Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05

I.Šimonytė apie prezidento rinkimus: „Jei atsikurtų „Radioshow“, tai būtų ženklas man dalyvauti“

Seimo narė konservatorė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė teigia apsisprendusi dėl kandidatavimo į prezidento postą, tačiau sprendimą paviešins tik po dviejų savaičių, kai Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) visuotiniame narių balsavime nutars, ką nori matyti partijos kandidatu.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Mindaugo Mikulėno nuotr.

TS-LKD sprendimas leisti patiems partijos nariams siūlyti kandidatus į prezidento postą sukėlė išankstinius apsistumdymus pretenduojančiųjų gretose. Aštriausias konfliktas kilo tarp Vygaudo Ušacko ir Žygimanto Pavilionio.

V.Ušackas savo sprendimą kandidatuoti iškilmingai paskelbė trečiadienį. Jis buvo užsiminęs, kad kandidatuoti ketina ir be konservatorių partijos palaikymo. Tačiau tuomet jis amžinai netektų narystės TS-LKD.

Savo kandidatavimo galutinai dar nepatvirtinęs, tačiau analitiko poziciją SEB banke palikęs Gitanas Nausėda taip pat neketina remtis vienos partijos parama ir nori burti plačią koaliciją.

Jei šie du populistinių pasisakymų nevengiantys kandidatai taikys į platesnę nei vienos politinės jėgos auditoriją, konservatoriams gali tekti ieškoti kitų variantų, kurie labiau atitiktų dešiniųjų politines pažiūras.

„Nenoriu tų intrigų“

Potencialia kandidate į šalies vadoves laikoma ir dalies partijos skyrių keliama I.Šimonytė pabrėžė, kad nenori dalyvauti spekuliacijose ir politiniuose žaidimuose.

„Nenoriu tų intrigų nei kurti, nei regzti. Dar nėra pasibaigęs kandidatų kėlimas, bet greitu laiku visi nominuotieji pasakys, ką apie tai galvoja“, – 15min sakė buvusi finansų ministrė.

„Esu svarsčiusi. Man nėra didelė naujiena, kad skyriai mane kelia“, – paklausta, ar apmąstė galimybę kandidatuoti, sakė I.Šimonytė.

„Kažkada Algiui (Ramanauskui – aut. past.) esu sakiusi, kad jei atsikurtų „Radioshow“, tai būtų ženklas man dalyvauti. Kadangi „Radioshow“ neatsikūrė...“ – juokavo konservatorė ir pridūrė, kad yra apsisprendusi ir sprendimą pagarsins partijos suvažiavime.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rimas Šapauskas ir Algis Ramanauskas-Greitai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rimas Šapauskas ir Algis Ramanauskas-Greitai

Kritikuoja premjero elgesį

Paklausta apie kitų konkurentų kuriamą dalyvavimo-nedalyvavimo intrigą ir asmenines kovas, Seimo narė teigė, kad jai nebūtų etiška tai komentuoti ir jos komentarai nebūtų reikalingi.

„Kiekvienas kaip išmano, taip šitoje šalyje ir daro, taip ir rinkimų kampaniją skelbia ar ją vykdo“, – sakė I.Šimonytė.

Tiesa, ji pritarė TS-LKD lyderio Gabrieliaus Landsbergio raginimui, kad premjeras Saulius Skvernelis paskelbtų apie savo sprendimą kuo anksčiau.

„Čia yra truputėlį kitas dalykas, nes akivaizdu, kad žmogus, kuris turi garbingus įgaliojimus, turi galimybę naudoti administracinį resursą. Jis jau turi nelygias sąlygas su kitais kandidatais, kas jie bebūtų.

Būtų bent jau etiška paskelbti, kad kandidatuoji, ir leisti užduoti visuomenei klausimus, ar tu nenaudoji mokesčių mokėtojų pinigų rinkimų kampanijos finansavimui“, – kalbėjo buvusi finansų ministrė.

Prezidentu mato laisvę ir kitų laisves gerbiantį asmenį

I.Šimonytė pakomentavo ir buvusio partijos kolegos Manto Adomėno komentarą, kuriame šis išvardino savo lūkesčius būsimam šalies vadovui.

„Pritariu Mantui tuo požiūriu, kad svarbiausia, jog tai būtų žmogus, kuris gerbia laisvę ir laisves. Kurti konsensusą, bandyti sutelkti tarpusavyje nuolat besibaladojančias politines jėgas tiems sprendimams, kurie yra valstybės mastu svarbūs – tai jau talentai.

Bet kaip vertybės, tai svarbiausia, kad žmogui nebūtų didesnės vertybės už laisvę ir kad jis gerbtų kitų žmonių laisvę gyventi taip, kaip jiems atrodo teisinga, netrukdant kitiems“, – savo prezidento portretą trumpai apibrėžė konservatorė.

15min jau skelbė, kad preliminariame TS-LKD kandidatų į prezidentus sąraše yra minima ne tik I.Šimonytė, bet ir partijos nariai Vygaudas Ušackas, Andrius Kubilius, Arvydas Anušauskas, Žygimantas Pavilionis bei Rasa Juknevičienė.

Be šių konservatorių lyderių, partijos nariai išreiškė paramą ir SEB banko analitikui G.Nausėdai, kuris kol kas nėra paskelbęs, kad sieks prezidento posto, bet kalba norintis būti nepriklausomas kandidatas arba prašyti ne vienos partijos paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius