Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 16

I.Šimonytė atsitraukė nuo diskusijos apie nuopelnus: padėkojo prezidentui

Premjerė Ingrida Šimonytė dėkoja prezidentui Gitanui Nausėda už tai, kad jis padėjo suvienyti politines partijas ir dalijosi kontaktais, kai Lietuvą ištiko migrantų krizė. Į polemiką su prezidento patarėja Asta Skaisgiryte apie tai, kas daugiau prisidėjo prie krizės suvaldymo, ji sako nenorinti leistis.
G.Nausėda ir I.Šimonytė
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė

Prezidento vyriausioji patarėja A.Skaisgirytė anksčiau pareiškė, jog valdant migracijos krizę ryžtingų priemonių (migrantų apgręžimo politikos ir fizinio barjerų statybų) imtasi tik po to, kai į procesą įsitraukė šalies vadovas.

Jei tiksliau – kai buvo sušaukta Valstybės gynimo taryba, įvyko „aiškus“ pokalbis su premjere, vidaus reikalų ministre ir kitais ministrais.

Apie prezidento indėlį paklausė M.Maldeikis

Apie tai klausimą per Vyriausybės valandą Seime ketvirtadienį I.Šimonytei uždavė jos bendražygis konservatorių frakcijoje Matas Maldeikis.

Asta Skaisgirytė jau antra diena bando teigti, kad viskas Lietuvoje gražu tampa tik dėl prezidento.

„Mūsų prezidento patarėja užsienio politikai ponia Asta Skaisgirytė, prezidento institucijos vardu, jau antra diena bando teigti, kad viskas Lietuvoje gražu tampa tik dėl prezidento. O jei rimčiau, kad iš esmės dėl prezidento aiškaus pokalbio buvo suvaldyta migrantų krizė“, – dėstė jis.

Politikas pažymėjo, kad tiek vidaus reikalų ministrė, tiek Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas A.Skaisgirytės žodžius paneigė.

„Dar daugiau – NSGK pirmininkas teigė, kad prezidentūra ragino neskubėti priimti sprendimo dėl nelegalių migrantų atgręžimo politikos. O būtent tai buvo vienas esminių sprendimų, padėjusių atremti šią hibridinę agresiją“, – pridūrė M.Maldeikis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis

Jis premjerės paklausė, kiek svarbus buvo prezidento institucijos indėlis ir vaidmuo suvaldant „hibridinę A.Lukašenkos agresiją“.

Padėkojo už telkimą, kontaktus

I.Šimonytė teigė nenorinti leistis į diskusijas su prezidento patarėja, bet prezidentui už tam tikrą indėlį padėkojo.

„Man turbūt nesinorėtų leistis į polemiką su ponia A.Skaisgiryte, nes nežinau, ar tai kur nors veda.

Galiu taip pasakyti, kad esu dėkinga ekscelencijai prezidentui už tai, ką jis padarė telkdamas politines partijas, esančias Seime, taip pat organizuodamas susitikimą, kuriame buvo aptartos svarbios priemonės ir svarbūs įstatymo projektai, kuriuos Seimas priėmė rugpjūčio 10 dieną.

Taip pat – už skambučius ar kontaktus, kurie buvo su kitų valstybių, aktualių šitame procese, vadovais“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

I.Šimonytė: visi padarėme labai daug

Pasak jos, tam, kad neteisėtai Lietuvos sieną siekiantys kirsti migrantai būtų apgręžiami, pastangų turėjo įdėti daug institucijų – kariuomenė, Vyriausybės nariai, Europos partneriai.

Prezidento tarp jų premjerė nepaminėjo.

Nėra kažkokio Hario Poterio, kuris atsistojęs gali pamosuoti burtų lazdele ir staiga visi žmonės nuo sienos apsigręžia.

„Nėra kažkokio Hario Poterio, kuris atsistojęs gali pamosuoti burtų lazdele ir staiga visi žmonės nuo sienos apsigręžia. Turi būti pajėgos sutelktos.

Tam reikėjo pasitelkti taip pat ir kariuomenės dalyvavimą, nes tai yra ilga siena, kurios fizinė apsauga reikalauja nemažų pastangų.

Reikėjo tikrai pasitelkti partnerius iš kitų valstybių, tai yra sukelti tą koaliciją, kuri čia atvyko ir dvišaliu pagrindu, ir per „Frontex“, ir Europos Komisiją.

Tikrai ir Vyriausybė, užsienio reikalų ministras, vidaus reikalų ministrė, manau, ir visi kiti padarėme labai daug, kad tos paramos ir fizinės paramos atsirastų kaip įmanoma greičiau ir kaip įmanoma daugiau.

Tam, kad sprendimai galėtų būti įgyvendinti. Taip pat, kad jie būtų paaiškinti ir Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudencija ir precedentais, kurie yra pasitaikę kitose valstybėse“, – komentavo I.Šimonytė ir pridūrė, kad tai – diplomatiškas jos atsakymas į klausimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Tikisi „tinkamo saiko“

Anksčiau į A.Skaisgirytės teiginius apie prezidento įsitraukimą ir indėlį valdant migrantų krizę I.Šimonytė sureagavo feisbuke.

Ji pasidalijo žiniasklaidos antrašte, skelbusia, jog prezidentūra teigia, kad Vyriausybė tik po aiškaus pokalbio su G.Nausėda ėmėsi ryžtingų veiksmų dėl migrantų.

„Bandau prisiminti tą „aiškų pokalbį“, – rašė premjerė. – Gal be reikalo tikiuosi, kad kiti politikai, o ypač jų vardu kalbantieji, irgi vertina savo nuopelnus su tinkamu saiku. Bet norėčiau vis dar tikėtis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius