-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05 /15:45

I.Šimonytė apie G.Nausėdos ultimatumą dėl galimybių paso vaikams: esu šiek tiek sutrikusi

Premjerė Ingrida Šimonytė, komentuodama prezidento Gitano Nausėdos grasinimą kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), jei vaikams nebus sudaryta galimybė gauti galimybių pasą atlikus greitąjį antigenų testą, teigia esanti sutrikusi, nes pirmadienio susitikime su prezidentu jokių ultimatumų išsakyta nebuvo.

Prezidento Gitano Nausėdos įsitikinimu, vaikai galimybių pasą turėtų gauti ne tik tada, kai testuojasi PGR metodu, bet ir kai atlieka greituosius antigenų testus.

Jei Vyriausybė to neįteisins, prezidentas žada kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kuris, kol priims sprendimą, sustabdys galimybių paso galiojimą vaikams.

„Esu šiek tiek sutrikusi, kadangi pirmadienį kalbėjomės su prezidentu apie galimybių pasą vaikams, jokių ultimatumų Vyriausybei išsakyta nebuvo“, – trečiadienį žurnalistams komentavo premjerė.

Jos teigimu, pirmadienio susitikime G.Nausėda pasidalijo praktine problema, su kuria susidūrė artimas jo aplinkos žmogus, kurio paaugliai vaikai galbūt neskiepyti ir kuris ketino užregistruoti vaiką PGR testui.

„Ir pasirodė, kad tai sudėtinga padaryti, ir panašu, kad tai bus sudėtinga padaryti kurį laiką, nes atvejų skaičius kyla dėl omikron atmainos tikriausiai, kuri tuoj taps dominuojančia“, – kalbėjo ji.

I.Šimonytės teigimu, tai yra reali praktinė problema, tačiau antigenų testų įtraukimas jos nespręstų, nes vis tiek šiems testams reikėtų registruotis mobiliajame punkte.

„Jeigu turima mintyje mokykliniai testai, kurie yra atliekami, ir kurių duomenys nėra suvedami į e.sveikatą, dėl to, kad iš esmės jie veikia savikontrolės principu, tai, matyt nėra pats tinkamiausias sprendimas“, – sakė ji.

Premjerė patikino galinti pasakyti tiek, kiek pasakė ir prezidentui – problemą ji girdi ir bus ieškoma jai sprendimo.

„Bet koks jis bus, manau, kad galėsiu jus informuoti kitos savaitės pradžioje“, – teigė ji.

Paklausta, ar prezidento noras dėl testų mokyklose techniškai įgyvendinamas, I.Šimonytė sakė, kad tokie testai daromi savikontrolei – juos atlieka ne medikai, jų duomenys interpretuojami „ne mediciniškai, kaip tai vyksta laboratorijose“, nes tai daro patys moksleiviai, mokytojai, o jei testas atliekamas namuose – šeimos nariai.

Todėl, pasak premjerės, tokio testo rezultato įvedimas į e.sveikatą būtų komplikuotas.

Ji pakartojo, kad problemos sprendimo bus ieškoma, tačiau atkreipė dėmesį – ne ultimatumų būdu.

Pagrasino kreiptis į KT

„Darykime paprastą testavimą greituoju antigeno testu, tuomet vaikai neturės kentėti dėl mūsų sveikatos politikos vingių. Jeigu tai bus padaryta, manau, kad mes išspręsime problemą ir pasieksime rezultatą, dėl kurio laimės visi. Be to, rasime sutarimą tarp valdžios institucijų ir, svarbiausia, padarysime gerą sprendimą žmonėms.

Jeigu tai nebus padaryta, kreipsiuosi į Konstitucinį Teismą kvestionuodamas šio – tokio, kokio yra dabar – galimybių paso 12–15 metų vaikams atitikimą Konstitucijai“, – antradienį „Žinių radijui“ komentavo G.Nausėda.

SAM inf./Galimybių pasas vaikams
SAM inf./Galimybių pasas vaikams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius