo sprendimas bus skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas

„Jau renkame parašus dėl nutarties apskundimo, apskųsime tarybos vardu (...). Kaip gali meras pakeisti tarybos daugumos sprendimą? Tada jau iš viso pas mus nebėra demokratijos, autokratija jau. Meras viršijo savo įgaliojimus, meras neturi daugumos, jis dabar kol kas yra opozicijoje, jis eina prieš daugumą, pasirašydamas sutartį neturėdamas įgaliojimų“, – BNS sakė socialdemokratas.

Pašalinti nori visus – bent jau toks sprendimo projektas. Neliktų net mero sekretorės.

Tai dar ne viskas. J.Sartausko dauguma taryboje siekia nušalinti ir visą merui bei tarybai tarnaujantį sekretoriatą. Dabar jame dirba 3 asmenys pagal darbo sutartį, o likę 5 etatai, įskaitant tarybos sekretorių, yra politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojai.

Pašalinti nori visus – bent jau toks sprendimo projektas. Neliktų net mero sekretorės. Taryba gali dirbti ir be sekretoriato, tiesiog administracijoje kažkas turėtų atlikti reikiamus darbus. Tam reikėtų įsteigti kelis etatus.

Tiesioginio valdymo įstatymas numato, kad du mėnesius nepaskyrus vicemero ar administracijos vadovų savivaldybėje gali būti įvedamas tiesioginis valdymas. Sprendimą dėl tiesioginio valdymo, kuris gali trukti iki pusmečio, priima Seimas, jis taip pat nustato naujų rinkimų į savivaldybės tarybą datą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius