Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 17

Į Seimo vicepirmininkus nepateikta A.Norkienė: prasidėjo karas, kurį ne mes paskelbėme

Didžiausia opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija į Seimo pirmininko pavaduotojus pasiūlė skirti antrą kadenciją Seime pradėjusią parlamentarę Aušrinę Norkienę. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen į šį norą neatsižvelgė ir pirmojo posėdžio metu Seimui pateikė kito opozicionieriaus kandidatūrą. Toks elgesys, A.Norkienės įsitikinimu, neatitinka aukštos politinės kultūros standartų. Ar ji vis tiek sieks tapti Seimo vicepirmininke, priklausys nuo frakcijos sprendimo, tikina A.Norkienė, nors kartu priduria, kad sieks ieškoti kompromiso, kuris tiktų ir valdantiesiems.
Aušrinė Norkienė
Aušrinė Norkienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš pirmąjį Seimo posėdį praėjusį penktadienį opozicinės frakcijos, įskaitant LVŽS, savo kandidatus į Seimo vicepirmininkus pristatė V.Čmilytei-Nielsen.

„Opozicinės frakcijos penktadienio ryte pasikvietėme būsimą Seimo pirmininkę ir pasakėme savo susitarimus, kaip mes įsivaizduotumėme, kaip turėtų dirbti opozicija, kas galėtų būti kandidatai. Ji mus išklausė ir tiek“, – 15min pasakojo A.Norkienė.

Tądien į Seimo vicepirmininkus ji nebuvo pateikta – ši vieta patikėta „darbiečiui“ Andriui Mazuroniui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Mazuronis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Mazuronis

Penktadienį į tribūną prieš parlamentarus stojusi būsima Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen žadėjo ieškoti konsensuso ir taip plėtoti politinę kultūrą.

„Netikiu, kad problemų sprendimas įmanomas per konfliktą. Esu įsitikinusi, kad tvarus rezultatas pasiekiamas tik per konsensusą ir skirtingų pozicijų derinimą. Kartais tai reikalauja daug laiko ir jėgų, tačiau turint galvoje ilgesnę perspektyvą, – visada atsiperka. Iš esmės tai yra investicija į politinę kultūrą, kurios reikšmę valstybės ir visuomeniniam gyvenimui sunku pervertinti“, – dėstė politikė.

A.Norkienė teigė, kad tai – tik žodžiai, kurie esą virto niekais.

Supranti, kad viena yra žodžiai, o darbai rodo ką kita.

„Kai Seimo pirmininkės kalboje girdi norą siekti aukštos, naujos politinės kultūros, daryti viską kitaip, supranti, kad viena yra žodžiai, o darbai rodo ką kita.

Mums prieš ketverius metus net nekilo mintis, kad reikėtų atmetinėti gerbiamos Irenos Degutienės (opozicinių konservatorių pasiūlytos kandidatės, kuri vėliau tapo Seimo vicepirmininke – 15min) kandidatūrą, sakyti, kad mums netinka, duokite mums kitą. Mes tai priėmėm kaip demokratijos išraišką, kad tai yra didžiausia opozicinė frakcija ir ji duoda savo kandidatą. <...> Tikėjomės to paties, bet, pasirodo, galima ir taip“, – stebėjosi A.Norkienė.

Pasak politikės, Seimui dar penktadienį turėjo būti leista apsispręsti dėl jos kandidatūros.

„Seimas būtų išreiškęs savo valią“, – teigė A.Norkienė.

Ar tai reiškia, kad tarp valdančiųjų ir opozicijos kilo karas?

„Kaip nekeista, ne mes jį paskelbėme. Iš to galbūt kažkiek yra ir nusivylimo – supranti, kad mes daug geriau už juos darėme negu tie, kurie atėjo deklaruodami, kad darys geriau. Tas nuvilia“, – dėstė A.Norkienė.

Jos kolega frakcijoje, LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis po Seimo pirmininkės sprendimo ir Seimo balsavimo paskelbė ultimatumą – jokio kito kandidato į Seimo vicepirmininkus frakcija nebeieškos.

„Akivaizdu, jog Aušrinei Norkienei galima priekaištauti tik dėl lojalumo LVŽS, bet jei tai priežastis už ją nebalsuoti, tai balsų nesurinks ir joks kitas LVŽS kandidatas. Todėl LVŽS nebekels jokio kito kandidato į Seimo vicepirmininkus, apie ką valdanti dauguma yra informuota“, – feisbuke rašė politikas.

Jis teigė netikintis, kad V.Čmilytė-Nielsien į savo pavaduotojus visgi pasiūlys skirti A.Norkienę, o Seimas tai padaryti sutiks.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Tuo scenarijumi netikiu, nes kitaip nesuprantu spektaklio, kuris Seime buvo vaidinamas penktadienį“, – teigė R.Karbauskis.

Pati A.Norkienė teigė nežinanti, ar frakcija vėl kels būtent jos kandidatūrą. Tai esą bus sprendžiama antradienį.

„Aš esu komandos žmogus, tai – frakcijos sprendimas. Aš tikrai negyvenu asmeninėmis ambicijomis, tai tikrai nėra mano siekis“, – tikino A.Norkienė ir pridūrė, jog yra linkusi ieškoti kompromisų.

„Bandysime ir frakcijoje apie tai šnekėti. Tikrai esu linkusi į kompromisus ir dėl mūsų ieškoti sprendimų, priimtinų ir valdančiajai daugumai“, – pažymėjo A.Norkienė.

V.Čmilytė-Nielsen per antradienio Seimo posėdį turėtų pateikti dar keturių Seimo vicepirmininkų kandidatūras. „Valstiečiams“ Seimo pirmininkė pasiūlė ieškoti kito kandidato, nes A.Norkienė, pasak jos, greičiausiai nesulauktų pakankamos paramos.

Manau, kad yra rizika, kad ši kandidatė nesulauktų pakankamai didelio palaikymo.

„Kalbu su visomis frakcijomis ir manau, kad yra rizika, kad ši kandidatė nesulauktų pakankamai didelio palaikymo“, – anksčiau žurnalistams komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Pagal Seimo statutą, parlamento vadovas gali turėti ne daugiau kaip septynis pavaduotojus. Tačiau koalicijos partneriai yra sutarę, kad jų bus šeši, ne mažiau kaip du iš jų turi būti opozicijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius