Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 12 15

Į politinę areną žengia su nacionalistiniu šūkiu „Pakelk galvą, lietuvi!“

Nacionalistinės, krikdemiškos politinės jėgos – Nacionalinio susivienijimo – vienas kūrėjų Vytautas Sinica tikisi, kad partijos steigiamasis suvažiavimas įvyks sausio pabaigoje. Jungtis prie šio darinio kviečiama šūkiu: „Pakelk galvą, lietuvi!“. Sausio pabaigoje įkurti kitą krikščioniškų pažiūrų žmones vienijančią partiją tikisi ir iš konservatorių pasitraukęs parlamentaras Rimantas Jonas Dagys.
Vytautas Sinica
Vytautas Sinica / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak V.Sinicos, formalų steigėjų rinkimą judėjimas pradėjo lapkritį. Suvažiavimą partiją kurianti visuomeninė taryba planuoja surengti sausio pabaigoje.

V.Sinica sakė neturintis skaičių, kiek žmonių gali jungtis prie buriamos naujos partijos.

„Nesu atsakingas už šį procesą ir neturiu skaičių, bet kol kas turbūt niekas jų neturi, nes telkti steigėjams buvo sukurtas savotiškas tinklas ir žmonės dar nesunešė rezultatų. Gal prieš šventes turės kokį konkretesnį tarpinį rezultatą“, – kalbėjo jis.

Kaip matyti iš Nacionalinio susivienijimo interneto svetainės, partijos steigimo laikinojoje politinėje taryboje yra 42 asmenys, taip pat pirmininkas filosofas Vytautas Radžvilas ir jo pavaduotojas filosofas Kęstutis Dubnikas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Radžvilas balsavo antrajame Lietuvos prezidento rinkimų ture
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vytautas Radžvilas balsavo antrajame Lietuvos prezidento rinkimų ture

Tarp kitų – muzikologas Viktoras Gerulaitis, kompozitorius Faustas Latėnas, kalbininkė Jūratė Sofija Laučiūtė, aplinkosaugininkas Romas Pakalnis, rezistentas Petras Plumpa, viešųjų ryšių specialistas Darius Ryliškis, Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus ir kiti.

R.Masiulio neįkalbinėjo

V.Sinicos teigimu, tarp norinčių būti partijos steigėjais gausu buvusių konservatorių, krikdemų, tautininkų, yra ir kitų partijų atstovų.

„Gal paradoksalu, bet esama šiek tiek kadaise buvusių liberalų, matančių, kaip labai pastaraisiais dešimtmečiais išsigimė klasikinis liberalizmas. „Tebepriklausančių kitoms partijoms“ būti negali – norėdami tapti šios partijos steigėjais turi nutraukti narystę kitose. Kai kurie žmonės būtent tą ir padaro. Dauguma prisijungiančių visgi yra iki šiol buvę nepartiniai žmonės, pirmąkart patikėję, kad dėl šio judėjimo iš tiesų verta įsitraukti į politinę veiklą“, – aiškino jis.

Dauguma prisijungiančių visgi yra iki šiol buvę nepartiniai žmonės, pirmąkart patikėję, kad dėl šio judėjimo iš tiesų verta įsitraukti į politinę veiklą.

Klausiamas, ar dėl galimybės prisijungti prie buriamos partijos nesikalbėjo su buvusiu susisiekimo ministru Roku Masiuliu, V.Sinica tvirtino asmeniškai jo neįkalbinėjęs.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rokas Masiulis

„R.Masiulį pažįstu pakankamai, kad žinočiau, koks tvirtas dar nuo vasaros yra jo apsisprendimas nedalyvauti artėjančiuose rinkimuose. Iki šiol kalbantys priešingai tiesiog manipuliuoja jo vardu. Viešą kvietimą jungtis prie partijos jis matė, tačiau žinodamas šį nusiteikimą, asmeniškai neįkalbinėjau“, – tikino jis.

Būta svarstymų dėl prezidento Gitano Nausėdos galimo figūravimo buriamos politinės jėgos kūrimo procese.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Mano žiniomis, niekas iš šios partijos kūrėjų nei su prezidentu, nei su jo komanda nesitiko būtent partijos kūrimo klausimais. Įvairiais kitais profesiniais klausimais bendrauti tenka daug kam, pavyzdžiui, prezidentas neseniai pats dalinosi nuotrauka su Žemės ūkio rūmų pirmininku dr. A.Svitojumi. Tačiau nereikėtų vėl, kaip rudenį, pradėti sklisti spekuliacijoms apie tariamą prezidento įtaką“, – komentavo V.Sinica.

Mano žiniomis, niekas iš šios partijos kūrėjų nei su prezidentu, nei su jo komanda nesitiko būtent partijos kūrimo klausimais.

Aiškina, kad nenukreipta prieš kitataučius

V.Sinica aiškino, kad kaip anksčiau „Pro Patria“ sambūrio, taip ir kuriamos partijos pasaulėžiūroje lygiai svarbūs yra nacionalinės valstybės stiprinimo ir krikščioniškos civilizacijos išsaugojimo dėmenys.

„Vienas be kito šie dalykai eiti negali“, – mano jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Generolo Vėtros gerbėjų mitingas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Generolo Vėtros gerbėjų mitingas

V.Sinicos teigimu, susivienijimo šūkis – „Pakelk galvą, lietuvi!“.

„Žodis „lietuvi“ pasirinktas tiesiog todėl, kad skamba, su juo šūkis turi energijos, kurią norėjome perteikti. Pabandykite įsivaizduoti šūkyje žodį „pilieti“... Būtų itin korektiška, bet tinka rašant dokumentus, o ne visuomenei pažadinti. Kritikai, ieškantys čia paslėptų prasmių ir kitataučių atskyrimo, ieško per giliai. Žodis pasirinktas, nes skamba. Ir tikrai šūkis nėra prieš kitataučius, jokia prasme tam, kad pakeltume galvas, neturime nulenkti galvų kitiems. Tai šūkis už, o ne prieš“, – sakė jis.

Pabandykite įsivaizduoti šūkyje žodį „pilieti“... Būtų itin korektiška, bet tinka rašant dokumentus, o ne visuomenei pažadinti.

Numatoma, kad partija vadinsis Nacionalinis susivienijimas. Kaip nurodė V.Sinica, steigiamasis suvažiavimas gali nuspręsti dėl kito pavadinimo, bet kol kas numatomas yra šis.

Buria krikščionių sąjungą

V.Sinicos buriamos naujos politinės jėgos kūrimo pirmajame susitikime dalyvavęs iš konservatorių gretų pasitraukęs R.J.Dagys vėliau nusprendė kurti atskirą partiją Krikščionių sąjunga „Santarvė ir gerovė“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

„Dabar renkame parašus steigiamajam suvažiavimui“, – teigė politikas.

Jis planuojamas sausio pabaigoje. Norint įsteigti partiją, reikia mažiausiai 2 tūkstančių steigėjų.

„Du tūkstančiai yra tas minimumas, kuris reikalingas. Aišku, su atsarga turėtų būti viskas“, – aiškino R.J.Dagys.

Jis pasakojo, kad į buriamą partiją renkasi įvairūs žmonės, tarkime, iš visuomeninių judėjimų.

„Nuo visokių vyčių, profsąjungų, šeimų organizacijų – iš esmės krikščioniškoms bendruomenėms atstovaujantys žmonės, įvairios organizacijos. Daugiausia šitie žmonės ir tie žmonės, kurie išėjo iš Tėvynės sąjungos. Palikę ją vienaip ar kitaip dėl savo pasaulėžiūros. Ir iš kitų politinių jėgų anksčiau buvusių narių. Labai įvairi publika, kurios esminis dalykas yra krikščioniškos pažiūros“, – pasakojo R.J.Dagys.

Nuo visokių vyčių, profsąjungų, šeimų organizacijų – iš esmės krikščioniškoms bendruomenėms atstovaujantys žmonės, įvairios organizacijos.

Nekomentuoja ryšio su prezidentūra

R.J.Dagys mano, kad poreikis naujai partijai, turinčiai aiškias krikščioniškas nuostatas, yra labai aiškiai susiformavęs.

„Ir žmonėms tikrai to reikia, nes tokios partijos Lietuvoje nėra, kuri nuosekliai įsipareigotų nedviprasmiškai ginti pagrindines krikščioniškas vertybes. Neapsimestinai tą darytų, o nuosekliai nuo pradžios iki pabaigos“, – kalbėjo jis.

15min rašė, kad R.J.Dagys kelis kartus lankėsi prezidentūroje.

15min nuotr./Kiek kartų Mindaugas Kubilius ir Rimantas Dagys lankėsi prezidentūroje? Versijos skiriasi
15min nuotr./Kiek kartų Mindaugas Kubilius ir Rimantas Dagys lankėsi prezidentūroje? Versijos skiriasi

G.Nausėda yra sakęs, kad mato nišą naujai politinei jėgai atsirasti, nes kai kurios partijos esą ne visai atstovauja savo pavadinimams.

Klausiamas, ar teko su šalies vadovu ar jo patarėjais kalbėtis apie buriamą naują partiją, R.J.Dagys aiškino, kad prezidentas yra neutralus žmogus, turintis atstovauti visiems.

„Turbūt reikalauti iš jo kurti kažkokias partijas būtų nekorektiška ir prieštarautų Konstitucijai“, – sakė jis.

Patikslinus, ar jis nebendravo nei su G.Nausėda, nei jo aplinkos žmonėmis dėl naujos partijos, R.J.Dagys atsakė: „Jūs norite išklausti to, ko aš tikrai čia nekomentuosiu.“

Jūs norite išklausti to, ko aš tikrai čia nekomentuosiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius