Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 22 /09:45

I.Rozova ryšių su Rusijos diplomatais nekomentuoja, R.Karbauskis palaiko inicijuojamą tyrimą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) inicijuojant parlamentinį tyrimą dėl parlamentarės Irinos Rozovos, pati politikė atsitvėrė tylos siena. Tuo metu didžiausios valdančiosios partijos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad parlamentinis tyrimas turėtų išsiaiškinti visas aplinkybes.
Irina Rozova
Irina Rozova / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narė ketvirtadienį iš pat ryto nesiregistravo parlamento plenariniame posėdyje.

Atsiliepusi į telefono skambutį, politikė teigė būsianti Seime, bet nieko nekomentuosianti, kol nesulauks kvietimo į parlamento NSGK posėdį.

Klausiama apie kontaktus su Rusijos diplomatais, I.Rozova pakartojo komentarų neteiksianti.

„Aš sakau, kad nieko negaliu dabar komentuoti. Jūs turite tą medžiagą, jūs žiūrėkite, jūs kol kas komentuokite, o aš palauksiu komiteto posėdžio“, – ketvirtadienio rytą telefonu sakė ji.

Aš sakau, kad nieko negaliu dabar komentuoti. Jūs turite tą medžiagą, jūs žiūrėkite, jūs kol kas komentuokite, o aš palauksiu komiteto posėdžio.

Tiesa, vėliau I.Rozova pasirodė Seime. Žurnalistų paklausta, ar nebuvo klaida susitikinėti su rusų diplomatais, apie ką su jais bendravo, ji sakė negalinti dabar į tai atsakyti.

„Kaip suprasti klaida? Klaida buvo, kad aš neparašiau tame prašyme. Tiesiog nesupratau, ką ten reikia pažymėti“, – tvirtino parlamentarė.

Patikslinus, ar ji nesuprato klausimo apie ryšius su trečiųjų valstybių atstovais, I.Rozova aiškino, kad žurnalistai ją nori įtraukti į diskusiją.

„Aš čia ilgai nediskutuosiu. Aš labai atsiprašau, ačiū“, – pasakė ji ir baigė pokalbį.

R.Karbauskis: į klausimus turėtų būti atsakyta

Seimo LVŽS frakcijos seniūnas R.Karbauskis mano, kad parlamento NSGK būtina atlikti tyrimą tam, kad būtų išsiaiškintos visos aplinkybės dėl, kaip teigiama, nuslėptų I.Rozovos kontaktų su Rusijos diplomatais.

„Aš nežinau aplinkybių. Manau, kad tyrimas turėtų pilnai atsakyti į tuos klausimus. Iš tikrųjų šiandien nesinorėtų spekuliuoti“, – teigė R.Karbauskis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

Premjeras Saulius Skvernelis aiškino, kad, jo žiniomis, tam tikros procedūros dėl I.Rozovos buvo žengtos pakankamai seniai.

„Nebuvo suteiktas atitinkamas leidimas, kiek aš žinau. O visa kita jau turi vertinti, tą politinį vertinimą galbūt darys Seimas, jeigu tokią valią nuspręs. Daugiau aš nematau kažkokių kitų aplinkybių, dėl ko man keltų nerimą. Tai nėra nei Vyriausybės narys, tai nėra Seimo narys, kuris būtų, sakykime, aktyvus, aktyviai dalyvautų koalicinės tarybos veikloje ar panašiai“, – komentavo premjeras.

Daugiau aš nematau kažkokių kitų aplinkybių, dėl ko man keltų nerimą. Tai nėra nei Vyriausybės narys, tai nėra Seimo narys, kuris būtų, sakykime, aktyvus, aktyviai dalyvautų koalicinės tarybos veikloje ar panašiai.

Klausiamas, ar I.Rozova verta apkaltos, S.Skvernelis teigė, kad norint atsakyti, jam reikėtų vėl susipažinti su medžiaga, nes jis nebepamena gautos informacijos.

„Reikėtų tada pasižiūrėti, ar verta, neverta, bet, kiek pamenu, jeigu būtų verta, tai buvo informuotas Seimo pirmininkas, tai būtų procedūros gal tada pradėtos“, – svarstė jis.

Nors Seimo NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas mano, kad nuo kai kurių komiteto narių buvo nuslėpta Valstybės saugumo departamento (VSD) prieš pusantrų metų pateikta informacija, S.Skvernelis taip negalvoja.

„Informacija nėra nuslėpta. Buvo informuotos institucijos, kam priklauso, pagal principą būtina žinoti. Tai, kiek aš dabar matau iš viešosios erdvės ir prisimenu, informuotas Seimo pirmininkas ir tam etapui manau, kad to pakako“, – sakė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Seimo LLRA-KŠS seniūnė Rita Tamašunienė aiškino, kad su I.Rozova dar neturėjo galimybės pasikalbėti.

Anot jos, jeigu vyks parlamentinis tyrimas dėl I.Rozovos, viskas ir bus išaiškinta. „Tada mes vertinsime ir komentuosime“, – tikino Seimo LLRA-KŠS frakcijos vadovė.

Užkliuvo kontaktai su Rusijos diplomatais

Trečiadienį Seimo NSGK nusprendė kreiptis ir prašyti suteikti jam laikinosios tyrimo komisijos statusą, kuris leistų aiškintis, ar valdančiosios Seimo LLRA-KŠS frakcijos narė I.Rozova nesulaužė priesaikos, elgėsi sąžiningai ir nepažeidė Konstitucijos.

Anketoje, kurią pildė siekdama gauti leidimą dirbti su įslaptinta informacija, ji esą nuslėpė apie bendravimą su Rusijos diplomatais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

Seimo NSGK nario Arvydo Anušausko teigimu, abejonių kelia I.Rozovos bendravimas su Rusijos diplomatais, kurie „turėjo ir kitas pareigas“.

Taip pat norima įvertinti kelių kitų parlamentarų, tarp jų – ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio elgesį. Pasak D.Gaižausko, kyla klausimų, kodėl jie nesiėmė ryžtingų veiksmų ir vienaip ar kitaip nebuvo užkardytos galimos rizikos nacionalinio saugumo interesams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius