-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 09

Į savivaldą žygiuojantys kandidatai medžioja elektroninius rėmėjus

Sudarius galimybę savivaldos rinkimuose dalyvauti nepriklausomiems pretendentams, šie turi surinkti tam tikrą rėmėjų parašų skaičių, kad būtų įregistruoti kandidatais vasario 27 dieną vyksiančiame balsavime. Prieš šiuos rinkimus rinkėjams pirmą kartą sudaryta galimybė paremti norimą kandidatą elektroninėje erdvėje ir tai vis labiau populiarėja.
Informacinės technologijos
Informacinės technologijos / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, nuo gruodžio 29-osios, kai gyventojams buvo suteikta galimybė paremti pretendentus tapti kandidatais rinkimuose į savivaldą, pasirašančiųjų už juos skaičius per dieną išaugo dešimtis kartų. Pačią pirmąją pasirašymo dieną naujovę išbandė 49 rinkėjai, o šios savaitės ketvirtadienį – jau 1125. Penktadienį iki 13 val. 458 pretendentai buvo sulaukę 2973 juos remiančių parašų.  Tiesa, kai kuriose savivaldybėse virtualiai kol kas neparemtas nė vienas politikas. 

Aktyviausi – Vilnius, Kaunas ir Mažeikiai

Aktyviausiai pretendentus kol kas rėmė Vilniaus, Kauno miestų ir Mažeikių rajono savivaldybėse gyvenantys rinkėjai. Pirmojoje politikai sulaukė1726 parėmimų, antroje – 437, Mažeikiuose – 439.  Nors Mažeikių rajonas rinkėjų skaičiumi gerokai nusileidžia didiesiems miestams, pretendentų rėmėjų aktyvumas neturėtų stebinti – Mažeikiai tik nuo Vilniaus atsiliko pagal bendrą rinkimams užsiregistravusių nepriklausomų kandidatų skaičių.

Į 51vietos sostinės tarybą norėtų patekti 131 savarankiškas politinės kampanijos dalyvis. Tarp 27 Mažeikių rajono tarybos narių tikisi atsidurti net 94 nepriklausantys kandidatai. Kaune į 41 vietą taryboje pretenduoja 51 savarankiškas politikas. Tačiau bendrą elektroninių rėmėjų skaičių skirtingose savivaldybėse lėmė ne tik nepriklausomų kandidatų kiekis. Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, kai kuriose mažesnėse savivaldybėse savarankiški politinės kampanijos dalyviai jau yra surinkę parašus įprastu „rankiniu“ būdu.   

„Ten, kur mažai parašų reikia surinkti, kai kurie kandidatai jau spėjo tai padaryti. Sutelkė parašų rinkėjų būrį, aplėkė per gatvę – ir parašai jau iš esmės surinkti. Dabar jie ir nebeagituoja už save pasirašinėti, kad rinkėjai nepasirašytų antrą kartą“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

Norint tapti kandidatu savivaldos rinkimuose mažiausiose šalies savivaldybėse, užtenka surinkti 100 rėmėjų parašų, didžiausiose – 880.

Remia ir vieni kitus

„Ten, kur mažai parašų reikia surinkti, kai kurie kandidatai jau spėjo tai padaryti. Sutelkė parašų rinkėjų būrį, aplėkė per gatvę – ir parašai jau iš esmės surinkti. Dabar jie ir nebeagituoja už save pasirašinėti, kad rinkėjai nepasirašytų antrą kartą“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.VRK vadovas, saugodamas pasirašiųjų asmens duomenis, negalėjo atskleisti konkrečių detalių, tačiau užsiminė, jog kandidatai remia ir vieni kitus – įstatymai to nedraudžia, o konkuruoti politikai nusiteikę per pačius rinkimus, o ne bandydami į juos patekti. Vienas iš daugiausiai virtualios paramos sulaukusių sostinės politikų Gintautas Paluckas patvirtino, jog jiedu su taip pat aktyviai palaikomu Jonu Gaveliu parėmė vienas kitą.  

J.Gavelis komentuodamas tendenciją, kodėl daugiaue lektroniniu rėmėjų yra didžiuose miestuose, atkreipė dėmesį į technologijų plėtrą. „Manau tai priklauso nuo elektroninės bankininkystės paplitimo. Tikrąjį el.parašą praktiškai retas kas naudoja, o per el.bankininkystę paprasta pasirašyti. Manau šiuose miestuose tiesiog daugiau tokių žmonių. Kitas dalykas, kad čia daug ir gyventojų, kurie naudojasi internetu,“ – svarstė jis.

Naudojasi interneto galimybėmis

Kandidatu į Vilniaus miesto tarybą pretenduojantis tapti J.Gavelis – absoliutus lyderis, kurį penktadienį po vidurdienio elektroninėmis ryšio priemonėmis buvo parėmę 212 asmenų. Jis pasakojo, jog rėmėjų aktyviai ieško taip pat virtualioje erdvėje: draugų ir pažįstamų prašo paramos socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“, kreipiasi į juos elektroniniu paštu, turi sukūręs rinkimams skirtą tinklaraštį. Vyras tikisi surinkti bent pusę iš 880 reikalingų parašų elektroninėje erdvėje. Parašų rinkimas tęsis iki sausio 17 dienos 24 val.

„El.paštu rašau žmonėms, kurie nėra tarp mano draugu „Facebook“. „Facebook'ą“ naudoju tarpinių rezultatų pristatymui, kiekvienam draugui parašiau po žinutę su prašymu pasirašyti už mane ir paagituoti kitus tą padaryti“, – dėstė J.Gavelis. Tačiau jis pabrėžė, jog virtualius tiltus tiesė ne specialiai šiai kampanijai: „Aš tiesiog kiekvieną dieną naudoju „Facebook“, „Twitter“, el. paštą  kaip darbo įrankius, bendravimui su draugais, kolegomis ir klientais“.

Dar vienas aktyviai elektroninėje erdvėje remiamas pretendentas dalyvauti rinkimuose – buvęs sostinės savivaldybės administracijos direktorius G.Paluckas. Jam paramą virtualiai jau išreiškė jau 131 Vilniaus miesto savivaldybės gyventojas, iš viso jis tikisi virtualiai surinkti apie 300 parašų.

Pasak G.Palucko, iš pradžių jis išsiutinė bendrą laišką draugams per „Facebook“ ir elektroniniu paštu. „Tačiau masinis laiškas – neefektyvus reikalas. Pradėjau bendrauti su žmonėmis asmeniškai“, – pasakojo jis.

Per mažai informacijos

Kandidatai į pretendentus džiaugėsi, kad VRK sudarė galimybes registruoti rėmėjų paramą elektroninėje erdvėje, mat šie parašai palengva darbą ir kandidatams, ir rinkėjams ir pačiai komisijai. Žmogui nebereikia rūpintis, kurioje savivaldybėje jis registruotas, nereikia su savimi nešiotis paso, pateikti daug įvairių asmens duomenų. Kandidatams paprasčiau išvengti negaliojančių parašų, VRK paprasčiau tikrinti duomenimis. 

Tačiau potencialūs savivaldybių tarybų nariai  kritikavo komisiją, kad ji per silpnai išreklamavo šią galimybę.

„Nežino ne tik rinkėjai, bet net ir kai kurie pretedentai. Kai mes pradėjome agituoti „Facebook'e“, jie pradėjo klausinėti: ir taip galima? Galima sakyti, kad VRK labai gerai padirbėjo sukūrusi galimybę remti pretendentus internetu, tačiau labai blogai apie ją informavo visuomenę“, – sakė G.Paluckas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius