Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

I.Šimonytė nemano, kad reikia nuleisti referendumo kartelę, norint, kad jis įvyktų

Lietuvoje vykstant referendumui dėl dvigubos pilietybės, premjerė Ingrida Šimonytė nemano, kad reikėtų mažinti referendumo kartelę, norint, kad jis įvyktų.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė balsuoja Prezidento rinkimuose

„Tada, kai nepataikai į krepšį, ar reikia nuleisti krepšį žemiau, kad būtų lengviau pataikyti? Man atrodo, kad ta kartelė referendumo yra tokia aukšta dėl gerų priežasčių. Pats referendumas kaip institutas neturėtų būti devalvuotas“, – penktadienį radijui „Znad Wilii“ teigė premjerė.

„Reikia dėti pastangas, kad referendumas įvyktų ir pavyktų. Jei atsitiktų taip, kad aktyvumas būtų nepakankamas, reikės prie to klausimo grįžti tuo pačiu referendumo būdu“, – pridūrė ji.

Referendumu siūloma pakeisti Konstituciją iš jos išbraukiant sakinį, kuris dabar užkerta kelią Lietuvos piliečiams įgyti antrą pilietybę – kad „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Pareikšti nuomonę reikia dėl pataisytos Konstitucijos formuluotės: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas.“

Kad šis institutas būtų įteisintas, už tai referendume turi balsuoti daugiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių. Nepasiekus šios kartelės toks referendumas neįvyko 2019 metais. Tuomet už dvigubos pilietybės įteisinimą balsavo 956 tūkst. 564 arba 38 proc. rinkėjų.

„Labai norėčiau, kad pavyktų (referendumas – BNS). (...) Tai neatrodo neįmanoma, nes apklausos rodo, kad žmonės palaiko pilietybės išsaugojimo idėją. Tą patį rodė ir praėjęs referendumas, kai tiesiog atėjo per mažai žmonių, bet už pasisakė labai didelė dalis“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Prezidento rinkimai ir referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo vyks sekmadienį, gegužės 12 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius