-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 04

Į Rusijos ambasadą rinkėjai vežami autobusais

Rusijoje vyksta rinkimai į žemuosius parlamento rūmus – 450 vietų Valstybės Dūmą. Juose balsuoja ir Lietuvoje gyvenantys Rusijos piliečiai. Apie vidurdienį prie ambasados buriavosi gana nemažai žmonių, stovėjo keli autobusai, atvežę rinkėjus iš kitų Lietuvos miestų.
Vilniuje balsavimas vyksta Rusijos ambasadoje
Vilniuje balsavimas vyksta Rusijos ambasadoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rusijos ambasados duomenimis, šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 13,5 tūkst. asmenų, turinčių teisę balsuoti Dūmos rinkimuose. Jiems sudarytos sąlygos savo politinę valią išreikšti Vilniuje Rusijos ambasadoje, Klaipėdoje Generaliniame konsulate ir Visagine „Bangos“ salėje.

Kaip skelbiama Rusijos ambasados interneto puslapyje, iš kitų miestų atvykstantiems balsuoti asmenims kelionės išlaidos nebus kompensuojamos, tačiau Kauno, Panevėžio, Alytaus, Mažeikių ir Šiaulių gyventojai bus vežami balsuoti į Vilnių ir Klaipėdą organizuotai išnuomotais autobusais.

Palaiko valdančiuosius

Vilniuje prie ambasados sutikti žmonės teigė atėję pareikšti savo politinę valią, bet neslėpė ir patys besitikintys bent šiokios tokios naudos. Nemaža dalis atėjusių balsuoti – Lietuvoje gimę ir augę žmonės, buvę kariškiai. Kiti – į Lietuvą darbo ar atostogų atvykę asmenys.

„Esu Rusijos pilietis ir noriu išsakyti savo politinę valią. Už Medvedevą, už Putiną, nes matosi, kas vyksta, kad šalis eina į priekį. Gerai ten yra. Gaunu Rusijos pensiją, nes esu buvęs kariškis“, – sakė Juozas.

Vyras prisipažino gimęs ir užaugęs Lietuvoje, tačiau į pensiją išėjęs tik 1993 metais, todėl nebeturi Lietuvos pilietybės. „Neišėjau į pensiją 1992 metais, nusikaltau Lietuvai. Nors gimiau ir užaugau Ignalinoje, esu aukštaitis“, – šypsodamasis, bet su šiokia tokia nuoskauda kalbėjo Juozas.

Pensiją moka Rusija

„Tiek metų pratarnavau Rusijoje, tai ir atėjau balsuoti. Reikia atlikti savo pareigą. Atvirai pasakysiu – man patinka Putinas, Medvedevas, kaip jie dirba. Jie stengiasi pakelti šalį“, – savo pažiūrų neslėpė kitas sutiktas buvęs kariškis Antanas.

Jis pasakojo tarnavęs Tarybų sąjungoje, nes buvo tokie laikai. „Tikėjome, kad gynėme taiką pasaulyje, visą šalį, kartu ir Lietuvą. Dabar situacija pasikeitė, tad yra kaip yra. Bet taip, kaip Jelcinas buvo sužlugdęs šalį, tai neįmanoma, kiek žmonių dėl to vargo“, – samprotavo vyras.

Antanas neslėpė, kad po rinkimų tikisi naudos ir asmeniškai sau. Jis prisipažino, jog neseniai jo pensija padidėjo, tad labai skųstis negalįs, tačiau galbūt galėtų būti ir dar geriau.

Vyresnio amžiaus Anatolijus pareiškė, kad rinkimuose dalyvauja, nes reikia balsuoti už „savo Vyriausybę, Rusijos valdžią“. Jis teigė palaikąs dabartinę Rusijos valdžią, nes ji dirba labai gerai.

30 metų Rusijoje gyvenusi ir dirbusi buvusi kariškė Valentina pasakojo tik prieš pusmetį grįžusi į Lietuvą. Čia ji apsigyveno su savo mama, o jos pačios vaikai liko Rusijoje. „Balsavau už „Vieningąją Rusiją“. Visą laiką gyvenau Rusijoje ir man atrodo, kad nei viena partija tiek nedavė šaliai, kiek šita“, – sakė vis dar gerai lietuviškai kalbanti Valentina.

Tikisi permainų

Tuo tarpu į ambasadą balsuoti skubėję asmenys, kurie Lietuvoje yra tik laikinai, nebuvo tokie atviri ir neskubėjo atskleisti, kokią politinę jėgą palaiko.

Iš ambasados išeinanti Nina pasakojo į Lietuvą atvykusi pailsėti, tačiau jaučianti pareigą dalyvauti rinkimuose. „Nelabai atskleidžiama, kas už ką balsavo. Aš balsavau už geresnę ateitį, viltį“, – šypsojosi moteris.

Jaunas vyras Aleksejus eidamas į ambasadą dalyvauti rinkimuose taip pat sakė, kad tai jo pareiga. „Tikiuosi permainų, teigiamų permainų. O už ką balsuosiu – paslaptis“, – tvirtino vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius