-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 28

Į Šiaulius planuojama grąžinti karius?

Šiaulių miesto valdžią pasiekė žinia, kad Sausumos pajėgų vadovybė gvildena idėją kurti naują karinį vienetą. Miesto vadovai pasiraitojo rankoves ir suskubo siųsti raštą Sausumos pajėgoms, jog Šiauliai tam – tinkamiausia vieta. Kaip žinia, jau daug metų Šiauliai maitinami pažadais, jog Pakruojo gatvėje, kur įsikūrusi 6-oji Prisikėlimo rinktinė, būsiąs įkurtas pavyzdinis karinis miestelis. Tačiau tai ir lieka tik tuščiais pažadais. Tikimasi, kad šįkart pasiūlymas bus išgirstas. „Užtenka prarasti, reikia, kad ir pas mus kažkas kurtųsi“, – sako miesto valdžia.
Baziniai kariniai mokymai
Baziniai kariniai mokymai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Idėja, kad Šiauliuose galėtų atsirasti naujas karinis dalinys, kilo vos prieš porą savaičių. Tąkart miesto bulvare buvo minima Kariuomenės ir visuomenės vienybės diena. Į šventę atskubėjo ir miesto valdžia, kuri susitikusi su Lietuvos kariuomenės atstovais aptarė, kokios perspektyvos laukia Šiaulių.

„Buvo atvykęs Sausumos pajėgų štabo viršininkas pulkininkas Dalius Polekauskas. Mes su juo pasikalbėjome. Buvau girdėjęs, kad planuojama kurti naują karinį dalinį. Tačiau gavome informaciją, kad yra kalbama net ne apie vieną, o apie du dalinius. Vienam vieta jau yra numatyta, o kitą nori kurti kokios nors egzistuojančios karinės bazės teritorijoje, kad pigiau būtų“, – „Šiaulių naujienų“ turimą informaciją patvirtino Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Eduardas Bivainis.

Pavyzdinis miestelis gyvas tik kalbose

Miesto valdžia susimąstė, kodėl nepasiūlyti idėjos, jog naujasis dalinys būtų kuriamas Šiauliuose. Kaip žinia, Šiauliuose, Pakruojo g. 49, yra įsikūrusi KASP 6-oji Prisikėlimo rinktinė, kuriai priskirtas 3,3 ha žemės sklypas. Šiuo metu KASP 6-osios Prisikėlimo rinktinės teritorijoje esantys pastatai yra daugiausiai nenaudojami, avarinės būklės, o žemės sklypas deramai netvarkomas dėl nepakankamo finansavimo, nors jau daug metų įvairių susitikimų metu Lietuvos kariuomenės vadovybė žada minėtoje vietoje įkurti pavyzdinį karinį miestelį.

„Jau seniai kalbama, kad ten bus pavyzdinis karinis miestelis – kiekvienas atvykęs kariuomenės vadas vis kažką pažadėdavo. Bet taip 20 metų niekas ir nevyksta. Todėl ir nusprendėme kreiptis į kariuomenės vadovybę pasiūlydami savo teritoriją. Nes, kiek žinau, jie turėjo minčių apie kitus Lietuvos miestus, o Šiaulių varianto net nesvarstė“, – teigė E.Bivainis ir pridūrė, kad Prisikėlimo rinktinės teritoriją iš tiesų galima sutvarkyti, jei tik bus noro.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Eduardas Bivainis. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Eduardas Bivainis. Šiaulių miesto tarybos nariai

KASP 6-osios rinktinės ryšių su visuomene karininkas kapitonas Alfonsas Bičkus „Šiaulių naujienoms“ patvirtino, kad šiuo metu rinktinės teritorijoje esantys pastatai iš tiesų kritinės būklės ir reikalauja atnaujinimo. Nuo pat 2011 metų, kai čia įsikūrė rinktinė, niekas jų nenaudojo ir netvarkė.

„Šie pastatai jau tikrai labai seniai apleisti. Tikriausiai nuo pat Nepriklausomybės atgavimo laikų. Tai jie ten nelabai buvo naudojami. Tik vienas labai trumpai naudotas, o kitas, kuris statytas dar 1939 metais, taip ir stovi“, – sakė  A. Bičkus.

Pasiūlymas naudingas abiem pusėms

Kad apdulkėję ir neįgyvendinti pažadai pajudėtų iš mirties taško, miesto meras Artūras Visockas kreipėsi į Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadą generolą majorą Almantą Leiką, jog būtų apsvarstyta naujai kuriamų kariuomenės padalinių įkūrimo galimybė Šiaulių mieste.

Miesto valdžia įsitikinusi, kad naujo dalinio įkūrimas padėtų išspręsti ne tik esamas problemas, bet ir leistų suformuoti tinkamą KASP ir visos Lietuvos kariuomenės įvaizdį, užtikrinti dar glaudesnį jų bendradarbiavimą su Šiaulių miesto savivaldybe, o kito dalinio atsiradimas greta savanorių duotų puikų sinergijos efektą.

„Manome, kad Šiaulių miestas yra tinkamiausia vieta įkurti naują dalinį dėl savo geografinės padėties, jau esančių kariuomenės dalinių, galimybių efektyviai ir santykinai nebrangiai išspręsti logistikos, susisiekimo, darbo jėgos klausimus, pasiekti savo NATO partnerius tiek sausumos, tiek oro keliais ar geležinkeliu“, – teigė miesto meras.

Šiauliai – mėtyti ir vėtyti

Administracijos direktorius tikisi, kad ši idėja sulauks palaikymo ir atneš nemažai naudos miestui.

„Tik įsivaizduokite, kiek būtų sukurta darbo vietų, apsigyventų šeimos, tai iš karto civilių darbuotojų pramogų, paslaugų, aptarnavimo poreikis atsirastų...“ – privalumus vardija jis ir pabrėžia, kad tai būtų žingsnis į priekį užsitęsusioje „praradimų istorijoje“.

Kaip žinia, kariuomenės vadovybės reformos ir sprendimai jau ne kartą skurdino Šiaulius. Kai buvo reorganizuotos Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinės, buvo išdarkyta ir Šiaulių rinktinė, Briduose (Šiaulių rajonas) įsikūręs Kunigaikščio Vaidoto motorizuotasis pėstininkų batalionas perkeltas į Ruklą.

Mūsų Vaidoto bataliono dvasia buvo palaužta, sužlugdyta, kai iš kovinio bataliono kariuomenės valdžia padarė logistikos padalinį, – P.Sarnavičienė.

„Šiaulių naujienos“ jau rašė, kaip skaudžiai šis įvykis palietė ne vieną batalione tarnavusįjį. Pirmoji bataliono medicinos felčerė Palmyra Sarnačinskaitė sakė su nostalgija prisimenanti tuos laikus, kai čia kūrėsi batalionas, kaip likus porai dienų iki pirmosios rikiuotės iš medicinos punkto dar tebebuvo išnešamos šiukšlės, kad į patalpas galėtų įeiti dažytojai.

„Galiu pasakyti, labai blogai padarė, kad iškėlė batalioną iš čia, – teigė P. Sarnačinskaitė. – Mūsų Vaidoto bataliono dvasia buvo palaužta, sužlugdyta, kai iš kovinio bataliono kariuomenės valdžia padarė logistikos padalinį.“

Pulkininkas Vytautas Lukavičius taip pat prisiminė, su kokiu entuziazmu buvo formuojamas šis karinis vienetas, kaip pavyko šią visiškai nuniokotą dislokacijos vietą perimti iš sovietinio aerodromo aptarnavimo bataliono, kaip per pirmąją rikiuotę iš visos karinės aprangos kariai čia turėjo tik uniformines beretes ir batus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius