-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 05

Buvęs premjeras džiaugiasi, kad G.Nausėdos pasiūlymas į politiką grąžins jo atleistą J.Neverovičių

Penktadienį paskelbta, kad prie išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos komandos turėtų prisijungti buvęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Būsimo patarėjo patirtis politikoje gana karti. Tokia, kad jis pats yra sakęs niekada nebenorėsiantis į ją sugrįžti, tačiau dabar, ko gero, persigalvojęs.
Jaroslavas Neverovičius ir Algirdas Butkevičius
Jaroslavas Neverovičius ir Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

BNS šaltinių teigimu, J.Neverovičius bus skiriamas naujai kuriamos Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovu, grupė bus atsakinga už energetiką, aplinkos apsaugą, žemės ūkį ir susisiekimą.

Nei G.Nausėdos aplinka, nei pats J.Neverovičius kol kas šitos informacijos nepatvirtino. G.Nausėdos atstovas spaudai Aistis Zabarauskas BNS atsisakė komentuoti būsimus komandos narius. Pasak jo, patarėjai bus pristatyti kitą savaitę prieš inauguraciją.

J.Neverovičius, šiuo metu užimantis Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmų valdybos pirmininko pareigas, į telefono skambučius neatsiliepia.

Atleido dėl R.Cytackos

43 metų J.Neverovičius 2012-2014 metais buvo Lietuvos energetikos ministras. Tuo metu premjero pareigas ėjęs Algirdas Butkevičius prezidentei Dalia Grybauskaitei jį pasiūlė atleisti po to, kai prieš premjero valią ministras energetikos viceministre paskyrė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovę Renatą Cytacką.

A.Butkevičius, būdamas premjeru, ne kartą priekaištavo energetikos ministrui dėl R.Cytackos elgesio – ji išgarsėjo, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius ir Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius ir Dalia Grybauskaitė

Atleistas energetikos ministras J.Neverovičius tuomet sakė nesėkmingai mėginęs įtikinti LLRA vadovybę, kad R.Cytacka nebūtų skiriama viceministre.

„Bandžiau jiems išaiškinti tokio žingsnio žalą Lietuvos valstybės interesams, pačios partijos įvaizdžiui, tačiau supratau, kad mano argumentai – kaip į sieną“, – interviu „Lietuvos rytui“ yra sakęs buvęs ministras.

J.Neverovičius partijos vadovų spaudimui sakė nusileidęs, nes LLRA rėmėsi „mandatu iš beveik 100 tūkstančių gautų balsų“, be to, nepaklusęs „būtų buvęs apkaltintas, jog ministro kėdė svarbesnė už Lietuvos lenkų interesus“.

Po šitos istorijos LLRA pasitraukė iš valdančiosios daugumos.

Žadėjo į politiką negrįžti

Vėliau spėliota, galbūt J.Neverovičius gali tapti LLRA kandidatu į Vilniaus merus, tačiau taip nenutiko, o pats buvęs energetikos ministras ne kartą yra sakęs, kad į politiką nebegrįš.

„Neturiu planų grįžti į politiką“, – Lenkų diskusijų klube įvykusiame susitikime 2014-ųjų gruodį sakė jis. Tuo metu buvęs energetikos ministras buvo įkūręs konsultacinę bendrovę „Integrantė“. Šiai įmonei J.Neverovičius vadovauja iki šiol. Balandžio duomenimis, įmonė teturi vieną darbuotoją ir du automobilius.

Neturiu planų grįžti į politiką, – 2014-ųjų gruodį sakė J.Neverovičius.

Praėjus penkeriems metams buvęs premjeras A.Butkevičius apie buvusį ministrą, kurį pats anuomet pasiūlė atleisti, kalba tik teigiamai.

„Kai buvau pakvietęs jį, kaip ministrą, jauną žmogų energetikoje, jis man paliko labai gerą įspūdį, nes yra labai kompetentingas, labai besidomintis energetiniame sektoriuje įvairiais klausimais, bet labai apsišvietęs kaip žmogus yra ir kitose veiklos srityse. Dar vienas dalykas – pagal amžių jis įgijęs labai geras asmenines vertybes bendraudamas tiek vidaus politiniame gyvenime, mokėdamas ir su Seimo nariais, ir Vyriausybėje dirbdamas, tiek tarptautinėje aplinkoje. Jis buvo gerai vertinamas.

Tai buvo vienas iš geriausių mano ministrų ir buvo labai gaila, kai dėl tam tikrų politinių niuansų reikėjo priimti politinį sprendimą – turėjome išsiskirti. Bet aš jo asmeniškai prašiau, kad jis neišeitų iš ministrų, nežiūrint tam tikros LLRA pozicijos užimtos“, – tikino A.Butkevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renata Cytacka ir Valdemaras Tomaševskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Renata Cytacka ir Valdemaras Tomaševskis

Jis teigia prašęs J.Neverovičiaus likti ministro poste, tačiau šis atsisakęs dėl tam tikrų politinių motyvų. Kokių, A.Butkevičius nenorėjo detalizuoti.

„Palaikydavom ryšį ir po to su juo, susitikdavom, išgerdavom kavos. Ir kai kitoje srityje dirbo, bendravome, tarptautiniu lygiu buvome susitikę su ekspertais. Ir nebūdamas ministru jis nebuvo nuošaly“, – kartojo A.Butkevičius, sveikindamas G.Nausėdos pasirinkimą.

Tai buvo vienas iš geriausių mano ministrų ir buvo gaila, kai dėl tam tikrų politinių niuansų reikėjo priimti politinį sprendimą – išsiskirti, – tikino A.Butkevičius.

J.Neverovičius (g. 1976 m.) – lenkų kilmės politikas ir diplomatas. Jis 2001 m. baigė Varšuvos ekonomikos mokykloje tarptautinių ekonominių ir politinių santykių magistro studijas, dirbo Lietuvos ambasavoje Vašingtone (iki 2004 m.), tada Užsienio reikalų ministerijoje, 2006-2008 m. ėjo užsienio reikalų viceministro pareigas. Nuo 2008 m. lapkričio iki 2012 m. – „LitPolLink“ valdybos pirmininku.

Anksčiau skelbta, kad G.Nausėda patarėja užsienio politikos klausimais pasirinko diplomatę Astą Skaisgirytę–Liauškienę, o patarėja teisės klausimais – Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoją Jūratę Šovienę.

G. Nausėdos inauguracija vyks liepos 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius