-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 30

I.Šimonytė: Lietuva nori patikinimo, kad Astravo elektra nepateks į ES rinką

Lietuva siekia garantijų, kad planuojama Europos Sąjungos (ES) ir Kinijos investicijų sutartis nepakenks Astravo atominės elektrinės (AE) elektros blokadai, teigia premjerė Ingrida Šimonytė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ministrė pirmininkė trečiadienį su Europos Komisijos (EK) vykdomuoju viceprezidentu Valdžiu Dombrovskiu aptarė derybų dėl Išsamios investicijų sutarties eigą, pranešė Vyriausybė.

Kartu aptarta, kaip bus įgyvendinama Lietuvos prioritetinė nuostata, kad elektra iš nesaugios Astravo AE nei tiesiogiai, nei netiesiogiai nepateks į ES rinką.

„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Lietuva neturi ketinimų blokuoti šios sutarties pasirašymą. Sutartis sudarys naujas galimybes ES, taip pat ir Lietuvos verslui. Tačiau mes siekiame aiškiai įtvirtinti, kad ši sutartis negali tapti ir netaps pagrindu Kinijos bendrovėms prekiauti nesaugioje elektrinėje pagaminta elektra ar tokių galimybių ieškoti“, – pranešime sakė I.Šimonytė.

Premjerė nurodė, kad Lietuvai siekiant įgyvendinti „antiastravinio“ įstatymo nuostatas itin svarbi EK ir jos vadovybės parama.

„Tai yra prioritetinis Lietuvos nacionalinio saugumo interesas ir šį interesą ginsime visomis mums prieinamomis dvišalėmis, regioninėmis priemonės bei ES lygiu, taip pat ir teikdami rezervacijas ES rengiamiems susitarimams su trečiosiomis šalimis“, – teigė premjerė.

Pokalbyje su V.Dombrovskiu dar kartą paprašyta tvirtų garantijų, kad Europos Vadovų Tarybos (EVT) pavedimas EK parengti pasiūlymus, kaip užkirsti kelią elektros iš nesaugių atominių elektrinių patekimui į rinką, bus įgyvendintas ir tai bus padaryta be atidėliojimų.

Pasak Vyriausybės, V.Dombrovskis užtikrino, kad šie sprendimai bus padaryti laiku. Lietuva kartu gavo tvirtą patikinimą, kad elektra iš Astravo AE nepateks į ES rinką.

Lietuva yra aktyviausia Baltarusijos atominės elektrinės kritikė, priekaištaujanti dėl saugumo reikalavimų nesilaikymo, tuo metu Minskas kaltinimus atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius