-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 12 /12:55

Socialdarbietis Gediminas Kirkilas į pensiją nenori: partijoje mato potencialą

Lietuvos socialdemokratų darbo partija liko už naujojo Seimo durų – rinkėjai jais nepasitikėjo ir partija neperžengė 5 proc. ribos, tad naujajame Seime geriausiu atveju turės kelis vienmandatininkus. Tačiau jos lyderis Gediminas Kirkilas bet kuriuo atveju parlamentaru nebebus.

Už socialdarbiečius balsavo vos 3,17 proc. į rinkimus atėjusių Lietuvos piliečių. Tai reiškia, kad būsimajame Seime nebus tokių politikos senbuvių kaip Gediminas Kirkilas, Juozas Bernatonis, Irena Šiaulienė.

Sveikino konservatorius ir „valstiečius“

„Demokratijos šventė įvyko, visi džiaugiasi – tik džiaugiasi skirtingai, vieni daugiau, kiti mažiau. Ta proga pasveikinsiu rinkimų nugalėtojus konservatorius, taip pat ir valstiečius-žaliuosius, žinau, kad visada po valdžios kadencijos sunku išlaikyti pozicijas“, – spaudos konferenciją pradėjo G.Kirkilas.

Jis teigė, kad antrasis turas dar bus, rinkimai nesibaigė, lieka klausimas – ar žmonės pasirinks centro kairės jėgas, ar pereis prie dešiniųjų.

„Mes dalyvaujame trečiuose rinkimuose – pirmieji buvo savivaldybių rinkimai beveik prieš dvejus metus, ten surinkome 19 tūkst. balsų, Europos Parlamento rinkimuose gerokai pagerinome savo rezultatus, surinkome daugiau nei 26 tūkst. balsų. O šituose rinkimuose vėl pagerinome savo pozicijas, surinkome 37 tūkst. balsų, bet to nepakako, kad įveiktume 5 proc. barjerą. Bet turime keturis kandidatus vienmandatėse apygardose, kurie dalyvaus antrame rinkimų ture ir turi gerus šansus laimėti“, – kalbėjo G.Kirkilas.

Juozas Bernatonis pradėjo nuo to, kad pirmąjį turą galima vertinti kaip socialdemokratų pralaimėjimą, kadangi tikėtasi jog buvę kolegos socialdemokratai gaus apie 15 proc., o jie patys manė peržengsią 5 proc. ribą, tačiau taip neįvyko. Esą galbūt apklausos užmigdė socialdemokratų lyderius, o pandemija pakišo koją naujoms partijoms, kurios neturėjo galimybių pasirodyti rinkėjams gyvai.

Aš tikrai partijoje dalyvausiu, padėsiu savo patirtimi. O pensija nėra nieko gėdingo, aš jau ketverius metus pensijoje.

J.Bernatonis paminėjo, kad iš naujų partijų pasisekė tik Laisvės partijai, gal dėl to, jog atėjo daugiau jaunimo, nei paprastai.

Nedirbti nenori

„Mūsų partijoje daug jaunų žmonių, mes juos tikrai iškelsime. Partija, nepaisant nieko, rodo rinkimuose vis geresnius rezultatus. Aš tikrai partijoje dalyvausiu, padėsiu savo patirtimi. O pensija nėra joks nusikaltimas, aš jau ketverius metus pensijoje“, – paklaustas, ar ne laikas trauktis, sakė G.Kirkilas.

Jis neatmetė, kad neliks partijos vadovu, esą pasirinkti yra iš ko, partijoje yra nemažai parlamentinio, Vyriausybės darbo patirties turinčių žmonių. „Potencialo tikrai yra“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

G.Kirkilas neslėpė, kad patirties turi daug, todėl tikisi ją toliau išnaudoti tinkamai, tik apgailestauja, kad Lietuvoje ta patirties nėra tinkamai vertinama. „Dar prisimename, kaip Algirdas Brazauskas bandė dėstyti tarptautinius santykius, tai gerai nesibaigė“, – kalbėjo jis.

Socialdarbiečių lyderis taip pat gailėjosi, kad nėra Lietuvoje nė vieno politikos apžvalgininko, kuris simpatizuotų ar bent objektyviai vertintų kairiąsias jėgas. Dėl šios priežasties rinkimų rezultatus reikėtų vertinti gana gerai.

L.Linkevičiaus „nesisavina“

J.Bernatonis užtikrino, kad tai buvo septinti jo rinkimai į Seimą, penkeri buvo sėkmingi, bet daugiau jis kandidatuoti neketina, tik nebent padėti kolegoms.

Paklaustas, ar Linas Linkevičius galėtų tapti jo įpėdiniu partijos pirmininko kėdėje, G.Kirkilas sakė, kad mintis labai gera. Jis gyrė L.Linkevičiaus darbą ir patirtį užsienio reikalų ministro poste, nes jo asmeniniai ryšiai labai daug prisideda prie tinkamo darbo šiame poste. Tačiau esą dar neaišku, kokia tolesnė L.Linkevičiaus karjera laukia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius

J.Bernatonis paantrino, kad tiksliai pasakyti, kas toliau laukia L.Linkevičiaus, bus aišku tik lapkritį, kai bus formuojama nauja Vyriausybė.

„Naują kandidatą į užsienio reikalų ministro postą, nei yra L.Linkevičius, bus sunku surasti ir valdančiai daugumai, ir prezidentui. L.Linkevičius yra profesionalas, jis nėra partijos narys, mes jo nepriskiriame sau“, – kalbėjo J.Bernatonis.

Tiki socialdemokratų susijungimu

O pačiai partijai nėra siekiamybė užimti postus, ji siekia įtvirtinti socialdemokratines idėjas, tikino ilgametis Seimo narys.

Jis taip pat tikras, kad ateityje socialdemokratinės partijos susivienys, tai tik laiko klausimas. G.Kirkilas savo ruožtu pridūrė, kad jie buvę išstumti iš Socialdemokratų partijos, nes jaunieji lyderiai labai bijojo jų konkurencijos.

Seimo rinkimuose daugiamandatėje apygardoje daugiausia balsų gavo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – daugiau nei 24 proc. balsų, tai 23 mandatai. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga gavo 17,5 proc. balsų ir 16 mandatų.

Toliau rikiuojasi Darbo partija – per 9 proc. ir 9 mandatai, Lietuvos socialdemokratų partija – 9 proc. ir 8 mandatai, Laisvės partija – 9 proc. balsų ir 8 mandatai, Liberalų sąjūdis – beveik 7 proc. ir 6 mandatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius